Många av dem som hedrat Aleksej Navalnyj har gripits. På bilden lägger människor blommor till hans minne i Moskva under lördagen.
Många av dem som hedrat Aleksej Navalnyj har gripits. På bilden lägger människor blommor till hans minne i Moskva under lördagen. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Expert: Kreml tystar ner Navalnyjs död

Anhöriga till Aleksej Navalnyj har inte fått tillbaka hans kropp. Det tyder på att Kreml gör sitt bästa för att tysta ner allt som har med Navalnyjs död att göra – inklusive begravningen, bedömer Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin.

ANNONS

Två dagar har gått sedan oppositionsledaren dog i straffkolonin i Sibirien. Hans mor har försökt få se kroppen, utan resultat. Ryska myndigheter hänvisar till att det behövs ytterligare undersökningar.

– Just nu verkar det vara omöjligt för hans anhöriga att ens få veta vart hans kropp förts. Det tyder på att ryska myndigheter står inför ett dilemma – enligt lag ska de lämna ut kroppen, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsgruppen på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Den ryska politiska ledningen har gjort allt för att tiga ihjäl Navalnyj. Det kommer man försöka fortsätta med efter hans död. Sedan om det lyckas är en annan fråga.

ANNONS

Inga minnesmarscher

När oppositionspolitikern Boris Nemtsov begravdes 2015 samlades tusentals sörjande ryssar, och minnesmarscher hölls efteråt. Något liknande är inte möjligt när det gäller Navalnyj, enligt Vendil Pallin.

– Repressionen har ökat enormt efter Nemtsovs död. Av dem som försökt lägga ned blommor och minnas Navalnyj är redan hundratals gripna.

Rysslands president Vladimir Putins valkampanj, där utgången är given, ligger i startgroparna. Frågan många ställer sig är om Navalnyjs död kom olägligt eller lägligt för Putin.

– Det finns både de som pekar på att det vore bättre för Putins så kallade val att Navalnyj inte ens nämndes, och de som spekulerar i att han utgjorde ett hot även i fängelse, säger Vendel Pallin.

"Upp till Navalnaja"

Aleksej Navalnyjs fru Julia Navalnaja framträdde i fredags – samma dag som dödsbeskedet från Ryssland kom – på en säkerhetskonferens i München i Tyskland. Många förväntar sig att hon ska ta över rollen som ledare och symbol för den ryska oppositionen efter sin make.

– Det är helt upp till Julia Navalnaja. Hon har precis förlorat sin make. Det är kanske lite snabbt att begära att hon ska träda fram. Men det många funderar över är vad framtiden kommer att bli för hans antikorruptionsrörelse FBK.

ANNONS