Statsminister Ulf Kristersson (M) har byggt sin framtidsstrategi på ett fördjupat samarbete med Sverigedemokraterna. GP/Novus mätning visar att en majoritet av väljarna snarare vill begränsa SD:s inflytande.
Statsminister Ulf Kristersson (M) har byggt sin framtidsstrategi på ett fördjupat samarbete med Sverigedemokraterna. GP/Novus mätning visar att en majoritet av väljarna snarare vill begränsa SD:s inflytande. Bild: Nils Petter Nilsson

Arne Larsson: SD-trollen har skapat stora problem för Kristersson

Att en majoritet av svenskarna tycker att SD:s trollfabrik måste leda till att partiets inflytande minskar är riktigt dåliga nyheter för Ulf Kristersson.
GP/Novus mätning visar inte bara att väljarna underkänner det block han vill bygga ett långsiktigt samarbete på. Den visar också att Moderaternas möjligheter att växa som parti är begränsade.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efterspelet till Kalla faktas avslöjande om att anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning använder anonyma konton på sociala medier har spretat åt alla möjliga håll.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har uttryckt ett milt ogillande – men samtidigt betonat att han menar att det som blottlagts inte är något unikt för Sverigedemokraterna. SD-ledaren Jimmie Åkesson har kallat avslöjandet för en påverkansaktion riktad mot partiet och betecknat innehållet som skämtsamma och helt harmlösa klipp.

Inga John Bauertroll

Forskare och experter har lyft fram att ordet troll i det här sammanhanget kommer från det engelska ordet för dragfiske. Det handlar alltså inte om John Bauerfigurer utan en företeelse som syftar till att kasta ut budskap som folk nappar på. På så sätt kan rasistiska tankar snabbt få stor spridning, kampanjer mot enskilda individer växa till gigantiska drev.

ANNONS

Inte sällan har de drabbat kvinnliga politiker. Något Annie Lööf och, nu senast, Alice Teodorescu Måwe vittnat om.

GP/Novus mätning visar tydligt att de flesta svenskarna snarare tagit till sig det budskapet än SD-ledarens avfärdanden.

En överväldigande majoritet är entydigt negativa till att SD använder sig av anonyma konton för att påverka politiken. Något som inte går att tolka som annat än en tydlig signal om att de inte vill se detta i svensk politik.

Inte ens de egna är övertygade

Så många som 37 procent av de som röstar på något av regeringspartierna tycker att SD:s trollfabriker ska leda till att Tidöavtalet hävs eller att SD får ett minskat inflytande.

Det är förstås illa nog för en regering att så många av de egna väljarna ifrågasätter samarbetet som det ser ut i dag. Men framförallt är det här illavarslande för framtiden för den borgerliga sidan av politiken.

Ulf Kristersson har talat om Tidösamarbetet som ett långsiktigt projekt, som ska leva och utvecklas under kommande mandatperioder. Det är heller ingen hemlighet att Sverigedemokraterna har rest kravet att sitta med i regeringen om samma grupp partier blir störst även i nästa val.

Unga kvinnor starkt emot troll

Samtidigt är det känt att Moderaterna identifierat det som ett bekymmer att de har svårt att attrahera kvinnliga väljare och väljare i storstäderna, något partiet nyligen släppte tre gedigna rapporter om. Som framgår redan av det materialet är ett bekymmer i det sammanhanget att många väljare i de grupperna är tveksamma till Moderaterna på grund av samarbetet med Sverigedemokraterna.

ANNONS

Precis här finns det, för Moderaterna, mest besvärande i GP/Novus mätning.

• 90 procent av de unga kvinnorna tycker att SD:s anonyma konton är en dålig sak.

• 73 procent av dem tycker att det borde leda till att SD:s inflytande begränsas.

Alltså: om de var tveksamma till att rösta på ett parti som samarbetar med Sverigedemokraterna tidigare lär viljan inte öka i och med det som framkommit.

Helt olika kulturer

Om det är något, utöver förekomsten av en trollfabrik, som TV4 visat med sin granskning så är det hur olika partikulturerna är i SD och övriga partier i Tidösamarbetet. Det är i sig ännu ett bakslag. Att gifta ihop en kamporganisation som utgår från att alla – medier, myndigheter och hela etablissemanget – är emot dem med partier som varit med och byggt upp samma strukturer kanske inte heller blir det lättaste.

Man kan tänka sig att TV4:s reportage gett de borgerliga partierna mer att tänka på än de vill visa utåt. Och att GP/Novus mätning ger ännu ett kvitto på det.

LÄS MER:Här är väljarnas dom om SD:s anonyma konton

LÄS MER:Ulf Kristersson (M): ”Jag kan inte ta ansvar för SD”

ANNONS