George Santos lögner ger honom ett klurigt omval

George Santos är republikansk ledamot av representanthuset. Det är det enda som med säkerhet är sant. Men partiet behåller honom av rädsla att förlora majoriteten. Och nu meddelar Santos att han ställer upp till omval 2024.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det kan tyckas obegripligt hur 34-årige George Santos lyckats slingra sig igenom alla de kontroller som politiska kandidater brukar utsättas för. Men han lanserade sin första kandidatur 2019 och pandemin anges som orsak till att han klarade sig undan. Både presidentvalet och kongressvalet 2020 genomfördes under extraordinära omständigheter. I New York – där han ställde upp i tredje kongressdistriktet – var fokus helt inriktat på att bekämpa spridningen av covid-19.

George Santos förlorade då valet stort mot den sittande demokratiske kongressledamoten Thomas Suozzi, men förklarade snabbt att han utsatts för valfusk. Han fanns på plats när Donald Trump hetsade sina anhängare att storma kongressen den 6 januari 2021, något som han numera förnekar.

ANNONS

Santos gav dock inte upp sina politiska ambitioner utan tog ny sats inför kongressvalet i november 2022. Då ställde inte Suozzi upp till omval och demokraternas kandidat var Robert Zimmerman.

Att Santos kort inte heller vid det tillfället granskades ordentligt kan skyllas på både republikanerna och demokraterna. När det äntligen skedde var det för sent och Santos stod som segrare.

Bedrägerier en röd tråd

Och då visade det sig att i stort sett ingenting som George Santos uppgivit om sin person och karriär, är korrekt. Lögnerna har staplats ovanpå varandra. Här handlar det om allt från att han felaktigt påstått sig ha judisk bakgrund till falska examina från olika lärosäten, jobb på topposter och oegennyttigt välgörenhetsarbete. Det är i stället bedrägerier som går som en röd tråd genom hans liv och det handlar både om ekonomiska och personliga. Det som väckt mest avsky är hur han skapade ett insamlingskonto för hemlösas hundar och sedan själv tömde kontot på pengar för egna utgifter.

Frågan är om han ens heter George Santos. Det är möjligt men inte heller otroligt att han ljuger även om detta. Under några år i Brasilien uppträdde han som " drag queen", något som han förnekade tills bildbevisen var övertygande och då han sa att det bara varit en ungdomlig grej som misstolkats. Han är öppet hbtqi men den negativa inställningen till " drag queens" är en del av de "värderingar" som republikanerna värnar.

ANNONS

Republikanerna i representanthuset skulle kunna ha gjort pinan kort och gemensamt med demokraterna ha röstat ut George Santos med hänvisning till det virrvarr av lögner som omger honom. Men talmannen Kevin McCarthy och hans partivänner duckar och hänvisar till den utredning som pågår om Santos förehavanden. Det handlar främst om ekonomiska oegentligheter. Att partierna tvingar ut kongressledamöter är ovanligt, men det har skett vid ett flertal tillfällen.

Men om Santos kastas ut hotas den knappa republikanska majoriteten som nu är 222 mot 213 i republikansk fördel.

Bräcklig överenskommelse

Demokraterna trycker på men samtidigt måste samarbetet mellan partierna fungera för att inte äventyra det nyligen beslutade bräckliga ramavtalet om att höja det amerikanska skuldtaket. Den budgetöverenskommelse med republikanerna, som president Joe Biden nått, beskrivs av presidenten som att "den värsta tänkbara krisen" har undanröjts. Biden ställde in besök i bland annat Australien för att från Vita huset kunna ha direkta samtal med talmannen Kevin McCarthy.

Det gäller nu för McCarthy att i slutändan "piska in" majoriteten av de republikanska ledamöterna för att avtalet ska bli godkänt. Som alltid har en rad eftergifter tvingats fram – både hos demokraterna och republikanerna – och ledamöterna har även de egna kongressdistriktens intressen att ta hänsyn till vid sidan av de övergripande frågorna. Det betyder att hela slutpaketet kommer att granskas noga av väljarna lokalt när deras representanter ställer upp till omval i kongressvalet – som hålls samtidigt som presidentvalet – 2024.

ANNONS

Och det är just mot det valet som George Santos har siktet inställt. Han meddelade nyligen att han ställer upp igen och framhöll samtidigt att han utsätts för en häxjakt och att valfusk återigen hotar att beröva honom segern.

Men denna gång är republikanerna bättre förberedda. Även kongressval föregås av primärval där många politiker ställer upp innan en av dem går segrande ur striden och blir partiets formella kandidat. Demokraterna har redan sagt att de ska göra allt för att dra fram George Santos lögner i ljuset.

LÄS MER:Nyhetsshowen 11 maj • Gäst: Löpcoach Nathalie Bergquist om Göteborgsvarvet

LÄS MER:George Santos sitter kvar i kongressen – helt utan stöd

LÄS MER:Republikanerna beter sig som förlorare – trots majoritet

ANNONS