Ron DeSantis filar på sin framtoning inför presidentvalet, skriver Britt-Marie Mattsson.
Ron DeSantis filar på sin framtoning inför presidentvalet, skriver Britt-Marie Mattsson. Bild: Leah Hogsten/GP

DeSantis och Kennedy jr kan bli problem för Biden och Trump

Nu är det inte frågan om – utan när – Ron DeSantis skall ställa upp som presidentkandidat. Därmed får Donald Trump en allvarlig utmanare. Och Joe Biden måste hantera Robert Kennedy jr.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ron DeSantis är republikansk guvernör i Florida och vann sitt omval med stor marginal i november förra året. Då sågs han som en vinnare även som republikansk presidentkandidat. Men sedan Donald Trump gjorde allvar av sitt löfte att ställa upp i valet 2024 har DeSantis fallit tillbaka i opinionsmätningarna.

Det är ett vågspel att alltför länge bara vara tilltänkt kandidat och luften kan gå ur en planerad men inte påbörjad kampanj. Om det är detta som inneburit att DeSantis lyskraft minskat är oklart. Det kan lika gärna handla om att Donald Trump gjort ett bättre jobb att attrahera väljare i framförallt de inledande primärvalsstaterna.

ANNONS

DeSantis problem är att han är nyvald guvernör för en andra mandatperiod och att väljarna i delstaten förväntar sig att han sätter Florida först. Han har därför under de senaste månaderna drivit igenom en rad förslag som kan sammanfattas som konservativa "värderingar". Det handlar om bland annat aborter, hbtqi-frågors ställning i skolorna och nöjesindustrin Disneys möjlighet att behålla inflytandet över betydande markområden där verksamheten finns. Han har också nyligen beslutat att sända 1 100 gränsövervakare till Texas för att förhindra illegal invandring till USA.

Fyller på kampanjkassan

Samtidigt har han, efter en internationell rundresa, börjat bygga upp en ny kampanjorganisation som passar för valrörelsen inför presidentvalet. Han har även bjudit in välbärgade och inflytelserika personer till guvernörsresidenset för att "visa upp sig". Kampanjkassan börjar att bli välfylld.

Ron DeSantis vill lansera sig som ledaren för en ny start i USA. Han är 44 år mot Donald Trumps 76 och Joe Bidens 80. Till det kommer att han har en gedigen utbildning på prestigeuniversiteten Yale och Harvard, har gjort militär karriär och varit ledamot av representanthuset. Han beskriver sig som en familjeman med hustrun Casey (som har arbetat som reporter och programledare på lokala tv-kanaler) och tre små barn. Ideologiskt och åsiktsmässigt återfinns han till höger inom det republikanska partiet, liksom Donald Trump.

ANNONS

De övriga republikanska kandidaterna, som meddelat att de ställer upp, ligger långt bakom Trump och DeSantis med siffror under och kring fem procent. Den starkaste i detta fält är den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley.

Ron DeSantis medarbetare beskriver honom som "extremt målinriktad och energisk" och han förväntas att göra en rivstart när han tillkännager sin kandidatur. Men den senaste månaden har han redan, utan att vara officiell kandidat, testat valklimatet i de tidiga primärvalsstaterna Iowa och New Hampshire och filat på sin personliga framtoning för att nå väljare som är tveksamma till Donald Trump.

Robert Kennedy jr tar på sig svår uppgift

Demokraterna utgår från att Joe Biden blir partiets kandidat även 2024. Att utmana en sittande president som söker omval är svårt och flertalet, som skulle vilja ge sig in i kampen, brukar avstå och vänta fyra år på ett bättre läge. Bland undantagen finns Ted Kennedy som 1980 försökte ersätta Jimmy Carter, och misslyckades.

Men nu har Ted Kennedys brorson Robert Kennedy jr beslutat sig för att göra ett försök, trots att oddsen inte finns på hans sida. Robert Kennedy är 68 år. Hans far med samma namn mördades 1968.

Joe Biden har många gånger sagt att han beundrar den äldre Kennedy och har en byst av honom i Ovala rummet.

ANNONS

Robert Kennedy jr var länge en förkämpe för ursprungsbefolkningens villkor och arbetade som advokat mot storföretags utsläpp och miljöbrott i känslig natur och floder. På senare år har han dock blivit en kraftfull förespråkare för antivaccinationskampanjer där han blandar samman läkemedelsindustrins vinster med motstånd mot vaccineringar. Detta går stick i stäv mot både hans farbrors, presidenten John F Kennedy, mål om massvaccinering mot en rad sjukdomar liksom hans egen fars och farbror Teds initiativ i senaten om allmänt finansierad sjukvård inklusive vaccinationer. Han har också fått delar av sin släkt emot sig, två av hans syskon tar offentligt avstånd från honom.

Kan påverka valresultatet

För Joe Biden är Robert F Kennedys kandidatur mer än ett irriterande moment i en påbörjad väloljad återvalskampanj. Kennedy får omkring 19–20 procent i opinionsmätningarna, vilket innebär att trycket kommer att bli allt starkare inför primärvalen att Biden måste debattera offentligt med utmanaren. Om Kennedy behåller det stöd, som mätningarna nu indikerar, finns risken också att missnöjda väljare stannar hemma och inte röstar på Biden sedan Kennedy förlorat demokraternas nominering. Det finns även en möjlighet för Kennedy att ställa upp som "tredje kandidat", utan förankring i partiet, vilket skulle kunna innebära att han får röster i viktiga delstater utan att kunna vinna och därmed är med och svänger valutgången i republikansk riktning.

ANNONS

Men ännu bedriver både Joe Biden och Donald Trump sina valrörelser som om de inte har interna utmanare att fundera över.

LÄS MER:Hur mycket mer tål egentligen Republikanerna?

LÄS MER:Dålig hälsa vanligt i Vita huset både hos gamla och unga presidenter

LÄS MER:CNN: USA öppnar för F-16 till Ukraina

ANNONS