Hur mycket mer tål egentligen Republikanerna?

Uppställningen för Donald Trump sviktar efter domen om sexuellt övergrepp och förtal som kan kosta expresidenten över 50 miljoner kronor. Trump nekar till allt. Samtidigt väntar nya rättliga svårigheter för presidentkandidaten.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Hittills har de ledande inom republikanerna stått bakom Trump när anklagelser och hotande åtal haglat över honom. Både Trump och hans sympatisörer har kallat det för en häxjakt mot en oskyldig person, vars enda "brott" består i att vilja "göra Amerika stort igen".

Men sedan domen föll i ett civilrättsligt mål i New York på tisdagen har det varit betydligt tystare, bortsett från att Trump själv slagit tillbaka och hävdat att han är fullständigt oskyldig.

Det är en anklagelse om våldtäkt från 2019 av E. Jean Carroll som lett till rättegången. Hon hävdar att Donald Trump för omkring 25 år sedan skall ha våldtagit henne i ett provrum i ett lyxvaruhus i New York. Anledningen till att målet kommit upp först nu är att New Yorks juridiska system tillfälligt givit en öppning för att behandla äldre händelser som denna.

ANNONS

En enig jury beslutade att inte beskriva det som våldtäkt utan som ett sexuellt övergrepp och dömde även Trump för att ha förtalat E. Jean Carroll när hon för första gången offentligt framförde sin anklagelse. Sammanlagt landade skadeståndet till henne på över 50 miljoner kronor.

Överklagar

Trumps försvarsadvokat meddelade direkt att domen skall överklagas och Trumps juridiska stab har tidigare framfört att Trump – som tidigare var skriven och verksam i det demokratiskt dominerade New York men som nu bor i republikanskt styrda Florida – aldrig kan få en rättvis rättegång i sin gamla hemstad.

Bedömningarna är att domen står sig, också efter överklagandet. Ytterligare minst tolv av det 20-tal kvinnor som anklagat Trump för sexuella trakasserier och övergrepp väntar på att få sina fall prövade.

Donald Trump blev i detta senaste fall ett ofrivilligt karaktärsvittne mot sig själv med hjälp av den inspelning som kom fram under valrörelsen 2016. Då läcktes en ljudupptagning ut där Trump inför en tv-inspelning sade att han som en celebritet kan göra vad som helst mot kvinnor. "Börja kyssa dom … jag behöver inte ens vänta … och ta dom på (könet)".

Trump karakteriserade det som "snack i omklädningsrummet" men det fick också flera tidigare Miss USA och Miss Teen USA att anklaga Trump för att oombedd ha gått in i rum där de klädde om. Det fick i sin tur Trump att kommentera att han "kom undan med allt det där" eftersom han då ägde skönhetstävlingen.

ANNONS

Republikansk tystnad

Avslöjandena och anklagelserna 2016 påverkade inte valresultatet negativt för Trump. Inte heller hans "bas" som ofta benämns som " den kristna högern" vände Trump ryggen av det skälet.

Men Metoo-rörelsen har förändrat mycket av inställningen till sexuella trakasserier och övergrepp som även ligger längre tillbaka i tiden. Och det är tydligt att topprepublikaner idag inte är intresserade av att knyta sig nära Trump i det här fallet och försvara honom.

Trumps vicepresident Mike Pence säger att han inte vill kommentera ett civilrättsligt mål och påpekar att bara Trump själv kan försvara sig. De republikaner som hittills har meddelat att de ställer upp i presidentvalet 2024 har heller inte uttalat sig, förutom Asa Hutchinson som anser att det inte är lämpligt att välja en president med den bakgrunden.

Problemet för Donald Trump att han tvingas ägna lika mycket tid åt olika rättsliga processer som åt valkampanjen. De frågor som han driver – med mycket personangrepp åt alla håll – riskerar att hamna i skuggan. Dessutom kostar det stora summor att finansiera flera advokatteam som ansvarar för olika rättsfall och utredningar.

Rättegång på rättegång

Förutom överklagandet av domen om sexuellt övergrepp och förtal, och kommande fall, kommer mycket också att handla om det misstänkta bokföringsbrottet där pengar för porrstjärnan Stormy Daniels tystnad om en relation olagligt betalades med kampanjpengar. Till det en rad skatteärenden som väntar på att hamna i rätten. Donald Trump anklagas dessutom för att ha försökt påverka valutgången i delstaten Georgia till sin fördel 2020 och för att ha hetsat sina anhängare att storma Kapitolium den 6 januari 2021. Han anklagas även för att ha fört med sig hemligstämplat material från Vita huset till sin bostad Mar-a-Lago. Handlingarna skall egentligen arkiverats i riksarkivet.

ANNONS

Sammantaget betyder det att republikanernas för tillfället främste företrädare hamnar i fokus i fel frågor.

Trump kan lita på sin "bas" men det räcker inte för att vinna presidentvalet 2024. Allt färre väljare identifierar sig numera som "republikaner" och " demokrater" och gruppen "oberoende" växer, framförallt bland unga.

Ännu har republikanska väljare ett begränsat utbud av kandidater att välja mellan. Donald Trump leder fortfarande i mätningarna. Men kanske kan Floridas guvernör Ron DeSantis ändra på det om han beslutar sig för att utnyttja Trumps svagheter och själv lansera sig som partiets räddare.

LÄS MER:Fem punkter: Donald Trump fälls för sexuella övergrepp

LÄS MER:Åtalet mot Trump toppen på isberget

LÄS MER:Nu inleds returmatchen mellan Joe Biden och Donald Trump

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS