Åtalet mot Trump toppen på isberget

Åtalet riskerar att inte bli det sista för Donald Trump. Många fler rättsfall väntar på expresidenten. Det handlar både om tiden före, under och efter Vita huset. En del går in i varandra.

ANNONS

Donald Trump är upprörd över åtalet som handlar om hur kampanjpengar olagligt kan ha använts för att tysta porrstjärnan Stormy Daniels, som han påstås ha haft en affär med. Trump nekar både till relationen och penningöverföringen på omkring 1,2 miljoner dollar som ägde rum under valrörelsen 2016.

Mitt i den härvan finns Michael Cohen som var Donald Trumps förtrogne och advokat före presidenttiden. Cohen erkände att han vittnat falskt inför kongressen om pengarna och började därefter att samarbeta med den juridiska utredningen. Cohen dömdes till fängelse, men är frigiven sedan en tid.

Donald Trump – som förr beskrev Cohen som en skicklig och nära medarbetare – levererar nu en rad förnedrande omdömen där " kriminell förbrytare" tillhör de vänligare.

ANNONS

Skyller på anndra

I fallet Stormy Daniels är det inte bara förnekande av utbetalningen av kampanjpengar som Trumps juridiska team koncentrerar sig på. Hela frågan kommer att vridas till att Trump är orättvist behandlad i en politiserad process och att Bill Clinton och hans stiftelse Clinton Foundation (där både hustrun Hillary och dottern Chelsea är engagerade) borde nagelfaras i stället. Sökarljuset borde också riktas mot Joe Biden och hans son Hunter Biden, enligt Trumps försvarare.

Men Stormy Daniels och kampanjpengarna är ett litet juridiskt ärende jämfört med de övriga som ligger och väntar och där beslut ännu inte fattats om åtal.

Det allvarligaste rent ekonomiskt är utredningen om skattebrott och en rad anklagelser om oegentligheter i Trumpkoncernen under årtionden. Här finns den tyska storbanken Deutsche Bank med, som beviljat lån i miljardklassen med utgångspunkt från de sammanställningar och kalkyler som överlämnats. Av dessa framgick att Trumps bolag inte bara var solventa utan dessutom extremt ekonomiskt framgångsrika. Trump brukade också förr regelmässigt kritisera tidskriften Forbes årliga sammanställning av de mest betydande företagen och påstod att Trumpkoncernen hamnade för långt ned listan.

Men när jämförelser senare gjorts med vilka inkomster som redovisats för skattemyndigheten visar det sig att de uppblåsta siffrorna inför låneansökningarna inte stämmer överens med de blygsamma som skattemyndigheten fått deklarerade.

ANNONS

Till det kommer att ett stort antal konkurrenter, släktingar och tidigare medarbetare, som lämnats utefter vägen, har väntat på att en dag få möjlighet att vittna mot Donald Trump och hans innersta krets av familj och ännu så länge lojala anställda.

Detta skattemål kommer att ta avstamp i New York men vidgas även till andra platser där Trump varit eller är verksam med hotell och golfanläggningar.

Bitterhet efter stormningen

De politiskt relaterade rättsfallen, som är under utredning, hotar också allvarligt Donald Trump. Stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 – då Trump försökte hindra att valresultatet godkändes och att Joe Biden blev ny president – har utretts av representanthuset och gått vidare till justitiedepartementet. Ett stort antal av de som stormade Kapitolium har dömts till fängelsestraff och bitterheten är påtaglig mot att Trump inte försvarat deras handlande. Det som talar till Trumps nackdel, när han förnekar att han var inblandad, är hans eget i tv direktsända tal där han eldade upp sina supportrar.

Att Donald Trump tog med sig hemligstämplade dokument från Vita huset till sitt hem Mar-a-Lago i Florida är besvärande. Materialet ska arkiveras på Nationalarkivet och inte hanteras av en expresident privat. Men det har visat sig att både Joe Biden och Mike Pence tagit med sig papper som ska finnas på Nationalarkivet när de lämnade respektive vicepresidenpost. Men de meddelade själva att de hade materialet och lät myndigheterna fritt gå igenom vad som fanns. Trump medverkade delvis men hans hem utsattes för en FBI-räd när han inte längre ville samarbeta. Även här utreds ett rättegångsförfarande.

ANNONS

Till det kommer en rad utredningar i flera delstater som har att göra med att Trump hävdat valfusk, både personligen och genom sina ombud, som den personlige advokaten Rudy Giuliani. Han anklagas för att ha pressat valansvariga att " leverera" tillräckligt med röster för att han skulle vinna. I Georgia finns ett av de mest uppmärksammade fallen där samtalet är inspelat.

Martyr?

Trump hävdar dessutom att företaget Dominion, som tillverkar röstningsmaskinerna, manipulerat apparaterna till Joe Bidens fördel. Dominion har stämt en rad personer nära Trump som fört vidare lögnen och även tv-bolaget Fox.

Donald Trump väntas inställa sig i domstolen i New York i början av nästa vecka. Han kommer med säkerhetsvakterna som finansieras av staten även efter presidenttiden. I New York brukar åtalade föras in i domstolsbyggnaden med handbojor. Trump kan välja att av säkerhetsskäl komma in bakvägen så att han inte fotograferas med handfängsel. Men i hans juridiska team och bland hans nära medarbetare finns de som vill att han förnedras öppet så att han på det sättet framstår som en martyr och som offer för en avancerad komplott inför presidentvalet 2024.

LÄS MER:Fem punkter: Trumps framtid kan avgöras

LÄS MER:Trumps attack: ”USA är ett tredje världen-land”

LÄS MER:Expert: Trumpmål kan elda på fler åtal

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS