Ukraina hoppas på F-16-flygplan.
Ukraina hoppas på F-16-flygplan. Bild: Francois Mori

CNN: USA öppnar för F-16 till Ukraina

Den amerikanska regeringen kan vara beredd att ge grönt ljus åt andra länder att skicka stridsflygplan av typen F-16 till Ukraina, rapporterar CNN.

ANNONS

Frågan om västerländska stridsflygplan har aktualiserats den senaste tiden. Ukraina ber återkommande om dem och nu senast har Nederländerna och Storbritannien sagt sig vara beredda att bilda en koalition för att hjälpa Ukraina att få F-16.

För att få skicka flygplanen till Ukraina behöver dock länderna få begäran godkänd av USA. Inget land har ännu begärt att få skicka dem, men personer med insyn säger till CNN att USA:s regering är öppen för att godkänna sådana om de kommer in från allierade länder.

Västmakterna har hittills tvekat kring att erbjuda Ukraina moderna stridsplan. De är dyra och så avancerade att det krävs omfattande utbildning och teknik för att hantera dem.

ANNONS

Att just F-16-planen diskuteras beror på att det finns tusentals exemplar av modellen i 25 länder. Många håller dock på att ersätta flygplanen med modernare plan, vilket öppnar för att de skulle kunna doneras till Ukraina.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS