Debatten i riksdagen skulle handla om EU-valet. Men istället handlade det mesta om Sverigedemokraterna.
Debatten i riksdagen skulle handla om EU-valet. Men istället handlade det mesta om Sverigedemokraterna. Bild: Nils Petter Nilsson

Arne Larsson: Därför handlade EU-debatten bara om SD-troll

EU-politisk debatt i riksdagen. Då talade Magdalena Andersson (S) om SD:s trollfabrik och Ulf Kristersson (M) om att han försöker få ordning på Sverige.
Hur kunde det bli så? Tja, rimligen för att de tycker att EU är mindre viktigt än att positionera sig i den inrikespolitiska ankdammen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Två veckor kvar till valet till den församling som i stora drag styr svensk klimatpolitik, migrationspolitik, Europas samlade ansträngningar mot den ryska aggressionen och en del till. Partiledardebatt i riksdagen av just den anledningen.

Ett par typiska replikskiften från debatten:

Magdalena Andersson: ”Sverigedemokraterna bedriver trollfabrik, har fejkade konton, anställda med syfte att manipulera. Sprider vit maktpropaganda och eldar på konflikter. Vad tänker du göra, Ulf Kristersson?”

Ulf Kristersson: ”Jag tar tag i Sveriges problem. Det sysslar jag med. Lös era problem med Sverigedemokraterna själva.”

Muharrem Demirok: ”Litar du på Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson?”

Ulf Kristersson: ”Jag litar på att vi genomför det vi kommit överens om.”

ANNONS

Så lät det. På repeat. I två timmar och femtioen minuter.

Partiledarna måttligt intresserade av EU

Visst. Johan Pehrson (L) och Amanda Lind (MP) försökte emellanåt smyga in lite EU-politik i debatten, men mest av allt var det en debatt som oppositionen försökte styra in på Sverigedemokraternas trollfabrik och som Ulf Kristersson försökte få att handla om allt annat än just det.

Ett skäl kan förstås vara att partiledarna är högst måttligt intresserade av EU. Det går an att tala övergripande om att vi behöver samarbeta för att lösa de stora frågorna – eller slå fast att andra länders politiker inte ska bestämma över svenska frågor, beroende på vilket håll man lutar åt. Men sedan är de snabbt tillbaka på svensk mark. I sjukvårdskris och a-kassa, vilket parti som haft mest problem med islamister eller gängkriminalitet.

EU-politik lockar för få

En annan förklaring är att partiledarna vet att EU-politik inte är det väljarna går igång mest på. Valtemperaturen är inte lika hög. Betydligt färre röstar. Här kan man förstås fundera på vad som är orsak och verkan. Kanske hade fler väljare varit intresserade om partiledarna signalerat att det är viktigt. Men så ser det alltså inte ut just nu.

En sak kan man i alla fall vara säker på: politiker gör i alla lägen det de tror kan gynna dem mest.

ANNONS

Så det debatten verkligen visade var att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet dragit slutsatsen att det finns fler poäng att plocka av Kalla faktas avslöjanden om SD:s anonyma konton. Att de kan vinna på att antyda att Ulf Kristersson varit svag. Eller att det som blottlagts är så anmärkningsvärt och farligt att det gör regeringens samarbetsparti till en säkerhetsrisk.

En debatt M inte vill ha

På samma sätt såg vi att Moderaterna gjort bedömningen att de till varje pris måste styra debatten bort från Kalla faktas avslöjande. Därför inledde Ulf Kristersson med att försöka sträcka ut handen till Socialdemokraterna och föreslå något slags samarbete i Bryssel mellan S, SD och M. När det inte fungerade valde han istället att försöka bagatellisera avslöjandet till något som bara handlade om en lite allmänt trist ton som alla partier borde upphöra med.

Och kanske är det till och med så att röster i EU-val vinns bäst genom hård konfrontation i inrikespolitiska stridsfrågor. Men inte gjorde det den som följde debatten särskilt mycket klokare på var partierna står i viktiga EU-frågor.

LÄS MER:Kristersson: ”Jag kan inte ta ansvar för SD”

LÄS MER:Partiledarna möts i debatt – bara veckor kvar till valet

LÄS MER:Allt du behöver veta inför EU-valet

ANNONS