Joe Biden och hans stab är noga med att påpeka olikheterna mellan fynden på hans kontor och fynden FBI gjorde på Donald Trumps sommarhus Mar-a-lago.
Joe Biden och hans stab är noga med att påpeka olikheterna mellan fynden på hans kontor och fynden FBI gjorde på Donald Trumps sommarhus Mar-a-lago. Bild: Andrew Harnik

Bidens dokument eldar på kampen i kongressen

Förvånad. Det är Joe Bidens första kommentar till att säkerhetsklassade papper hittats på hans privata kontor. Upptäckten har fått republikaner i kongressen att kräva utredningar och rättsliga åtgärder.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Representanthuset har just kunnat börja arbeta efter dagarna av kaos då Republikanerna inte kunde enas om att välja Kevin McCarthy till talman. Republikanerna har sedan mellanårsvalet i november majoritet i huset, men den konservativa falangen splittrar. Det var först sedan Donald Trump uppmanat fåtalet motståndare att lägga ned sina röster som McCarthy efter femton omröstningar kunde väljas. Han hade då gjort en mängd eftergifter, till dem hör att en enda ledamot kan kräva hans avgång och begära en ny process.

Så blev han till slut talman i representanthuset, Republikanernas Kevin McCarthy. Men det tog 15 omröstningar och vissa stora eftergifter. Nu kan vilken ledamot som helst begära hans avgång för att på så sätt starta en ny talmansrunda.
Så blev han till slut talman i representanthuset, Republikanernas Kevin McCarthy. Men det tog 15 omröstningar och vissa stora eftergifter. Nu kan vilken ledamot som helst begära hans avgång för att på så sätt starta en ny talmansrunda. Bild: Andrew Harnik

Republikanerna har redan beslutat att en rad utredningar ska inledas med siktet på Joe Biden både som person och president. Det handlar om Bidens son Hunter och en dator som påstås innehålla komprometterande bilder. Sonen var redan under Trumps tid som president en av huvudpersonerna i Ukrainautredningen och anklagades för att ha fått en ekonomiskt lukrativ post i ett ukrainskt energibolag med hänvisning till att hans far då var vicepresident.

ANNONS

Ingen ”hämnd”

Men Republikanerna vill också undersöka beslutsfattande kring spridningen av covid-19 under Bidens presidenttid och är särskilt kritiska mot den avgående chefen för smittskyddsmyndigheten Anthony Fauci. Till det kommer utredningar om den amerikanska reträtten från Afghanistan, den federala polisen FBI och Justitiedepartementet. Kongressledamoten Jim Jordan, som tagit initiativet, förnekar att det skulle handla om "hämnd " för hur demokraterna hanterat Donald Trump.

Men med de nya uppgifterna, om Joe Bidens hantering av säkerhetsklassade dokument, har Republikanerna fått ytterligare ammunition. Biden har, sedan han lämnade som vicepresident 2017, haft ett privat kontor i Washington som han använt både som hedersmedlem av University of Pennsylvania och som privatperson. När Biden i höstas beslutade att stänga en del av kontoret fick advokater och arkivkunniga uppgiften att sortera i det tiotal lådor som fanns inlåsta i ett förvaringsskåp. Huvuddelen var av privat karaktär, som begravningen av Bidens son Beau, men i några lådor återfanns säkerhetsklassade dokument om Ukraina, Iran och Storbritannien som ska försvaras i det amerikanska Nationalarkivet.

Advokaterna meddelade direkt upptäckten till Joe Biden och materialet översändes inom ett dygn till Nationalarkivet. Det hela inträffade två dagar före mellanårsvalet i november. Under onsdagen upptäcktes ytterligare säkerhetsklassade dokument på ett kontor kopplat till Biden.

Joe Biden, som kortfattat uttalade sig när han var på besök i Mexiko, säger att han är förvånad över att säkerhetsklassat material fanns i lådorna och försäkrar att han tar allvarligt på säkerhetsfrågor.

ANNONS

Distanserar sig från Trump

Vita huset är noga med att framhålla att Bidens papper inte går att jämföra med Donald Trumps som han förde till sin egendom Mar-a-lago och trots upprepade uppmaningar inte överlämnade till Nationalarkivet. FBI gjorde därför en räd och beslagtog materialet. Justitiedepartementet utreder och Trump kan komma att hållas personligen ansvarig.

Bild från delar av tillslaget FBI gjorde i Donald Trumps sommarresidens Mar-a-lago.
Bild från delar av tillslaget FBI gjorde i Donald Trumps sommarresidens Mar-a-lago.

Bidens medarbetare upptäckte själva problemet, påpekar Vita huset, och meddelade att det som inte var privat omedelbart skulle överlämnas till Nationalarkivet.

Men republikanerna slår tillbaka och framhåller att historien hemlighölls inför mellanårsvalet och att den avslöjades i medierna först nu i januari.

Kampen mellan Republikanerna och Demokraterna i representanthuset har fått en rivstart. Och ingenting talar för att lugnet lägrar sig över Kapitolium under de knappa två åren som är kvar till presidentvalet.

LÄS MER:Republikanerna beter sig som förlorare – trots majoritet

LÄS MER:Republikanska misstag efter beskedet om Donald Trump och Kapitolium

LÄS MER:Det talar för om Joe Biden ställer upp i presidentvalet 2024

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS