Analys: Lukasjenko trotsar väst – allt mer beroende av Putin

Den fängslade Roman Protasevich kommer inte att släppas. Det beskedet ger Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko, allt mer isolerad och beroende av Vladimir Putin.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Belarus president Aleksandr Lukasjenko gav ordern om att stridsflyg skulle eskortera Ryanairs passagerarplan till Minsk. Det var på väg från Grekland till Litauen. Det föregivna skälet för den påtvingade landningen var ett bombhot som aldrig existerade. Ombord fanns bland andra den regimkritiske journalisten Roman Protasevich.

Han greps, berövades friheten och kan ha utsatts för misshandel. Han bar spår av det när han framträdde i en bekännelse-video, som uppenbarligen var regisserad av myndigheterna. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff för att ha kritiserat landets styre. Det var, heter det, ett försök till statskupp. EU, Storbritannien och USA har kraftfullt uppmanat Lukasjenko att släppa honom.

ANNONS

Men det gör han inte trots att det kommer att öka hans internationella utfrysning med sanktioner, stoppade flygförbindelser och pariastämpel. Utredningarna mot Protasevich och hans ryska fästmö Sofia Sapega kommer att hållas i Belarus, meddelade Lukasjenko på tisdagen och tillade: Detta kan inte ändras.

– Detta är vad jag sa till den ryska presidenten. Jag försäkrade honom att det inte kommer att finnas några problem med konsulär tillgång, citerar nyhetsbyrån Belta Lukasjenko.

LÄS MER:Lukasjenko till Putin: Rysk student blir kvar

Putins makt över Lukasjenko växer

Det senaste mötet mellan Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko hölls i ryska Sotji i fredags och i lördags. De diskuterade bland annat Protasevich och Sapega och ryssen gav honom sitt stöd. Under en ökande press från omvärlden är det tydligt hur Lukasjenkos ekonomiska, politiska och militära beroende av Putin växer. Med ryssens inflytande och makt kan Putin knyta Belarus allt fastare till sin egen ryska maktsfär. För honom är det även en buffertzon mot EU och Nato.

– Vi håller på att bygga en unionsstat, sa Putin när samtalet med Lukasjenko inleddes.

– Vi rör oss med tillförsikt mot den riktningen, arbetet har redan givit konkreta resultat till våra medborgare, sa han enligt AFP med hänvisning till unionsbildandet.

Under en videokonferens på tisdagen sa Putin till de permanenta medlemmar av landets säkerhetsråd att förbindelser med tidigare sovjetländer är bland Moskvas viktigaste utrikespolitiska prioriteringar.

ANNONS

Med Vladimir Putins uppbackning och polisens brutala metoder sitter Aleksander Lukasjenko kvar vid makten trots de omfattande demonstrationerna efter det ifrågasatta valet i augusti. Det sker medan hans ledande kritiker befinner sig i fängelse eller exil utomlands.

På tisdagen rapporterade BBC att Belarus tillfälligt förbjudit de flesta av sina medborgare att lämna landet. Den statliga gränskommitténs skärpning av reglerna följer på de skarpa utländska reaktionerna på det nedtvingade Ryanairflyget och gripandet av passagerare. Det motiveras med, enligt BBC, ”många förfrågningar om att lämna Belarus” och åtgärder mot pandemin.

LÄS MER:Nato stänger ute Belarusdiplomater

Ryssland i fokus vid flera toppmöten

Den ökade spänningen kring Belarus och Ryssland finns högt på agendan för försvarsalliansen Natos toppmöte i Bryssel den 14 juni. Det sker i samband med Joe Bidens första besök i Europa som USA:s president. Biden ska även delta vid möten med ledarna för G7 och EU. Störst är intresset kring mötet med Vladimir Putin i Genève.

Kremls talesman Dmitry Peskov vägrade på tisdagen kommentera ett uttalande från den ryska vice utrikesministern Sergej Ryabkov om att Washington skulle få ett antal "obekväma signaler" från Moskva de närmaste dagarna. Han framhöll att det är viktigt att se till att Rysslands och USA:s presidenter håller sitt efterlängtade toppmöte. Men det finns inga planer på att mildra mötets dagordning, uppgav Peskov.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS