Rysslands president Vladimir Putin, till höger, och Belarus president Aleksandr Lukasjenko under deras möte i Sotji i lördags.
Rysslands president Vladimir Putin, till höger, och Belarus president Aleksandr Lukasjenko under deras möte i Sotji i lördags. Bild: Sergej Iljin/AP/TT

Lukasjenko till Putin: Rysk student blir kvar

Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppger att han gjort klart för sin ryske kollega Vladimir Putin att brottsutredningen mot den gripna 23-åriga ryska studenten Sofia Sapega kommer att hållas i Belarus.

ANNONS

Sapega greps tillsammans med sin belarusiske pojkvän, den 26-åriga regimkritiske aktivisten Roman Protasevitj, den 23 maj efter att det Ryanairplan de reste med tvingades att landa i Minsk.

– Utredningen mot båda dessa personer kommer att hållas i Belarus, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

– Jag sade det till den ryske presidenten, tillägger han, med syfte på de samtal han och Putin höll i ryska Sotji i förra veckan.

Protasevitj riskerar upp till 15 års fängelse och även Sapega, som enligt sin familj inte varit inblandad i några oppositionella aktiviteter, hotas av åtal.

Belarus regim har visat upp videor där Protasevitj och Sapega "erkänner" vissa handlingar som är straffbara i landet. Anhöriga och närstående har beskrivit uttalandena som uppenbart framtvingade.

ANNONS

EU:s stats- och regeringschefer kräver att Protasevitj och Sapega släpps omedelbart, och har fattat beslut om att stoppa belarusiska flygbolag från att flyga in i europeiskt luftrum, samt uppmanat EU-flygbolag att undvika flygningar över Belarus.

Litauiska åklagare utreder huruvida händelsen utgör "flygkapning i terrorsyfte".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS