Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot utredare John Hasslers rapport om hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas utifrån de förändringar som har beslutats eller kan förväntas inom EU:s nya klimatlagstiftning Fit for 55.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot utredare John Hasslers rapport om hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas utifrån de förändringar som har beslutats eller kan förväntas inom EU:s nya klimatlagstiftning Fit for 55. Bild: Mikaela Landeström/TT

Klimatrapport: Sveriges klimatpolitik otillräcklig

Regeringens beställda klimatrapport är klar och innehåller 46 politiska förslag som ska ta Sveriges och EU:s klimatmål i hamn.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger att rapporten är ”en käftsmäll” till regeringens klimatpolitik.

ANNONS
|

På onsdagen presenterade ekonomiprofessor John Hassler den utredning som beställdes av regeringen och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

Bakgrunden till detta är att EU tagit fram ett paket, så kallat Fit for 55, med förslag på hur lagstiftningen ska förändras för att klara det EU-gemensamma målet: att minska medlemsländernas utsläpp med 55 procent till 2030.

– Sverige kommer inte att nå EU:s klimatmål och inte heller de beslutade svenska klimatmålen med den politik som vi hittills beslutat om i Sverige, säger Hassler under presskonferensen där rapporten presenterades.

Öppnar för att ändra 2030-målet

Sveriges nationella klimatmål för 2030 är i dag 63 procent. John Hassler öppnar upp för att omarbeta etappmålet för 2030 till EU:s regelverk.

ANNONS

– Min bestämda uppfattning är att det inte alls behöver leda till en minskad ambitionsnivå när det gäller utsläppen i Sverige. Vill man ändå ha en högre ambitionsnivå kan man överprestera i det här systemet, säger han och lägger till att om vi når de svenska målen – klarar vi också EU:s krav.

John Hassler underströk i rapporten, som skrevs med stöd i den samlade klimatforskningen, att det krävs en klimatneutralitet till mitten av det här århundradet.

Klimatminister Romina Pourmokhtaris (L) ambition är inte att ta bort de svenska nuvarande klimatmålen.

– Nej, vi vill inte sänka några nivåer utan vi vill öka ambitionen. Vi behöver se över målen så de ligger mer i linje med EU:s lagstiftning, säger hon.

Kommunalt vindkraftsbidrag och sänkt elskatt

En stor del av rapporten innefattar 46 politiska förslag, som regeringen nu ska ta ställning till. Hassler menar att alla 46 behövs för att klara klimatomställningen.

Vissa av förslagen är konkreta. Till exempel vill han se ett kommunalt vindkraftbidrag så att kommunerna kompenseras av staten om de upplåter mark till att bygga vindkraft på.

Han föreslår också att elskatten sänks, så att det blir mer lönsamt för elanvändare att använda sig av elen när den är som billigast på dygnet.

ANNONS

Han vill också att det ska finnas färdplaner för utbyggnad av laddinfrastruktur med särskilt fokus på glesbygden.

Andra förslag handlar om att partierna i riksdagen behöver komma bättre överens. Till exempel vill han se en långsiktig överenskommelse om kärnkraften.

Per Bolunds känga: ”Förstår inte klimatvetenskap”

Under sin presskonferens lyfte Hassler fram ett förslag som han inte tycker tillför något: reduktionsplikten. Reduktionsplikten handlar bland annat om att företag som säljer till exempel bensin behöver blanda in fossilfria medel i den för att minska utsläppen av växthusgaser, vilket påverkar bensinpriset. Förslaget genomfördes av den förra, S-ledda regeringen och har varit en av de frågor som stuckit ut i de senaste årens debatter om bensinpriset.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, tidigare klimatminister tycker i princip att Hasslers rapport och därtill kommande förslag är bra. Men professorns diss av reduktionsplikten fick honom att se rött.

– Jag tycker att hans syn på reduktionsplikten är väldigt märklig. Våra expertmyndigheter säger att det är ett effektivt sätt att få ner utsläppen. Det går inte att bara tala om elektrifiering, Trafikverket säger ju att även om varenda bil som säljs nu skulle vara en elbil, kommer vi ändå inte att klara klimatmålen inom transportsektorn. Då måste vi ställa om bränslena i tanken. Att säga något annat är att inte förstå klimatvetenskap, säger Bolund.

ANNONS

Han tycker dock att ”det inte är Hassler som är problemet” och att hans 46 förslag i princip är bra. Han tolkar rapporten som ”en rejäl käftsmäll till regeringens politik”.

– Problemet är ju regeringen som har tagit bort delar av vår politik och stoppat våra utredningar av vilka flera berör förslagen som presenteras i rapporten. Om regeringen fortsätter att driva igenom klimatpolitik med två mandats majoritet stödda av SD kommer vi inte att komma någonstans.

– Men om regeringen vill sätta sig tillsammans med alla partier, ja då är vi beredda alla dagar i veckan.

Vill se bred överenskommelse

Nuvarande klimatminister Romina Pourmokhtari säger att hennes ambition är att nå en bred överenskommelse kring klimatpolitiken och att hon kommer att titta på alla Hasslers 46 förslag och använda dem som underlag.

– Flera av förslagen finns redan med i den klimatpolitiska handlingsplan som vi kommer att lägga fram här under hösten.

Vilka det är vill Pourmokhtari inte avslöja men under presskonferensen återkom hon flera gånger till den svenska utsläppshandelsplanen som Hassler föreslog.

Kommer ni att hinna få alla de här förslagen i rullning under den här mandatperioden?

– Vi kommer att göra allt för att hinna med så mycket som möjligt under mandatperioden. Man får prioritera.

ANNONS

3 av de 46 förslagen

  • Skärp transportsektorn mål, med elektrifiering i fokus.
  • Uppdatera de svenska klimatmålen så att de baseras på den målstruktur som används inom EU:s regelverk.
  • Inför ett nationellt utsläppshandelssystem.

Alla förslag finns i rapporten som finns på regeringen.se.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Uppgifter: Regeringens utredare vill slopa alla befintliga klimatmål

LÄS MER:Klimatministern är nöjd trots att utsläppen ökar

LÄS MER:Havsbaserad vindkraft utanför Öckerö ska gå till Volvo

LÄS MER:Göteborg larmar om hundratusentals ton i ökade utsläpp – kan missa klimatmål

ANNONS