Att Nordkorea medger problem är ovanligt, men diktatorn Kim Jong Un har erkänt att landet har problem med matförsörjningen.
Att Nordkorea medger problem är ovanligt, men diktatorn Kim Jong Un har erkänt att landet har problem med matförsörjningen. Bild: AP Photo/Jon Chol Jin/Montage GP

Hungersnöd hotar Nordkorea igen

Hungersnöd och dödstraff för utländsk kultur. Alarmerande nyheter sipprar ut från det slutna Nordkorea. Oron tilltar också för att kärnvapenutvecklingen fortsätter. Diplomatin är på sparlåga, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un varnade för ett par månader sedan för att landet kan stå inför samma katastrof som i slutet av 1990-talet. Då dog minst 300 000 människor av brist på mat, siffran kan vara så hög som en miljon.

Att Nordkoreas ledning medger problem är ovanligt. Men i april talade Kim inför partifunktionärer om ”ännu en svår och mödosam marsch.” Det tolkas internationellt som att försörjningsläget är mycket svårt och att nordkoreanerna förbereds på svält.

LÄS MER:Nordkorea erkänner: Matsituationen är ”ansträngd”

Det finns vanligtvis liten insyn i vad som händer i Nordkorea, men det senaste året finns nästan ingen utländsk närvaro sedan gränserna stängts med hänvisning till coronapandemin. Den officiella uppgiften är att det inte existerar några fall av covid-19 i landet men det betvivlar internationella bedömare.

ANNONS

Sverige har ambassad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, men ambassadören och svensk personal är sedan drygt ett år inte på plats och övriga utlänningar har också lämnat. Sverige är skyddsmakt för USA och har en viktig roll i diplomatin men även de kontakterna har begränsats.

Missväxt och sanktioner

Skyfall och jordskred har lett till missväxt och omvärlden riktar sanktioner mot Nordkorea med hänvisning till utvecklingen av kärnvapen. Det innebär att livsmedelsproduktionen är begränsad samtidigt som bara få matsändningar når Nordkorea från Kina.

Nordkorea har ännu inte gått ut med vädjanden om bistånd – vilket till sist skedde i slutet av 1990-talet – men Kim Jong-Uns medgivande om en svår situation tyder på att läget nu kan vara lika svårt som under nödåren. Priserna har ökat dramatiskt och som vanligt gäller principen ”militären först”, vilket innebär att de resurser som finns i första hand går till krigsmakten med motiveringen att soldaterna måste kunna försvara Nordkorea från det som kallas ”aggression.” Mycket av landets ekonomi är dessutom inriktad på utvecklingen av kärnvapen och missiltester har skett även under coronaåret.

Samtidigt kommer uppgifter, som publicerats av brittiska BBC, att Kim Jong-Un drar åt tumskruven mot allt som uppfattas som utländska influenser. Det handlar om filmer, musik och kläder som smugglas in i landet. En ny lag ska, enligt dessa uppgifter, nyligen ha antagits där straffet skärpts vilket betyder att de som döms för smugglingen kan få dödsstraff. Unga som ser utländska filmer och lyssnar på utländsk musik riskerar långa straff och omskolningsläger. Även deras familjer straffas.

ANNONS

LÄS MER:Diktatorns attack mot populära musikstilen: ”Ondskefull cancer”

Det är inte nytt att nordkoreaner som visar intresse för utländsk kultur straffas hårt och i vissa fall även avrättas. Men att Kim Jong-Un mitt under pandemin och hungersnöden ytterligare inskränker nordkoreanernas livsvillkor visar att han inte avser att öppna landet mot omvärlden.

LÄS MER:Diktatorns besked: Förbjuder hockeyfrillor och tajta jeans

Inget utrymme för opposition

Diplomater som är inblandade i diplomatin om Nordkoreas kärnvapen oroas över att det inte finns några tecken på att Kim Jong-Un är intresserad av att göra lättnader för den plågade befolkningen, något som det tidvis funnits förhoppningar om.

Vid hungersnöden för drygt tjugo år sedan fanns tankar om att nordkoreanerna skulle göra uppror mot det diktatoriska styret när svälten blev för svår. Men det var en felaktig bedömning. Bevakningen av enskilda medborgare och bestraffningarna är så hårda att utrymmet för opposition är närmast obefintligt. Omvärlden hotas dessutom med att Nordkorea kan använda kärnvapen om utländska nationer på något sätt skulle intervenera.

Diktatorn har magrat

Bilder har den senaste tiden publicerats på Kim Jong-Un där han ser betydligt smalare ut än vanligt. Spekulationer har gällt om han är sjuk. Men det troliga är att han gått på en diet för att minska sin kraftiga övervikt och minimera de hälsoproblem som vikten medför. I början av coronapandemin syntes han inte på flera månader och tros då ha isolerat sig för att inte riskera att smittas av covid-19.

ANNONS
Foton på Kim Jong Un visar hur diktatorn förlorat vikt. Till vänster syns han vid ett partimöte den 8 februari 2021, och till höger den 15 juni 2021.
Foton på Kim Jong Un visar hur diktatorn förlorat vikt. Till vänster syns han vid ett partimöte den 8 februari 2021, och till höger den 15 juni 2021. Bild: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Den internationella diplomatin som pågått länge – och som Donald Trump kraftigt accelererade – är på sparlåga. Möjligheterna till direkt dialog med den nordkoreanska ledningen har minskat och osäkerheten om vad som händer i Nordkorea har tilltagit.

Mänskliga rättigheter är obefintliga och till det kommer nu bristen på mat och medicin och en hotande svältkatastrof.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS