Diktatorns besked: Förbjuder hockeyfrillor och tajta jeans

Nordkoreas diktator Kim Jong Un har förbjudit tajta jeans, hockeyfrillor och vissa typer av piercings då de symboliserar en ”kapitalistisk livsstil”, skriver The Guardian.
Detta efter att en statsstyrd nordkoreansk tidning gått ut och varnat för att landets unga anammat västerländsk kultur.

ANNONS
|

Den regeringskontrollerade tidningen Rodong Sinmum publicerade i maj en artikel där man oroade sig över att Nordkoreas unga i allt högre utsträckning anammat den ”exotiska och dekadenta” kapitalistiska livsstilen, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Om inget görs, varnade tidningen, kunde landet falla ihop som en ”fuktig vägg”.

”Vi måste vara uppmärksamma på även de minsta tecken på den kapitalistiska livsstilen och kämpa för att bli av med den”, stod det i tidningen.

LÄS MER:Därför är hockeyfrillan trendig igen

LÄS MER:Mystiska bilden på försvunna prinsessan – i ett varuhus

Landets diktator Kim Jong-un tog intryck och har därför förbjudit tajta jeans, tröjor med märkestryck samt piercingar i bland annat näsa och läpp. Dessutom förbjuder landet ett stort antal ”icke-socialistiska” frisyrer, däribland hockeyfrillan och tuppkammen.

ANNONS

För att skapa ordning och reda ses medlemmar av det statliga ungdomsförbundet ofta patrullera runt som ”modepoliser” för att tillrättavisa människor som bär kläder som ser ”utländska” ut.

Nordkorea har den senaste tiden ansträngt sig för att skärpa den ideologiska kontrollen i landet. I december antog man en ny lag som skärpte straffet för innehav av videomaterial från Sydkorea, för att hindra flödet av utländsk kultur som kan påverka befolkningens ideologi.

ANNONS