Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Jonas Sjöstedt pressades om hedersförtrycket

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt pressades hårt om partiets syn på hedersförtryck i SVT Opinion Live efter GP:s granskning #hedersflickorna. Men Sjöstedt vägrade erkänna att frågan splittrar partiet.

Den direktsända intervjun gjordes under söndagskvällen av SVT:s programledare Belinda Olsson strax efter att Jonas Sjöstedt hållit sitt partiledartal i Almedalen. Där tog hon bland annat upp GP:s granskning #hedersflickorna och Vänsterpartiets syn på hedersförtryck.

– Jag tycker att det är så bra att det här dras fram i ljuset, inledde Jonas Sjöstedt.

Diskuterade GP-reportage

SVT lyfte bland annat fram GP:s reportage om tolvåriga Alicia från Göteborg som giftes bort av sina föräldrar och därefter blev mamma utan att svenska myndigheter agerade. Alicia försköts sen av sin familj för att hon tog av sig slöjan.

– Göteborgs-Posten gjorde en granskning där det handlade om föräldrar. Där den tolvåriga flickan giftes bort och blev med barn. Om du sitter vid köksbordet med de föräldrarna. Vad kan du som politiker göra? frågade Belinda Olsson.

– En sak ska vara väldigt tydligt. Det är att barnäktenskap är inte tillåtet i Sverige. Det finns inga undantag, sade Jonas Sjöstedt som även förtydligade att Vänsterpartiet varit drivande i ett totalförbud mot barnäktenskap.

Läs mer: Alicia, 12, giftes bort och våldtogs - här möter hon socialen

– Men hur kommer du åt värderingarna? Det handlar ju inte bara om äktenskap? frågade Belinda Olsson.

– Det handlar om lagstiftning. I det här fallet handlar det om att man bryter mot en lag. Och det ska vara straffbart att gifta bort sitt barn, sade Jonas Sjöstedt.

Förnekar splittring inom Vänsterpartiet

Sjöstedt pressades även om splittringen inom Vänsterpartiet i frågan, där kritiska röster höjts både utifrån och internt för att delar av partiet inte velat särskilja hedersförtryck och koppla det till saker som religion och kultur. Förra året sade partisekreteraren Aron Etzler (V) i en intervju med Aftonbladet att hedersvåld  "är inte kopplat till religion, kultur eller etniskt ursprung".

Läs även: Bortgifta och sålda - 254 barn riskerade tvångsgifte

Jonas Sjöstedt förnekade dock att frågan splittrar partiet.

– Nej, jag menar att vi har en väldigt tydlig politik som parti, sade Jonas Sjöstedt.

"Samma personer som utmålar islam som hot"

Jonas Sjöstedt förtydligade senare partiets syn på hedersförtryck och menade att det inte går att koppla till religion.

– Det vi menar är att det är vanligare i vissa delar av världen. Sen är det här en del av ett stort kvinnoförtryck som finns. En del vill koppla det här till religion. Ofta är det samma personer som utmålar islam som ett stort hot. Jag menar att det är en för grund analys.

– Men det är väl inte alltid samma personer? Det finns väl massor av eldsjälar och kvinnorättsaktivister? En finns i ditt eget parti, Amineh Kakabaveh (riksdagsledamot för Vänsterpartiet, red. anm.), som själv har växt upp i en hederskultur i Kurdistan. Och hon har ju vittnat om hur svårt det varit för henne i partiet just på grund av den här frågan? frågade Belinda Olsson.

– Jag menar att vi tog ställning väldigt tidigt. Att vi är mycket tydliga och att vi driver den här frågan, svarade Jonas Sjöstedt och menade senare att SVT:s Belinda Olsson gjorde en höna av en fjäder.

– Varför det? frågade Belinda Olsson.

– Jo, därför att det är uppenbart att det är vanligare i vissa delar av världen. Men det måste inte finnas en direkt koppling till just religion. 

Emot rubricering för hedersbrott

SVT tog senare upp att regeringen öppnat för en särskild brottsrubricering gällande hedersbrott, något som även stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz krävt i en GP-intervju. I dagsläget är Vänsterpartiet dock emot förslaget.

UNIK DATABAS: Här kan du läsa om alla 527 fall

– Ja, därför att det är redan straffbart. Det finns en risk att det blir symbolpolitik. Att man säger saker som låter bra, sade Jonas Sjöstedt till SVT Opinion Live.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.