Här har det gamla fängelset blivit ett bostadshus

Vid första anblicken kan man inte tro att fastigheten i Vänersborg varit ett fängelse. Men från mitten av 1800-talet fram till 1995 var det inga laglydiga medborgare som bodde där, till skillnad från nu.

ANNONS
|

I Vänersborg ligger en fastighet med lägenheter som inte har en så trevlig historia. För när huset stod klart mitten i av 1800-talet – var det till för att inhysa kriminella för alla möjliga brott de begått. Under de första åren som fängelset användes, satt både män, kvinnor och deras barn inlåsta där, enligt TTELA som nyligen varit på besök i det före detta fängelset. På 1900-talet satt bara män där.

Länsfängelset i Vänersborg hade plats för 90 ensamceller när det öppnade, fördelade på tre plan. Där placerades bland annat pigor, drängar och soldater. De satt inne för brott som till exempel misshandel, stöld, mord, fylla och det mer ovanliga brottet ärekränkning. Fångarnas sysselsättning på 1800-talet var att tillverka tändsticksaskar.

ANNONS

LÄS MER:Tösse gamla kyrka från 1200-talet är till salu

Bovarna fick sitta i totalt mörker

Förutom vanliga celler fanns där även mörkerceller.

– Mörkercellerna var tre till antalet, varav en finns kvar. Den har bevarats i stort sett i originalskick med brits, latrin och en nisch i väggen så man kunde få in mat. Det fanns sammanlagt tre dörrar in och inget ljus, det var beckmörkt. Max fick man sitta i åtta dagar, men man kan förstå att man ganska snart blev galen av att sitta här, berättar museiintendenten Peter Johansson från Vänersborgs museum, som också bor i huset, när han visar runt TTELA.

Fram till 1995 användes fastigheten av Kriminalvården, men sedan 2004 har klientelet helt bytts ut då det ligger 28 bostadsrätter i fastigheten numera.

Inristade meddelande på väggarna

Alla spår från tiden när brottslingar ”bodde” där är inte borta. I både lägenheterna och i fastigheten syns det att det varit ett fängelse tidigare. En del galler och en bit av muren som omgärdade byggnaden finns kvar. Kvar är även en ståcell som är precis vad det låter som, men i dag är den ett förvaringsutrymme. Under fängelsetiden fick bovarna stå i totalt mörker, i dag får man utgå från att de satt in belysning i förrådet.

LÄS MER:Villa Kastenhof i Lerum är till salu för en hemlig summa

I källaren finns tunga originaldörrar i metall kvar, och här har man lokaler som man nu döpt till ”cellskapsrum” och en ”vincellare”, detta för att minnas vad som varit där tidigare, och för att skoja till det lite. På väggarna i källaren kan inristade meddelanden från före detta fängelsekunder fortfarande ses. Kvar hänger också ordningsregler där fångarna uppmanas ”att iakttaga ett hövligt beteende och ett anständigt uppförande”, regler som är bra även i dag.

ANNONS

Trevligt boende nu

– Det är ett väldigt trevligt boende med fint läge i stan. Man känner verkligen kulturhistorian som sitter i väggarna. Det finns en naturligt dramatisk aura, men det är också fantastiskt hur många olika människor med olika livshistorier som passerat här om man tänker tillbaka, berättar Peter Johansson för TTELA.

LÄS MER:Unika huset i Mariestad – en snackis i sociala medier

Fakta: Länsfängelset i Vänersborg

Kortare straff som kunde utdömas:

28 dagar på endast vatten och bröd

Slagen i halsjärn och bespottad på torget

Knästående på skampall i kyrkan under gudstjänsten.

Offentligt spöstraff med ris utanför fängelset (mot väggen på fastigheten där nuvarande dockmuséet ligger).

När man befann sig i fängelset kunde man även drabbas av disciplinstraff, till exempel några dagar i mörkercell.

Förseelser som kunde bestraffas var:

Osnyggt i cell

Ritat på celldörren

Oljud och skrik

Kastat ut psalmboken genom fönstret

Försökt kravla sig upp i fönstret

Försökt meddela sig med andra fångar

Utfarit i otidigheter mot de i cellen liggande andaktsböckerna

Källa: Vänersborgs museum

ANNONS