Två patienter döda - så straffas läkaren i Göteborg

21-årige Jesper Östling och en kvinna dog i förgiftningar efter att ha fått tusentals starka tabletter utskrivna av en läkare på Närhälsan i Göteborg. Efter GP:s granskning har nu läkaren dömts för brottet. Straffet: 28 000 kronor i böter. – Det stinker, säger Jespers pappa Peter Östling.

ANNONS
|

Läkaren har under måndagenerkänt sig skyldig till framkallande av fara för annan i två fall, enligt ett strafföreläggande utfärdat av Göteborgs åklagarkammare. Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter på sammanlagt 28 000 kronor. Beslutet innebär samtidigt att läkaren slipper rättegång, tidigare misstänktes han för vållande till annans död.

– Vållande till annans död kräver ett helt annat bevisunderlag. Det är den här bedömningen jag landat i.Den här läkaren har genom grovoaktsamhetskapat fara för två patientergenom att skriva ut stora mängder starka läkemedel under kort tid. Han har inte heller gjort de kontroller elleruppföljningar som en läkare är skyldig att genomföra,säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

ANNONS

Pappan: "Kommer för billigt undan"

Som GP tidigare berättat tidigare dog 21-årige Jesper Östlingi en läkemedelsförgiftning bara veckor efter att läkaren på Närhälsan i Göteborg skrivit ut närmare 1 600 tabletter Oxycodone till honom mot en misstänkt ryggskada.Enligt strafföreläggandet motsvaradedosen han fick ut cirka 250 dagars förbrukning.

För Jespers pappa, Peter Östling, har dödsfallet inneburit en lång kamp för upprättelse.

– Visst, det stinker och känns som att han kommer för billigt undan. Jag tycker att det borde ha prövats i rätten. Och rubriceringen är fel.Det är som att du blir misshandlad, motparten erkänner och sen döms för förolämpning. Samtidigt så drivs jag inte av något hämndbegär. Jag vetinte vad ett hårdare straff hade gjort för skillnad. Det viktiga för mig är signalvärdet. Det är inte vanligt att läkare ställs inför rätta eller överhuvudtaget straffasså här. Det här skickar en signal till hela systemet. Attläkare faktiskt kan ställas inför rätta om de begår fel, säger Jespers pappa Peter Östling.

"Får aldrig Jesper tillbaka"

Han betonar att det var först efter hans egna efterforskningar som både rättsväsendet och sjukhuset började utreda hans sons död för första gången.

Läs även:Stoppade inte dödsmedicin - här vägrar Sahlgrenska svara

–Hela fallet sätter fingret på ett system som inte fungerar. Det är en signal till sjukvårdare, lokalpolitiker och lagstiftare. Samtidigt som det inte förändrar något för mig personligen.Jag dricker inte champagne för att läkaren blirdömd. Min pojke är död. Jag får aldrig Jesper tillbaka, säger Peter Östling.

ANNONS

Efter GP:s och SVT Nyheter Västs granskning av Jesper Östlings död lovade Närhälsan att förtydliga sina rutinerför att undvika att något liknande sker igen. Bara veckor efteråt skrev dock samma läkare uten 290-dagars förbrukning medsamma läkemedeltill en kvinna i 40-årsåldern. Även hon dog i en läkemedelsförgiftning bara några dagar senare.

GP kunde även avslöja att det förekomlögner idenLex Maria-utredning som Närhälsan gjorde efter den andra patientens död.I utredningen hävdade sjukhuset bland annat att läkaren inte kände till de förtydligade rutinerna, trots den stora medieuppmärksamhetsom det första dödsfallet leddetill.

Närhälsan: "En ny situation"

Efter granskningen förbjöds läkaren att både skriva ut narkotiska läkemedel och att träffa patienter. Han har dock fåttarbeta kvar på Närhälsan i Göteborg i väntan på rättsväsendets beslut.

Läs även:Jesper dog – brottsmisstänkt läkare jobbar kvar

–Vi ser mycket allvarligt på detta. Det är en förhållandevis ny situation för oss, att en läkare får ett strafföreläggande för framkallande av fara för annan. Läkaren har inte följt de riktlinjer som Närhälsan har vilket redan har medfört en disciplinär åtgärd i form av skriftlig varning, säger Närhälsans HR-chefUlrika Dahl Eriksson ombeslutet.

Kan han jobba kvar hos Närhälsan efter detta?

–Det är för tidigt att svara på det. Vi behöver granska situationen ur arbetsrättsligt perspektiv och kan därefter ta ställning till den frågan.

ANNONS

GP har sökt läkaren via hans arbetsgivaresom meddelaratt han inte vill kommentera fallet.

ANNONS