Huga Wallén, chef på SU:s beroendeklinik, vill inte svara på frågorna från GP:s reporter Michael Verdicchio.
Huga Wallén, chef på SU:s beroendeklinik, vill inte svara på frågorna från GP:s reporter Michael Verdicchio.

Fallet Jesper: SU:s beroendeklinik stoppade inte Jespers dödsmedicin

Beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset kände till att Jesper Östling fick nästan 1 600 oxikodontabletter utskrivna, men ingrep aldrig.Men sjukhuset vägrar kommentera fallet – trots fullmakt och medgivande från anhöriga.

ANNONS
|

GP har i ett samarbete med SVT Nyheter Väst granskat fallet Jesper, där 21-åriga Jesper Östling dog kort efter att han fått 1 600 narkotikaklassade tabletter utskrivna av en läkare på Närhälsan i Göteborg. Beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, där Jesper Östling samtidigt behandlades för läkemedelsmissbruk, kände till förskrivningen – men stoppade den aldrig.

GP har gått igenom Jespers journaler. Där framgår det att SU.s beroendeklinik fick kännedom om Jespers oxikodonförskrivning redan samma dag som han besökte Närhälsan.

Men utöver att nämna för Jesper att oxikodon var olämpligt vidtog man inga åtgärder. Sjukhuset kontrollerade inte ens hur mycket oxikodon det rörde sig om. Först efter att Jesper Östling dött av oxikodonförgiftning skriver en läkare på sjukhuset att:

ANNONS

"Pga mycket hög arbetsbelastning på mottagningen och tidsbrist studerade jag inte närmare patientens Apodos-lista vid detta tillfälle. Nu i efterhand ser jag att patienten fått oxycodone utskrivet med jämna mellanrum i hög dos."

SU har inte heller anmält Jespers död som en vårdbrist enligt Lex Maria.

Verksamhetschef på SU:s beroendeklinik är Hugo Wallén. Han går först med på en intervju och säger att han ska läsa på om fallet. Senare blir vi dock uppringda av en pressansvarig på Sahlgrenska som även möter upp oss när intervjun med Wallén väl ska göras. Under hela intervjun står sedan Sahlgrenskas pressansvarige bredvid.

- Jag vill inte kommentera enskilda ärenden. Det känns inte respektfullt gentemot patienterna, säger Hugo Wallén och menar att han bara vill tala om beroendevård i största allmänhet.

- Vi har ingen skyldighet att uttala oss. Det är något vi håller oss till konsekvent av hänsyn till patientsekretessen, fyller pressansvarige Lena Mattsson i.

Men vi har ju en fullmakt här där anhöriga häver sekretessen.

- Jag behöver inte se den där. Det kan vara så att ni fått en fullmakt, men vi har samtidigt ingen skyldighet att uttala oss, säger Hugo Wallén.

Jespers pappa Peter Östling blir upprörd när han hör om sjukhusets bemötande.

ANNONS

- Jag tycker det är lågt och respektlöst mot oss anhöriga, säger Peter Östling.

Hugo Wallén återkommer senare i ett mejl där han skriver att SU:s beroendevård inte har möjlighet att stoppa andra läkares förskrivningar mer än genom samtal med patienterna. Men Tobias Eriksson, chefsöverläkare på beroendemedicinska mottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala håller inte med.

- Hade jag fått veta att en av mina patienter fått oxikodon och stesolid utskrivet samtidigt hade jag agerat direkt. Det är en livsfarlig kombination. Jag hade krävt av patienten att få kontakta vårdcentralen som har möjlighet att stoppa medicinen. Får man inte medgivande kan man i stället LVM-anmäla direkt till socialtjänsten att patientens liv är i fara. Så många tabletter oxikodon är klart en fara för någon med läkemedelsmissbruk, säger Tobias Eriksson.

FAKTA: Detta har hänt

GP och SVT Nyheter Väst kunde på måndagen berätta om 21-årige Jesper Östling som dog av läkemedelsförgiftning orsakat av det narkotikaklassade läkemedlet oxikodon. Jesper hade fått nästan 1 600 tabletter utskrivna mot ryggont, trots att han samtidigt behandlades för läkemedelsmissbruk.

Samtidigt som Jesper fick oxikodon utskrivet av Närhälsan fick han även beroendemedicinen stesolid utskriven från Sahlgrenska universitetssjukhusets beroendeklinik. En livsfarlig kombination som kan leda till att man slutar andas enligt flera experter som GP och SVT talat med.

ANNONS

I samband med reportaget har experter riktat kraftig kritik mot både Närhälsan och SU:s beroendeklinik som inte stoppade läkemedlet trots kännedom.

Läkaren på Närhälsan misstänks nu för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

VET DU MER?

Vet du som läsare mer om starka mediciner? Har du erfarenheter av läkemedelsmissbruk?

Hör av dig till GP:s grävreporter Michael Verdicchio på telefon 031-62 41 94 eller e-post michael.verdicchio@gp.se

ANNONS