Sernekes nätkonto: Granskningen i korthet

Det var i början av 2021 som GP avslöjade att Ola Serneke i flera år skrivit under pseudonym och ljugit om sin identitet på ett aktiespararforum. Avslöjandet – och fler som följde – ledde till en kritikstorm och utredningar initierade både av börsnoterade Serneke Group och Ekobrottsmyndigheten. I slutändan ledde härvan till vd:ns avgång från bolaget som han själv grundat. Här är alla turerna.

ANNONS

Det var den 29 januari i år som GP avslöjade att en användare på Avanza-ägda Placeras aktiespararforum, som i flera år skrivit om det börsnoterade bolaget Serneke Group, i själva verket var registrerat med huvudägaren, vd:n och styrelseledamoten Ola Sernekes egna uppgifter – trots att han själv förnekat att han låg bakom inläggen.

Avslöjandet ledde omedelbart till starka reaktioner och bara timmar efter det första reportaget medgav Ola Serneke att han skrivit inläggen.

GP fortsatte granska agerandet och turerna som följde i ett tjugotal artiklar. Alla texter i artikelserien finns samlade här.

Den 24 februari kom beskedet om Sernekes avgång. Granskningen ledde också till att GP fick in ett antal nya tips om Sernekes affärer – som nu lett fram till nya avslöjanden.

ANNONS

Så här gick det till, steg för steg.

29 januari: Första avslöjandet

 • Ett anonymt konto skrev i mer än tre år om börsbolaget Serneke Group på ett forum för aktiesparare. GP kan nu avslöja att kontot är registrerat med företagets vd och huvudägare Ola Sernekes egna uppgifter. I över två hundra inlägg attackerar pseudonymen kritiker och försöker övertyga sparare att investera i företaget, samtidigt som han vid upprepade tillfällen påstår att han inte är Ola Serneke.
 • Experter menar att inläggen behöver utredas av Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten och börsens disciplinnämnd. Juristprofessorn Daniel Stattin kallar agerandet för ”ren sandlådenivå”.
 • Bolaget och Ola Serneke själv går ut och bekräftar uppgifterna. Bolagets styrelse tillsätter en utredning för att gå igenom inläggen.
 • Sernekes aktie faller och organisationen Aktiespararna kräver Ola Sernekes avgång.
 • Sernekes samarbetspartner i det prestigefyllda Karlatornsprojektet, Erik Selin, kallar Ola Sernekes agerande ”väldigt dumt” och säger att det riskerar skada förtroendet för bolaget. Men det kommer inte påverka byggandet av Karlatornet.
 • Den oberoende sparekonomen Claes Hemberg säger att Serneke är ”rökt” som vd och GP:s ekonomikrönikör Per Lindvall skriver att Sernekes trovärdighet är körd i botten.

LÄS MER:Experter: ”Sernekeinläggen kan vara marknadsmanipulation”

LÄS MER:Ola Serneke bekräftar inläggen – styrelsen tillsätter utredning

LÄS MER:Erik Selin om Sernekes agerande: ”Väldigt dumt”

LÄS MER:Ekonomen om Ola Serneke: Han är ”rökt” som vd

LÄS MER:Sernekes trovärdighet är körd i botten

31 januari: Foruminläggen kostade Ola Serneke miljoner

 • Värdet på Ola Sernekes aktier i Serneke Group har gått ned flera miljoner kronor efter GP:s avslöjande.

LÄS MER:Foruminläggen kostade Ola Serneke miljoner

1 februari: Serneke uttalar sig för första gången

 • Samtidigt som kritiken haglar från aktieägare, experter och den egna styrelsen får Ola Serneke ryggdunkar från näringslivet på Linkedin. En av dem som skriver uppmuntrande är Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.
 • Ola Serneke har inte velat svara på några frågor till GP och skriver att han inte tänker kommentera frågan vidare. Ändå uttalar han sig i ett mejl till Alingsås Tidning. ”Man lär sig av sina misstag”, skriver han.

LÄS MER:Näringslivshöjdarnas ryggdunkar till Serneke på Linkedin

LÄS MER:Ola Serneke om foruminläggen: ”Lär sig av sina misstag”

2 februari: Tung advokat ska utreda Ola Sernekes inlägg

 • Serneke Groups styrelse anlitar en extern jurist för att granska om det är något brottsligt i foruminläggen. Uppdraget går till advokaten Björn Riese, som tidigare utrett bland annat Telia Soneras affärer i Uzbekistan. Stockholmsbörsen har också kontaktat bolaget.

LÄS MER:Styrelsen anlitar tung advokat för att utreda Sernekes inlägg

Advokaten Biörn Riese fick uppdraget att utreda Sernekes foruminlägg.
Advokaten Biörn Riese fick uppdraget att utreda Sernekes foruminlägg. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

3 februari: Inläggen utreds av Ekobrottsmyndigheten

 • Inläggen har fått Ekobrottmyndigheten att påbörja en inledande förundersökning, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera. Även GP erfar att en utredning har inletts.

LÄS MER:Ola Sernekes inlägg utreds av Ekobrottsmyndigheten

8 februari: Fler forumkonton kopplade till Sernekes IP-adress

 • Nästan hälften av Ola Sernekes hårt kritiserade inlägg på Placeras aktiespararforum skrevs på arbetstid från en IP-adress vars signatur har publicerats i anslutning till inläggen. Nu kan GP avslöja att fler konton som försvarar Serneke Group på forumet har lämnat samma IP-signatur. Aktiespararna vill därför att den pågående utredningen utvidgas.

LÄS MER:Fler forumkonton kopplade till Sernekes IP-adress

11 februari: Berättade inte för styrelsen om granskningen

 • Ola Serneke fick veta att GP kände till hans inlägg på Placeras aktieforum tre dagar innan avslöjandet. Ändå informerade han varken bolagets styrelse eller bolagsledningen om den kommande kritiken. Experten Kristina Jarring Lilja säger att vd har upplysningsplikt.

LÄS MER:Ola Serneke informerade inte styrelsen inför avslöjandet

15 februari: Personerna som avgör Ola Sernekes öde som vd

 • När utredningen om Ola Serneke är färdig kommer styrelsen i Serneke Group att fatta beslut om vd:ns framtid. Men de flesta styrelseledamöter har ingen ägarmakt, visar GP:s genomgång. Ola Serneke själv och andra storägare med nära band till honom har i slutändan makt att avsätta styrelsen.

LÄS MER:Stor kartläggning: Här är personerna som avgör Ola Sernekes öde

16 februari: Brevet till personalen

 • Utåt har Ola Serneke uppgett att han lärt sig av sina misstag och att han förstår att han gjort fel, samtidigt som han vägrat svara på frågor. Men i ett internt mejl där han ber sina anställda om ursäkt beskriver han samtidigt avslöjandena kring hans eget agerande som ett påhopp mot bolaget.

LÄS MER:Ola Sernekes brev till personalen efter GP:s granskning

Den 24 februari kom beskedet att Ola Serneke avgår som vd för bolaget som han själv grundat.
Den 24 februari kom beskedet att Ola Serneke avgår som vd för bolaget som han själv grundat. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

24 februari: Ola Serneke avgår som vd

 • Ola Serneke lämnar posten som vd för Serneke Group. Han lämnar även sin post som ledamot i bolagets styrelse. Ola Serneke fortsätter däremot som ansvarig för bolagets större projekt inom stadsutveckling i sin roll som vd för Serneke Invest.
 • Han bryter också tystnaden i en intervju och svarar för första gången på GP:s frågor. I intervjun säger han att han inte varit en god förebild.
 • Den utredning som gjorts av advokaten Biörn Riese presenteras. Han konstaterar att den tidigare vd:n varit på ”minerat område” juridiskt men har inte kunnat hitta belägg för att Ola Serneke brutit mot lagen. Samtidigt framkommer det att den tidigare vd:n skrivit anonymt även på ytterligare ett aktieforum: Dagens Industris forum Börssnack.
 • Ekobrottsmyndigheten kommer till en liknande slutsats och lägger ned sin brottsutredning.

LÄS MER:Ola Serneke lämnar rollen som VD för Serneke Group

LÄS MER:Ola Serneke: ”Jag har inte varit en god förebild”

LÄS MER:Utredaren: Ola Serneke på ”minerat område”

LÄS MER:Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökning om Serneke

LÄS MER:Ola Sernekes resa – från uppstart till avgång

LÄS MER:Petningen av Ola Serneke handlar om skademinimering

26 februari: Ny vd på plats

 • Michael Berglin tar över rodret som tillförordnad vd för Serneke Group.

LÄS MER:Serneke gör 400 miljoner i förlust

ANNONS