Ola Serneke lämnar rollen som VD för Serneke Group

Ola Serneke lämnar posten som vd för Serneke Group efter GP:s avslöjande om hans inlägg under pseudonym på aktieforum. Han lämnar även sin post som ledamot i bolagets styrelse. Ola Serneke fortsätter däremot som ansvarig för bolagets större projekt inom stadsutveckling i sin roll som vd för Serneke Invest – än så länge med bibehållen lön.

ANNONS

Beslutet att kliva ned från posten som vd och koncernchef kom i samråd med bolagsstyrelsen, säger Serneke Groups ordförande Jan C Johansson till GP.

– Vi har naturligtvis haft kontinuerliga samtal med Ola under hela processen och han har givetvis förstått att hans beteende skadar bolaget och honom själv. Detta har varit en svår process för honom då han skapat bolaget, det bär ju hans namn. Men till slut kom han själv till insikt om att det inte längre fungerade i den roll han hade. Det skulle bli alldeles för tungt att bygga upp förtroendet igen, säger styrelseordförande Jan C Johansson.

ANNONS
Sernekes styrelseordförande Jan C Johansson är glad över att Ola Serneke själv kom till insikt om att det inte längre gick att sitta kvar på vd-posten.
Sernekes styrelseordförande Jan C Johansson är glad över att Ola Serneke själv kom till insikt om att det inte längre gick att sitta kvar på vd-posten. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Aktien steg på börsen efter att Ola Serneke avgått som vd

På börsen togs beskedet emot väl, och bolaget aktie steg runt fyra procent på onsdagsmorgonen.

LÄS MER:Ola Serneke: ”Jag har inte varit en god förebild”

LÄS MER:Nätkonto skrev hundratals inlägg om Serneke Group – registrerat på Ola Serneke själv

LÄS MER:Stor kartläggning: Här är personerna som avgör Ola Sernekes öde

GP:s granskning visar hur Ola Serneke under flera år skrivit över 200 inlägg under pseudonym på aktieforumet Placera. Han har bland annat hyllat sitt eget bolag och skrivit att det är undervärderat på börsen.

Serneke Groups förre vd och koncernchef Ola Serneke. Han lämnar chefsposten och sitt styrelseuppdrag efter GP:s avslöjande gällande hans inlägg under pseudonym på svenska börsforum.
Serneke Groups förre vd och koncernchef Ola Serneke. Han lämnar chefsposten och sitt styrelseuppdrag efter GP:s avslöjande gällande hans inlägg under pseudonym på svenska börsforum. Bild: Anders Ylander

Utredaren Biörn Riese anser Ola Sernekes agerande ”olämpligt”

Efter GP:s avslöjande valde bolagets styrelse att tillsätta en extern oberoende granskning ledd av advokat Biörn Riese. Enligt styrelsen har inte utredaren kunnat belägga att Ola Serneke definitivt skulle ha gjort något brottsligt i och med sina nätinlägg.

Däremot är det ett bevis på den förre vd:n dåliga omdöme, enligt styrelsens ordförande Jan C Johansson.

– Det är en väldigt gedigen utredning, Biörn är erfaren på de här området och han har gått igenom alla inläggen på forumen som Ola varit på och jämfört dessa med den information som funnits tillgänglig vid tiden. Han konstaterar att det naturligtvis inte är ett lämpligt beteende av en börs-vd men han ser inte att det har varit något som direkt bryter mot några regler, säger Jan C Johansson till GP.

LÄS MER:Styrelsen anlitar tung advokat för att utreda Sernekes inlägg

LÄS MER:Ola Sernekes inlägg utreds av Ekobrottsmyndigheten

Ola Serneke: Har brustit i att vara en bra förebild

Förändringen i Serneke Groups ledning sker omedelbart, endast två dagar innan byggbolaget presenterar bokslutet för 2020. Från och med onsdagen är det bolagets vice vd Michael Berglin som tar över rodret. Detta som tillförordnad vd och koncernchef. Enligt Ola Serneke själv fanns det inte längre några alternativ, han medger i en skriftlig kommentar att han ”brustit i att vara en förebild” och att han ”inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget”.

ANNONS

Jan C Johansson och styrelsen håller med.

– Jag tycker att det här är den bästa lösningen i situationen som har uppstått. Styrelsen och jag tycker också att det är väldigt bra att Ola har kommit fram till det här i dialog med oss. Han är givetvis otroligt ledsen för den skada han har gjort men inser att detta var nödvändigt.

Bygget av Karlatornet stod under delar av 2020 stilla medan Ola och hans bolag sökte ny medfinansiär till skyskrapan och stadsdelen Karlastaden.
Bygget av Karlatornet stod under delar av 2020 stilla medan Ola och hans bolag sökte ny medfinansiär till skyskrapan och stadsdelen Karlastaden. Bild: Anders Ylander

Aktiespararnas vd Joacim Olsson nöjd över Ola Sernekes avgång

Sernekeaktiens uppgång efter beskedet är ett tydligt tecken på marknadens brutna förtroende för Ola Serneke som vd, enligt Aktiesparnas vd Joacim Olsson som tidigt krävde hans avgång.

– Man kan inte agera hur som helst som en börs-vd. Förstår man inte det olämpliga i att agera i det fördolda som Ola Serneke gjort kan man inte ha marknadens förtroende, säger Joacim Olsson till GP.

Att Ola Serneke får fortsätta inom byggkoncernen har Joacim Olsson i nuläget inga invändningar emot, han riktar snarare en känga åt styrelsens långsamma beslutsfattande i frågan om den förre vd:n.

– Beslutet ligger helt i linje med vad vi snabbt kunde konstatera. Möjligtvis skulle styrelsen kunna fatta det här beslutet snabbare.

Den externa granskningen som bolaget själva beställt visar inte definitivt på att något brottsligt skulle ha ägt rum – varför är det då viktigt att Ola Serneke lämnar vd-posten?

ANNONS

– Om man har en vd som rör sig i gråzonen över vad som är tillåtet i kommunikationen mellan bolaget och marknaden skapar det en osäkerhet om vilka värderingar vd:n har även när det kommer till verksamhetsutövandet i stort. Om man agerar på det här sättet i den här frågan – hur agerar man då i andra fall, säger Joacim Olsson.

Har kvar samma lön

Ola Sernekes formella roll är nu som affärsområdeschef på Serneke Invest. Detta är ett affärsområde men också ett separat bolag, där han blir vd. Hans roll som koncern-vd för hela Serneke Group uppbar 2019 en grundlön på 3,9 miljoner kronor, plus 137 000 kronor i övriga förmåner, enligt den senaste årsredovisningen. Totalt drygt 4 miljoner kronor om året.

Trots att hans ansvarsområden och arbetsuppgifter begränsas kraftigt i och med hans avgång som vd för Serneke Group innebär det inte någon förändring av hans villkor i nuläget. Han har i dag kvar samma lön.

– Ja, tills vidare i alla fall. Det här skedde ju sent i går, så vi har inte hunnit diskutera den saken, säger styrelseordföranden Jan C Johansson.

Om man är ansvarig för en del av bolaget, det är ju inte roll som vanligtvis kanske brukar uppbära lika hög lön som om man är vd för hela koncernen?

ANNONS

– Nej, så är det ju. Nu är det inte riktigt färdigdiskuterat än så jag kan inte riktigt kommentera det.

Ola Serneke är också största ägare i Serneke Group, ett bolag som förra året omsatte nästan sju miljarder kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS