De inlägg som Ola Serneke skrivit i aktiespararforumet Placera utreds nu av Ekobrottsmyndigheten, erfar GP.
De inlägg som Ola Serneke skrivit i aktiespararforumet Placera utreds nu av Ekobrottsmyndigheten, erfar GP. Bild: Anders Ylander

Ola Sernekes inlägg utreds av Ekobrottsmyndigheten

Ola Sernekes inlägg på Aktiespararforumet Placera har fått Ekobrottmyndigheten att påbörja en inledande förundersökning, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera. Detta efter GP:s avslöjande förra veckan. Även GP erfar att en utredning har inletts.

ANNONS
|

Det var i fredags som GP avslöjade att Ola Serneke, vd och huvudägare på börsnoterade Serneke Group skrivit hundratals inlägg under pseudonym på aktiespararsajten Placeras forum. Experter har tidigare uttalat sig till GP och sagt att inläggen behöver utredas av myndigheter. Sedan tidigare granskas inläggen även av en extern jurist, på uppdrag av bolagets styrelse.

Det finns två olika typer av brott som det skulle kunna handla om: röjande av insiderinformation och marknadsmanipulation. Båda kan ge fängelsestraff.

– Jag kan inte uttala mig om det pågår en förundersökning, säger Jan Leopoldson, åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

GP intervjuade förra veckan Jan Leopoldson, bland annat om brottet marknadsmanipulation. Efter att ha konstaterat att han först skulle behöva utreda Sernekefallet för att kunna uttala sig om det, förklarade han att det är extra känsligt om det är personer i ledande ställning som begår den typen av brott:

ANNONS

– Det man kan säga är att ifall syftet är att påverka kursen och det är på så sätt att det påverkar kursen – då är det illa. Det är illa, verkligen. Då får man väga in vem det är som gör de här inläggen. Då blir det extra illa om det är en insynsperson.

Fakta: Straffen för marknadsmanipulation

Sanktionsavgifterna ligger generellt på 40 000-140 000 kronor, men enligt EU:s förordning kan sanktionsbelopp på maximalt cirka fem miljoner kronor läggas. Sanktionsavgift utfärdas vid mindre allvarliga fall, vid marknadsmanipulation av normalgraden eller högre är det istället Ekobrottsmyndigheten som undersöker och åtalar i domstol.

I de fall som GP har kunnat se där personer har blivit dömda för marknadsmanipulation i domstol har dock personerna hittills fått villkorlig dom, även fast lagen medger fängelse, samt dagsböter – ifjol var det åtminstone sju stycken. Dessutom beslutade Ekobrottsmyndigheten om åtminstone åtta fall av strafföreläggande ifjol – ett mildare straff där man inte utmäter straffet i domstol.

GP har vid upprepade tillfällen under den senaste veckan sökt Ola Serneke för en intervju. Han har inte velat svara på GP:s frågor. I ett mejl till Alingsås tidning har han uppgett att han har ryggen fri, rent juridiskt.

Johan Live, presschef på Serneke Group, kommenterar nyheten med följande:

– Vi har inte haft någon kontakt med Ekobrottsmyndigheten, så jag kan inte kommentera detta. Vi får avvakta att kommentera detta till vi har någon kontakt med en myndighet.

Tipsa säkert

Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Styrelsen anlitar tung advokat för att utreda Sernekes inlägg

LÄS MER:Ola Serneke om foruminläggen: ”Lär sig av sina misstag”

LÄS MER:Näringslivshöjdarnas ryggdunkar till Serneke på Linkedin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS