Reportrarna bakom granskningen ”Polisskotten på Öckerö” går igenom de brister som finns i utredningen av när Gustav sköts till döds av insatsstyrkan 2022. Illustration: Maria Lofjärd
Reportrarna bakom granskningen ”Polisskotten på Öckerö” går igenom de brister som finns i utredningen av när Gustav sköts till döds av insatsstyrkan 2022. Illustration: Maria Lofjärd

Läs hela listan – här är bristerna i utredningen av polisskotten på Öckerö

Fyra skarpa skott ska ha avlossats när Gustav sköts till döds, men två hylsor och två kulor hittades aldrig. GP Dokumentärs granskande reportrar går igenom förundersökningen och listar utredningsåtgärderna som saknas. Och som kunde gett klarhet i hur och varför Gustav dog.

ANNONS
|

Mätte aldrig för att se var skyttarna stod

Det gjordes aldrig någon kriminalteknisk undersökning för att säkerställa de skjutande polismännens positioner eller skjutavståndet till Gustav. Brottsplatsundersökningen saknar helt sådana avståndsmätningar, som hade kunnat användas för att rekonstruera händelsen.

LPT-beslutet som inte fanns

Polismyndigheten spred en falsk bild till allmänheten om att Gustav var så allvarligt psykisk sjuk att det fanns ett beslut om tvångsvård, LPT. Dessutom har de två poliser som uppger att de sköt skarpt fört in samma felaktiga uppgift i sina skjutrapporter, vilka återfinns i förundersökningen.

Larmsamtal saknas

Förundersökningsledaren, överåklagaren Anders Jakobsson, säger att det fanns ett direktiv att inkludera larmsamtalet i förundersökningen. Detta gjordes aldrig, han vet inte varför men medger att det var hans ansvar. I larmsamtalet kan man höra att larmoperatören feltolkar och missförstår ingångsvärdet. Det leder till att blåljuspersonalen får en bild av Gustav som farligare än han var.

ANNONS

De försvunna hylsorna och kulorna

Polisen och överåklagaren hävdar att fyra skott avfyrats – men bara två patronhylsor hittas och ingen av de två kulor som ska ha missat Gustavs ben. Om gruppchefen aldrig avlossade de två skott där varken kulor eller hylsor återfinns så skulle det innebära att den mest oerfarne polisen i gruppen, han som dödade Gustav, var den ende som avlossade skott den dagen.

Inga analyser av kläderna

Efter skotten gjordes ingen undersökning av Gustavs kläder för att fastställa skjutavstånd mellan skytten och Gustav genom krutrester. Detta trots att familjen, genom sitt målsägandebiträde, specifikt bett om detta.

Förhandlarna som inte fick förhandla

Ingen utredde varför förhandlarna kördes upp till en knutpunkt på Öckerö istället för att köra dem direkt till garaget där Gustav fanns så att de kunde börja förhandla. Efter skotten sekretessbelägger polisen uppgiften att förhandlarna är upprörda, och informationen hamnar i den så kallade slasken, alltså med bortrensat material, med ordet “upprörda” överstruket med en svart penna.

Övermannade inte elchockad Gustav

Ingen utredde varför insatsstyrkan inte övermannade Gustav efter att ha skjutit honom med elpistol. Gustav vägde omkring 50 kg, var 165 cm lång och kraftigt berusad. En Taser X2 som polisen träffade honom med avfyrar 50 000 volt genom kroppen. Men under tiden Gustav var elchockad stod insatspoliserna och avvaktade.

ANNONS

Orsaksanalys saknas

Det utreddes aldrig om poliserna från första början hade kunnat agera annorlunda så att situationen på Öckerö inte eskalerade till en dödsskjutning. De möjliga misstag, osanningar eller feltolkningar som fick till följd att Gustav tar sig ut från garagefönstret analyseras inte. Överåklagaren har bara prövat de elva sekunder som passerar från det att Gustav tar sig ut från garagefönstret fram till skotten som dödar honom.

Förhör hölls först månader efter händelsen

De två poliser som sköt med elpistol förhördes först fem månader efter händelsen. Förhören är inte nedtecknade ordagrant, utan sammanfattade av en utredare på polisens Avdelning för särskilda utredningar, vilket gör att delar av förhören är svårbegripliga. Ibland formuleras texten i tredje person, ibland i jag-form. Detta gör förhören svåra att granska för en utomstående. Förhören innehåller ett antal ledande frågor.

De som sköt mot Gustav förhördes aldrig

De två poliser som säger att de sköt skarpt förhördes aldrig. Detta trots att det saknas tekniska bevis som styrker vem som sköt, var de stod eller varför de sköt.

Ingen vet vilka vapen som avlossats

Ingen kontrollerade om de två vapen som lämnades in, verkligen hade avfyrats. Det är inte säkerställt att insatsstyrkans gruppchef sköt samtidigt som den andre skytten, gruppens minst erfarne polis. Fyra skott ska enligt förhör ha avlossats men endast två tomhylsor samt de två kulor som träffade Gustav, har återfunnits.

ANNONS

Ingen kontrollerade om videon är manipulerad

Det gjordes ingen teknisk kontroll av helikopterfilmen för att ta reda på om den är manipulerad. Den utredare på polisens särskilda utredningar som skulle undersöka frågan redovisar endast hur han tolkar videon och använder ord som “känns” och “verkar”. Överåklagaren godkänner dessa utlåtande som kontroll. Familjen förvägras att få ut en kopia av filmen för att göra en oberoende teknisk kontroll.

Inte en enda bildruta från videon har visats

Hittills har ingen visat en bildruta eller sekvens från helikoptervideon som bevisar att Gustav gick till attack mot en polis då han skjuts till döds. Om det insatsstyrkan och överåklagaren säger stämmer, hade man enkelt kunnat visa där denna påstådda attack syns. Det har man alltså inte gjort.

Helikopterfilmen från 6 mars 2022 lämnas inte ut av polisen, men nedan ser du en rekonstruktion av händelseförloppet, baserad på reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Frejes samt kriminalteknikern Sonny Björks granskning av videon. Du kan också läsa om helikoptervideon här.

Granskningen ”Polisskotten på Öckerö”

Tvåbarnspappan Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst på Öckerö den 6 mars 2022.

Kort därefter gick Polismyndigheten ut med information om att mannen var hotfull, att polisen agerat i nödvärn - och att utryckningen var med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Något sådant beslut fanns inte. Det erkänner nu också Polismyndigheten.

Förundersökningen om insatspolisernas agerande är nedlagd. De berörda insatspoliserna vill inte bli intervjuade av GP Dokumentär. Gustavs familj har fram till nu inte berättat offentligt om händelsen.

I poddserien ”Polisskotten på Öckerö” avslöjar reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Freje hittills okända uppgifter om polisinsatsen och utredningen.

GP Dokumentärs granskning består av fyra dokumentära podd-avsnitt och ett stort antal artiklar.

Som prenumerant på GP har du redan nu tillgång till alla avsnitt av Polisskotten på Öckerö. Gå in på gp.se/dokumentar. Första podd-avsnittet finns även på t ex Acast, Spotify och Google Podcast.

LÄS MER:15 förhör om Gustavs död – men inget med poliserna som sköt skarpt

LÄS MER:Polisen hängde felaktigt ut ihjälskjutna Gustav som tvångsvårdspatient

ANNONS