Klockan 13.17 den 6 mars år 2022 – 38 minuter efter att Insatsstyrkan Väst skjutit ihjäl Gustav hemma i hans trädgård på Öckerö – publicerar polisen en händelsenotis på sin hemsida:
“Polis skickas till Öckerö, initialt med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård, av en man. I samband med detta uppstår en nödvärnssituation där mannen agerar hotfullt mot polis. Polis avlossar skott mot mannen, som träffas.“
– Det är ju inte sant, varför skriver de så? säger Kerstin, Gustavs mamma, och fortsätter:
– Som att det inte räckte med det som hade hänt utan man skulle skita ner honom och att vi skulle liksom få ta det också. Det är ju en ärekränkning.
Spreds som en löpeld i media
Polisens händelsenotis om LPT blir grunden för allt som rapporteras om polisskotten på Öckerö. Tidningar, radio och tv rapporterar om den psykiskt sjuke mannen som skulle tvångsvårdas. Även GP publicerade uppgifterna från polisen.
Leif GW Persson beskriver händelsen i TV4:s Nyhetsmorgon: “Äh de ska gripa en person som betett sig hotfullt och som har en sådan där psykisk, psyk-historia i bakgrunden och bedöms som farlig.”
Att Polismyndigheten tidigt spred bilden av Gustav som så allvarligt psykiskt sjuk att det fanns ett beslut om tvångsvård har i två års tid varit ett öppet sår för de anhöriga. Bilden som Polismyndigheten spred har även drabbat Gustavs två små barn, Kerstins barnbarn:
– Jag tycker att det är väldigt viktigt för barnen att sanningen kommer fram. Det blir så mycket rykten och felaktigheter och det ska barnen få höra! Även för mig är det jätteviktigt, så jag kan se folk i ögonen i affären, säger Kerstin som berättar att många än i dag – två år efter dödsskjutningen på Öckerö – vänder sig bort när hon kommer.
Folk som inte mår bra är livsfarliga!
Den förundersökning som inleddes efter dödsskjutningen för att utreda insatspolisernas ansvar las efter drygt sju månader ned. Ansvarig förundersökningsledare förklarar varför en uppgift om allvarlig psykisk sjukdom kan påverka hur poliserna på plats uppfattar situationen:
– Man ska ha klart för sig en sak, att om man tittar historiskt: folk som inte mår bra är livsfarliga! Det är ju poliser som har strukit med på grund av att en psykiskt sjuk människa har gjort saker. Så därför är de ju extra på tårna! säger överåklagaren Anders Jakobsson.
Beskedet: inget LPT-beslut
Nu kan GP Dokumentärs granskande poddserie, ”Polisskotten på Öckerö”, avslöja sanningen om det påstådda LPT-beslutet.
Det är endast läkare som kan ta beslut om LPT enligt lagen om psykiatriskt tvångsvård. Och när GP Dokumentär med hjälp av fullmakter från Gustavs föräldrar går igenom sjukhus och vårdinrättningar som skulle kunna vara aktuella, blir svaret detsamma från alla. Det finns inget LPT-beslut och det finns ingen uppgift om psykisk ohälsa infört i Gustavs journaler.
Inte heller i polisens händelserapport – där allt skrivs ner med klockslag så länge insatsen pågår – framgår det som polisen gått ut med till allmänheten: att den initiala anledningen till att polis skickades till Öckerö var LPT.
När GP granskar dokumentationen av dödsskjutningen visar det sig att uppgiften förts in i efterhand, klockan 13.55. Alltså närmare 40 minuter efter att Polismyndigheten på sin hemsida påstått att mannen som polisen sköt var föremål för psykiatrisk tvångsvård.
Polisen som både skrev notisen och förde in den felaktiga uppgiften i förundersökningens händelserapport minns idag inte var uppgiften kom ifrån.
Kryssade handräckning och LPT
Den felaktiga informationen återfinns dessutom i den nu nedlagda förundersökningen om polisernas ansvar för Gustavs död. Det är de två poliser som sköt skarpt mot Gustav som, i sina skjutrapporter, kryssat i ruta för handräckning och för LPT.
Överåklagare Anders Jakobsson ledde förundersökningen:
– Nä, jag har inte kontrollerat om han hade ett LPT-beslut.
Vet du om det fanns något LPT-beslut?
– Nej, det har inte funnits någon anledning för mig att ta in det, man skriver att han inte mår psykiskt bra.
Om de två skyttarna skriver att de anser att han hade ett LPT-beslut innebär det ju att de har skrivit något som inte är sant. Hur ska vi veta vad som är sant av det de skriver?
– Ja, det är det… om man tittar så här, övriga utredningen pekar på att det de har skrivit är sant.
Fast det var ju inte sant.
– Nej, men om det är felaktiga uppgifter så visst är det felaktiga uppgifter. Jag har inte sett något sådant beslut i vart fall, säger den ansvarige överåklagaren som beslutade att lägga ner fallet.
”Det är olyckligt”
Först två år efter dödsskjutningen beklagar polisens pressavdelning i ett mejl till GP att de gick ut med felaktig information när de skrev att dödsskjutningen skedde vid ett tvångsomhändertagande enligt LPT.
”Det finns inget belägg för att så är fallet”, står det. ”Vi kan helt enkelt bara konstatera att det blev fel och det är olyckligt.”
– Jag vet inte vad jag ska tycka, säger Roger, Gustavs pappa efter att ha läst Polismyndighetens mejl.
– För jag tycker att en ursäkt räcker inte. Det var ju inte sant.
Granskningen ”Polisskotten på Öckerö”
Tvåbarnspappan Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst på Öckerö den 6 mars 2022.
Kort därefter gick Polismyndigheten ut med information om att mannen var hotfull, att polisen agerat i nödvärn - och att utryckningen var med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.
Något sådant beslut fanns inte. Det erkänner nu också Polismyndigheten.
Förundersökningen om insatspolisernas agerande är nedlagd. De berörda insatspoliserna vill inte bli intervjuade av GP Dokumentär. Gustavs familj har fram till nu inte berättat offentligt om händelsen.
I poddserien ”Polisskotten på Öckerö” avslöjar reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Freje hittills okända uppgifter om polisinsatsen och utredningen.
GP Dokumentärs granskning består av fyra dokumentära podd-avsnitt och ett stort antal artiklar.
Som prenumerant på GP har du redan nu tillgång till alla avsnitt av Polisskotten på Öckerö. Gå in på gp.se/dokumentar. Första podd-avsnittet finns även på t ex Acast, Spotify och Google Podcast.
Tipsa GP:s grävgrupp
Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.
Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.
LÄS MER:Varför dog Gustav?