GP har tidigare granskat fallet i podden Systrar.
GP har tidigare granskat fallet i podden Systrar. Bild: Meli Petersson Ellafi/GP

Köpte sex av barn – får halv miljon i ersättning av staten

En skolanställd man i Göteborg var huvudmisstänkt i en stor sexbrottshärva, där unga skolflickor sålts till hundratals män. Mannen dömdes för sexköp av barn – men friades för andra brott. Nu får han en halv miljon i ersättning av staten.
– Det är upprörande att läsa om vilket lidande rättsprocessen orsakat honom, när jag uthärdat minst lika mycket, säger en av de målsägande.

ANNONS
|

I den granskande podden Systrar har GP tidigare berättat om en av Sveriges största sexbrottsutredningar, som började med att en kvinna i Göteborg berättade för polisen om fasansfulla händelser som hon skulle ha blivit utsatt för av en man inne på en kommunal gymnasieskola. Enligt misstankarna skulle mannen ha våldtagit och misshandlat kvinnan, för att därefter pressa in henne i prostitution.

– För mig personligen har det varit ett spektakulärt fall. Det har gett inblick i en värld som pågår runt omkring oss hela tiden. Och där de drabbade är vanliga tjejer. Skolflickor, berättade åklagare Mats Ihlbom, i första avsnittet av podden Systrar.

ANNONS

Flickor köptes – av hundratals män

När polisen började nysta i fallet, bland annat genom en husrannsakan i den skolanställdes hem, hittade man allt eftersom fler drabbade flickor, majoriteten minderåriga, som alla hamnat i sexhandel på olika sätt. Man hittade dessutom hundratals män som köpt flickorna.

LÄS MER:Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

LÄS MER:GP-podden ”Systrar” kan vinna stort radiopris

I podden Systrar berättade flera av flickorna för första gången hela historien om härvan, där flera män i Göteborgsområdet så småningom dömdes för sexköp, sexköp av barn och våldtäkter.

– Man försökte tänka på något annat varje gång. Som att räkna sekunder eller titta på en klocka på väggen. Samtidigt som man kände sig så förnedrad och smutsig, berättar en av flickorna i podden Systrar.

Fick fängelse och dagsböter

En av männen dömdes till två års fängelse, för att ha utsatt en mycket utsatt kvinna för en tortyrliknande våldtäkt inne på ett kontor i centrala Göteborg. En före detta nämndeman och politiker i Mölndal, som GP kunde avslöja var känd för sin kamp för jämställdhet och kvinnors rättigheter inom idrottsvärlden, dömdes även han till fängelse för att ha våldtagit och köpt sex av ett barn under flera års tid. Övriga män som köpt tjejerna dömdes av Göteborgs tingsrätt till dagsböter på mellan 2 500 och 24 000 kronor.

Åklagarens bevisning mot den huvudmisstänkte skolanställde, som under flera månader satt häktad misstänkt för grovt koppleri och våldtäkt, höll dock inte i rätten. Mannen erkände visserligen möten med kvinnan men hävdade att allt skulle ha skett frivilligt. I slutändan dömdes mannen till villkorlig dom för köp av sexuell handling av barn samt köp av sexuell tjänst.

ANNONS

Hundratusentals kronor i ersättning – för lidande

I somras ansökte den skolanställde om ersättning från staten för tiden han suttit häktad. Och denna veckan kom beslutet – mannen får nu rätt till 260 000 kronor för ”lidande” och 257 000 i förlorad arbetsinkomst.

"Med hänsyn till att sökanden har varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd” skriver Justitiekanslern.

– Det var rätt beslut av Justitiekanslern. Det har varit ett komplext fall och en lång process där min klient satt frihetsberövad länge. Han blev bland annat av med sitt arbete. Så detta är bara en liten kompensation, säger mannens advokat Silvana Stoeva.

LÄS MER:Tidigare nämndeman föreläste om jämställdhet – köpte och våldtog barn

LÄS MER:Världskänd streamer betalade efter sexträff med Luna, 15

”Det är upprörande”

För kvinnan som den skolanställde misstänktes för koppleri mot är beskedet desto tuffare.

– Det är upprörande att läsa om vilket lidande rättsprocessen orsakat honom, när jag uthärdat minst lika mycket i alla förhör och i rättegången. Det är ingen enkel sak att gå igenom, inte som åtalad, men verkligen inte som den som är målsägande heller. Man blir precis lika anklagad, fast på ett annat sätt, säger kvinnan till GP.

Tillsammans med ersättning för mannens ombud landar nu summan som han ska få på 520 750 kronor. Pengarna betalas av staten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS