GP-podden ”Systrar” kan vinna stort radiopris

Göteborgs-Postens hyllade podcastserie ”Systrar” kan få ett stort pris. Podcasten har blivit nominerad till Radioakademins pris Guldörat i kategorin ”Årets avslöjande”.
– Det känns helt fantastiskt, säger Michael Verdicchio, reportern bakom granskningen.

ANNONS
|

Med hjälp av kvinnors dagböcker, chatthistorik, domar och vittnesmål, granskades närmre 400 män i Göteborgsområdet som pekats ut, och i några fall dömts, som sexköpare.

Göteborgs-Postens grävande reporter Michael Verdicchio och fotografen Meli Petersson Ellafi har med hjälp av 16 utsatta kvinnor och transpersoner kartlagt sexhandeln och granskar män som köper andras kroppar.

I våras presenterades granskningen i sju delar i podcasten ”Systrar”, vilket fick enormt genomslag med över en halv miljon lyssningar. På GP:s telefonsvarare som öppnades i samband med artikelserien ramlade samtal in från hela landet som ville vittna om sina erfarenheter och upplevelser.

Nu har ”Systrar”, som är GP:s första podcastgranskning, nominerats till ett fint pris.

ANNONS

Tävlar mot fem Sveriges radio-produktioner

"Systrar” är nominerade till Radioakademins pris Guldörat i kategorin ”Årets avslöjande”. Där tävlar de mot fem produktioner från Sveriges radios Kaliber i P1 och Ekots Daniel Öhmans avslöjande ”Prylarnas pris”.

Bakom serien ”Systrar” ligger reportern och producenten Michael Verdicchio, redaktör Snezana Bozinovska och presentatören Kristina Petersen.

– Responsen på ”Systrar” har varit enorm. Det är första gången vi gör en granskande podd och då är det extra kul att vi blir nominerade i just Guldörat, säger Snezana Bozinovska, redaktör för GP:s grävgrupp.

Vad tror du har gjort att podden fått sånt enormt genomslag?

– Michael har under lång tid byggt upp ett förtroende hos de tjejer som är med i podden och har förmågan att komma nära på ett väldigt respektfullt sätt. Ingen kan vara oberörd efter att ha lyssnat på Systrar, säger Snezana Bozinovska.

Michael Verdicchio säger själv om nomineringen:

– Det känns helt fantastiskt! Att GP:s första granskande podd blir nominerad till radiovärldens motsvarighet till Kristallen känns overkligt. Jag har redan fått sms från en av tjejerna i podden och hon är lika glad. Och när man ser vilka jättar vi tävlar mot känns det ännu större, säger han.

Årets avslöjande.
Årets avslöjande. Bild: Radioakademin

Michael Verdicchio säger att arbetet är något av det viktigaste han gjort och hyllar de modiga tjejerna som ställt upp och vågat berätta sanningen.

ANNONS

– Man har gått på jobbet och gråtit, varit arg, pendlat mellan hopp och förtvivlan. Men efter ha sett vilken skillnad vi gjorde med podden, och vilket gensvar vi fick från kvinnor i hela Sverige, så var det värt det tusen gånger om. Många har sagt att podden förändrade stigmat som råder i debatten om sexhandel. Samhället behöver få upp ögonen för det här och jag är så glad att Radioakademin nominerat oss till detta priset, säger Michael Verdicchio.

Priserna delas ut på Radio- och poddagen 4 november i en direktsändning från Nalen i Stockholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS