Åklagaren Jan Leopoldson vid Ekobrottsmyndigheten konstaterar att vissa av Ola Sernekes inlägg på aktieforumet ”haussar” det egna bolaget, men att det inte når upp till en nivå där det kan räknas som marknadsmanipulation.
Åklagaren Jan Leopoldson vid Ekobrottsmyndigheten konstaterar att vissa av Ola Sernekes inlägg på aktieforumet ”haussar” det egna bolaget, men att det inte når upp till en nivå där det kan räknas som marknadsmanipulation. Bild: Ekobrottsmyndigheten, Anders Ylander

Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökning om Serneke

Ola Serneke har i inlägg försökt lyfta det egna bolaget, men inte på ett så systematiskt sätt att det är brottsligt. Den bedömningen gör Ekobrottsmyndigheten och åklagaren Jan Leopoldson, som nu lägger ned den förundersökning de bedrivit i tre veckor efter GP:s avslöjande.
– Den sammantagna bedömningen är att det inte riktigt når upp till att räknas som vilseledande i lagens mening, säger Jan Leopoldson.

ANNONS
|

GP har i en granskning visat att Ola Serneke under pseudonym skrev över 200 inlägg i över tre års tid om det egna, börsnoterade, bolaget Serneke Group på forum för aktiesparare. Bland annat handlade det om inlägg där vd:n och huvudägaren genom sin profil uttryckte att bolagets aktie var för lågt värderad. På onsdagen avgick Ola Serneke som vd och styrelseledamot som en konsekvens av det som kommit fram i granskningen.

Nu bekräftar för första gången åklagaren Jan Leopoldson, vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, att han bedrivit en förundersökning kring inläggen på forumet.

– Jag inledde en förundersökning för tre veckor sedan, efter de uppgifter som framkom i er granskning, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Ola Serneke lämnar rollen som VD för Serneke Group

Kommer inte upp till brottslig nivå

Och precis som den utredning som styrelsen i Serneke Group tillsatte har nu Ekobrottsmyndigheten under onsdagen kommit fram till hur de ser på inläggen.

– Vi har gått igenom alla inlägg. Visserligen gör jag bedömningen att det finns enstaka inlägg av mer haussande karaktär med värdeord och vissa överdrifter. Men den sammantagna bedömningen är att de inte når upp till den nivån att räknas som vilseledande signaler i lagens mening.

– Det bör finnas någon form av systematik i det hela.

LÄS MER:Ola Sernekes inlägg utreds av Ekobrottsmyndigheten

Han tillägger:

– Det är klart att det blir ju något extra vilseledande eftersom personer ute på marknaden och läsare inte räknar med att det är en vd som sitter och skriver under anonym signatur. Men det kommer ändå inte upp till den brottsliga nivån.

Kan ändå vara problematiskt

Därmed utgör inte inläggen som Ola Serneke gjort försök till marknadsmanipulation, enligt Ekobrottsmyndigheten.

– Men det ska inte tas som intäkt för att det är okej att skriva inlägg under signatur på det här sättet. Och även enstaka inlägg på sådana här forum kan räknas som brottsliga om de är väldigt vilseledande, speciellt om de har en kurspåverkande effekt. Men sammantaget gör jag bedömningen att de inte riktigt når upp till den brottsliga nivån.

ANNONS

Advokaten Biörn Riese talade i sin rapport att det även om det inte är brottsligt kan inlägg som är av ”lovprisande” karaktär ändå vara ett marknadsmissbruk?

– I grunden ligger yttrandefriheten, det innebär att man har rätt att tycka och skriva om bolag. Däremot får inte syftet vara att påverka kursen, eller påverka volymen. Man brukar säga att allmänt lovprisande är okej, men blir det för mycket allmänt lovprisande och det är för systematiskt och det ger kurspåverkan, då kan det visst vara brottsligt.

Tipsa säkert

Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

Konstaterar koppling till bolaget i fler inlägg

Jan Leopoldson har också gått igenom andra inlägg på Placeras aktieforum som andra användarnamn gjort om Serneke Group.

– Där har vi inte kunnat koppla några andra signaturer till Ola Serneke, med någon tydlighet. Men däremot verkar det finnas en viss koppling till bolaget Serneke. Men det är inte heller i de andra signaturerna något som når upp till den brottsliga nivån.

LÄS MER:Näringslivshöjdarnas ryggdunkar till Serneke på Linkedin

LÄS MER:Ekonomen om Ola Serneke: Han är ”rökt” som vd

Kan någon av de signaturerna vara ledande personer i bolaget som ligger bakom?

– Det verkar vara folk som jobbar på Serneke, men inte folk i ledande ställning, men det är jag inte hundra på.

Åklagare Leopoldson har granskat om dessa användare på något sätt agerat i samförstånd.

– Det intressanta för mig har varit att se om det på något sätt varit organiserat. Men jag hittar inga belägg för det, även om jag konstaterar att det verkar vara folk inifrån bolaget som har gjort motsvarande inlägg som Ola Serneke.

ANNONS

– Då kommer vi också in på lämpligheten, om vi bortser från det brottsliga, men när det gäller lämpligheten får andra uttala sig – det kan vara en fråga för marknadsplatsen eventuellt.

Du menar Stockholmsbörsen?

– Ja.

Inte hittat inlägg som sprider insiderinformation

Leopoldson bedömer inte heller att det föreligger brott mot förbudet att sprida insiderinformation.

– Jag har inga belägg för det. Men kommer det fram något nytt så har jag möjlighet att återuppta utredningen.

En brasklapp är att han och Ekobrottsmyndigheten inte tittat på Ola Sernekes inlägg i Dagens Industris börssnack, som kom fram i den utredningen advokaten Biörn Riese gjort, som Serneke Groups styrelse offentliggjorde på onsdagen.

– Nej, men jag har svårt att se att det kommer att påverka bedömningen.

– Men förundersökningen kan återupptas närsomhelst om det kommer nya uppgifter som är tillräckligt intressanta.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS