Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På porrbion finns en meny av filmer att välja att titta på. Bild: Meli Pettersson Ellafi
På porrbion finns en meny av filmer att välja att titta på. Bild: Meli Pettersson Ellafi

Efter GP:s avslöjande: Polisen ökar tillsynen på porrbio

Efter GP:s avslöjande om sexhandel på en porrbio i Göteborg har polisen varit på plats.
– Vi har inte fått in något tips eller någon anmälan. Men nu ska vi givetvis öka vår tillsyn där, säger Jörgen Thorén, chef för lokalområdespolisen på Hisingen.

I GP:s granskning Systrar har flera prostituerade berättat att de sålt sex på porrbion. När GP:s team var där kunde de bevittna misstänkt sexhandel och såg hur man efter man gick in ett rum för att ha sex med en kvinna.

Företaget på Hisingen, som har porrbio och säljer sexleksaker, heter Vuxenkul. En person som jobbat där tidigare säger till GP:

– Det var väldigt jobbigt med kunderna. Jag upplevde att de var påstridiga, närgångna och frågade ofta om vi skulle ha sex. De respekterade inte när jag sade ifrån. Det var också jätteotrevligt att gå in i porrbion. Jag upplevde att ägaren inte brydde sig om de här sakerna.

Såg du någon gång misstänkt sexhandel?

– Inte jag personligen, men andra misstänkte att det kunde vara sexhandel.

Ökad tillsyn

Granskningen belyser ett viktigt problem, säger Jörgen Thorén, chef för lokalområdespolisen på Hisingen. Men polisen har inte fått några signaler om att sexhandel skulle bedrivas på porrbion.

Ägaren som driver Vuxenkul, Christian Nilsson, har tidigare sagt till GP att han varit i kontakt med polisen, men att han fått signaler om att de inte är intresserade av att undersöka sexköp som sker på bion så länge han inte kan bidra till att avslöja en hallick som är involverad – något som han aldrig ska ha lyckats med.

Kontakterna mellan porrbioägaren och polisen är dock inget som syns i Hisingspolisens statistik:

– Jag har tittat tre år tillbaka och vi har inte fått in något tips, någon anmälan eller hört något om att det skulle förekomma sexköp på porrbiografen. Det har inte nått oss här. Men efter uppgifterna i GP åkte vi dit i går och gjorde en tillsyn. Både ägaren och personalen sa att de inte kände till något om att sexköp skulle förekomma, säger Jörgen Thorén.

Jörgen Thorén säger att polisen på Hisingen kommer att öka tillsynen efter GP:s avslöjande om misstänkt sexhandel i porrbion vid Backaplan. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA
Jörgen Thorén säger att polisen på Hisingen kommer att öka tillsynen efter GP:s avslöjande om misstänkt sexhandel i porrbion vid Backaplan. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Nu kommer polisen att öka sin tillsyn för att förhindra sexhandel och säkerställa att det inte sker igen.

– Men som sagt vi har inte hört något om det tidigare. Vilket inte behöver betyda att inte sexköp förekommer där. Det kan hända att polisen vid människohandelsgruppen fått in något.

Behöver tips för att kunna gå vidare

Arbetet mot sexhandel är viktigt, men när polisen inte får in konkreta tips eller anmälningar om sexhandel blir det omöjligt för dem att prioritera det, menar Jörgen Thorén.

– Här på Hisingen har vi stora problem med gängrelaterat våld och det är där vårt fokus ligger, säger han.

Henrik Älverdal, gruppchef för människohandelsgruppen polisregion Väst, känner inte till att det sker sexköp på den specifika biografen, men säger att det förekommer på de flesta porrbiografer och strippklubbar.

– Det är inget de går ut med precis, men luskar man lite så vet vi att det förekommer, säger han.

"Inte ett så stort problem"

Ägaren Christian Nilsson tycker att porrbion utmålas på ett orättvist sätt i GP:s granskning Systrar:

– Problemet är inte så stort. Det sker kanske någon gång per år att vi märker att någon vill sälja sex. Jag jobbar och har jobbat aktivt för att motverka sexköp, men det är svårt att helt få bort det. Och om vi misstänker sexköp försöker vi avslöja det och avvisar personerna från lokalen, säger han.

Vill du läsa mer om GP:s besök på porrbion? Se specialsajten del 4.

Även om Hisingspolisen inte ser anmälningar eller tips om porrbion i sin statistik, säger Christian Nilsson att han har kontakt med en polis som tidigare jobbade för människohandelsgruppen och att han regelbundet hör av sig till henne för att få råd.

– Jag har rådgjort med henne och hon har sagt att vi ska hålla koll på registreringsskyltar eller om vi har telefonnummer till någon som vi vet köpt sex. Men det är svårt att se signaler, även om jag försöker vara lyhörd.

GP kontaktar polisen som Christian Nilsson hänvisar till och hon bekräftar att hon har gett porrbioägaren råd då och då.

LÄS MER: VD, journalist och lärare – hundratals män kartlagda som sexköpare

Han har också fått rådet att kontakta organisationen Realstars, som bland annat arbetar mot sexköp på hotell.

– De skulle kunna utbilda oss för att bli bättre på att motverka och upptäcka sexhandel. Vi tar ett absolut avstånd från sexhandel, säger han.

LÄS MER: Enorm respons för GP:s podd "Systrar" – kvinnor från hela Sverige ringer in

LÄS MER: Här kan du lyssna på Systrar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!