Hittills har tre avsnitt släppts där unga tjejer för första gången berättar om hur de drogs in i sexhandel.
Hittills har tre avsnitt släppts där unga tjejer för första gången berättar om hur de drogs in i sexhandel. Bild: Olof Ohlsson

Enorm respons för GP:s podd "Systrar" – kvinnor från hela Sverige ringer in

GP:s poddgranskning "Systrar" om män som köper kvinnor, skapar stort engagemang bland lyssnarna sedan lanseringen förra veckan. Drabbade tjejer från hela landet ringer nu in till GP:s telefonsvarare och delar med sig av sina historier.
– Jag var 10 år när en man tog makten över min kropp, säger en av alla som ringt in.

ANNONS
|

"Systrar" är en granskande podcast i sju delar där Göteborgs-Postens grävande reporter Michael Verdicchio och fotografen Meli Petersson Ellafi med hjälp av 16 utsatta kvinnor och transpersoner kartlägger sexhandeln och granskar män som köper kvinnor. I podden granskar de också ett rättsfall där några unga skolflickor och tjejer såldes till hundratals män i Göteborgsområdet.

Tre avsnitt släppta

Hittills har fem avsnitt släppts där unga tjejer för första gången berättar om hur de drogs in i sexhandel.

LÄS MER:Stina, 14, ville bara passa in – våldtogs av äldre man

Bara efter något dygn seglade Systrar upp som en av de populäraste poddarna i Sverige enligt sajten Poddtoppen som mäter vilka poddar som är populärast just nu på Itunes. De första dagarna pendlade podden mellan plats 3 och 6 på listan över Sveriges 100 mest populära poddar.

ANNONS

– För första gången gör vi en granskande podd. Det känns extra viktigt att vi genom det har nått unga människor, vilket också varit hela vårt syfte, säger Snezana Bozinovska, redaktör för GP:s grävgrupp.

LÄS MER: GP:s specialsajt Systrar

I podden bjuds lyssnarna, via en interaktiv telefonsvarare, in till att själva dela med sig av sina vittnesmål och erfarenheter av sexhandel och prostitution – ett ämne som av många förknippas med skam, stigma och tabu.

Drabbade kvinnor

Redan första dagen började dock flera samtal från drabbade kvinnor att komma in på telefonsvararen.

– Jag var 10 år när en man tog makten över min kropp och började sälja den vidare till andra män, jag blev helt fri när jag var 18. Jag tog mod till mig och bad om hjälp, eller ja, jag snarare skrek på hjälp, säger en av personerna som hört av sig.

LÄS MER:Världskänd streamer betalade efter sexträff med Luna, 15

– Jag var 15 när jag blev prostituerad. Jag har skämts över det här i hela mitt liv. Och det har varit min största rädsla att folk ska få reda på det här. Nu är jag mamma åt två döttrar. Och min största rädsla här i livet är att de ska gå samma väg. Därför tycker jag det är så viktigt att jag vågar gå ut med min historia som jag hållit tyst om så länge. För att kunna öppna ögonen på folk och kunna visa att så här ser det ut. Tack för en bra och jätteviktig podcast, säger en annan.

ANNONS

Bara de första dagarna har ett 20-tal telefonsamtal och mejl med vittnesmål och reaktioner från drabbade kvinnor kommit in.

Här kan du lyssna på fler vittnesmål: Systrar talar ut

– Det känns jätteviktigt att vi har nått dem, att de har fått en plattform och vet att de inte är ensamma om sina erfarenheter, säger Snezana Bozinovska.

Vittnesmålen publiceras dels i podden, dels på GP:s specialsajt. Där samlar GP också information om platserna i Göteborg där sexhandeln sker, information om männen som köper sex, samt hjälpinfo för personer som är utsatta och behöver söka hjälp.

LÄS MER:VD, journalist och lärare – hundratals män kartlagda som sexköpare

I arbetet med att kartlägga sexhandeln i och runt Göteborg har GP:s team granskat närmare 400 män som köpt sex. Männen är allt från studenter och tonåringar till vd:ar och lärare. I kommande avsnitt av podden kan du höra mer om männen som köper sex.

HELA LISTAN: Här är de utpekade männen

Nästa avsnitt släpps på onsdag 1 april.

Vad handlar den om?

– I del fyra berättar vi mer om polisutredningen, tonårstjejerna Luna och Stina samt hur deras historier hänger ihop. Samtidigt som vi besöker en porrbio där vi får bevittna något med egna ögon, säger Michael Verdicchio, reportern bakom podden.

ANNONS

Vill du berätta om dina upplevelser? Maila till systrar@gp.se eller ring vårt nummer 031 62 45 55 och prata in.

Systrar finns där poddar finns

Du hittar enklast podden genom att söka på "Systrar" i din podd-app. Fjärde avsnittet av "Systrar" släpps onsdag 1 april. Därefter släpps resterande avsnitt varje måndag.

Lyssna hos GP

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS