I reportaget från Kaliber framkommer hur kriminella gäng hotar och skrämmer kommunens personal till tystnad.
I reportaget från Kaliber framkommer hur kriminella gäng hotar och skrämmer kommunens personal till tystnad. Bild: Jonas Lindstedt

Verksamheter i Hammarkullen hotades – kommunen polisanmälde inte

Biblioteket och en fritidsgård i Hammarkullen har upprepade gånger trakasserats av ett gäng med kopplingar till ett släktbaserat nätverk i området.
Trots det görs varken polis- eller orosanmälningar. Det framkommer i ett reportage från SR-programmet Kaliber.

ANNONS
|

Stenkastning, misstänkt drogförsäljning, misshandel och dödshot. Det är ett axplock av vad personal på biblioteket samt en fritidsgård i Hammarkullen fick stå ut med under förra året, rapporterar SR-programmet Kaliber.

Ett gäng med kopplingar till ett släktbaserat nätverk i nordöstra Göteborg ska ha legat bakom trakasserierna. En 14-åring sticker ut som mer aktiv än de andra ungdomarna i gänget.

Samtliga incidenter på fritidsgården har klassats som otillåten påverkan. Trots att sådana brott enligt stadens policy ska polisanmälas skyndsamt har ingen av händelserna polisanmälts. Det gjordes heller inga orosanmälningar till socialtjänsten rörande 14-åringen.

Tog över biblioteket

En anonym polisman verksam i området säger till Kaliber att fritidsgårdens personal är ”tagna och rädda av situationen” och att de vid ett tillfälle uppgett att de inte vill medverka i ”någon typ av polisiär utredning”.

ANNONS

– Jag förstår deras situation. Men jag försöker också övertala dem. Om det ska bli nån förändring måste vi kunna anmäla dem, säger polismannen till Kaliber.

Under det första halvåret 2022 skrev personalen på Hammarkullens bibliotek tio tillbudsrapporter om trakasserier och stök.
Under det första halvåret 2022 skrev personalen på Hammarkullens bibliotek tio tillbudsrapporter om trakasserier och stök. Bild: Jonas Lindstedt (arkiv)

På biblioteket i Hammarkullen ska gänget i princip ha tagit över delar av lokalerna. De kastade böcker, spelade hög musik och sa saker som att de ”ska skära halsen av alla homosexuella”, med anledning av en regnbågsflagga i lokalen.

Vid tillfällen vågade andra besökare inte komma in och till slut lyfte facket möjligheten att stänga biblioteket under vissa tider.

Tycker inte att det var något för polisen

Elizabeth George Chandy är enhetschef för Hammarkullens bibliotek. Hon säger till Kaliber att de inte gjorde några polisanmälningar eftersom det inte rörde sig om den sortens händelser.

– Det var indirekta hot. Man pratade om minoritetsgrupper och vad man skulle göra med dem på ett generellt sätt.

Att fritidsgården inte gjort några polisanmälningar beror enligt Tobias Gröndahl, avdelningschef vid socialförvaltningen nordost, på att ”personalens huvuduppgift är att ha en trygg miljö – inte att förändra kriminell struktur utanför gården”.

– Men det är klart att om personalen känner att man inte kan polisanmäla på grund av en väldigt kraftfull kriminell organisering utanför, så har vi kanske större utmaning än vad vi som chefer har sett och jobbat med, säger han till Kaliber.

ANNONS

Kaliber sökt familjen, som inte har återkommit.

LÄS MER:Higab-chefer lät bli att polisanmäla hot – två gånger

LÄS MER:Politiker och tjänstemän dödshotade efter omhändertagande av barn

LÄS MER:Göteborgs stad bekräftar: ”Det finns en tystnadskultur”

ANNONS