Valen Hvaldimir charmade polisen i Fiskebäcks hamn

Han följer seglare utanför Styrsö, badar med dykare i Lysekil och underhåller nu både polis och andra nyfikna i Fiskebäcks hamn.
Charmören Hvaldimir verkar ha fans var han än far.
– Vi fick göra high five med honom, säger Anton Lijic som träffade den vita valen i natt.

ANNONS
|

För en dryg vecka sedan fastnade en vit Belugaval i ett fiskenät i gästhamnen i Hunnebostrand. Räddningstjänsten larmades till hamnen men valen lyckades till slut ta sig loss på egen hand.

Det var den första glimten Västsverige fick av den vita valen Hvaldimir. Sedan dess har han setts på flera håll längs Västkusten. Nu senast i Fiskebäcks hamn.

– Jag fick meddelanden från mina kompisar som var nere i hamnen och sprang in i mammas och pappas sovrum för att fråga om jag fick åka dit, berättar 16-åriga Anton Lijic som fick träffa valen i natt.

ANNONS

Antons mamma Bea Lijic hade bestämt sagt till son att det var läggdags efter att familjen kommit hem från en middag vid 02-tiden under natten till tisdagen. Men valbesöket fick henne att tänka om.

– Han nästan skrek: ”Det är en val i hamnen.” Jag sa till att honom åka dit direkt, säger Bea Lijic.

”Ville göra high five”

Nere i Fiskebäcks hamn mötte Anton Lijic upp både sina vänner – och valen Lijic. Vid 04-tiden åkte även mamma Bea dit.

– Jag fick aldrig klappa honom tyvärr. Men valen var inte alls rädd, det var snarare som om han ville bli klappad.

– När jag klappade med handen på vattenytan tittade han upp och ville göra high five. Jag klappade honom på pannan också. Det var jättekonstigt, säger Anton Lijic.

Tidigt på tisdagsmorgonen var valen Hvaldimir på besök i Fiskebäcks hamn.
Tidigt på tisdagsmorgonen var valen Hvaldimir på besök i Fiskebäcks hamn. Bild: Privat

Även polisen fick under natten till tisdagen samtal om att valen Hvaldimir befann sig i Fiskebäcks hamn. De åkte dit och kunde, precis som Bea och Anton Lijic, med en viss förvåning konstatera att så var fallet.

– Enligt ringaren rörde den sig inne i hamnen och strök sig mot båtarna. Efter det har vi inte fått några fler samtal så det är möjligt att den simmade ut igen, säger polisens presstalesperson Caroline Karlsson.

ANNONS
Lokalpolisen i Göteborg syd fick hälsa på Hvaldimir.
Lokalpolisen i Göteborg syd fick hälsa på Hvaldimir. Bild: Polisen

Den ”ryska spionvalen”

Valen Hvaldimir blev till en början känd som den ”ryska spionvalen”. Men anklagelserna om just den saken har senare tonats ned.

Ett mer passande namn för Hvaldimir skulle snarare vara den ”norska charmörvalen”. Dels för att han under de senaste dagarna charmat både seglare utanför Styrsö och dykare vid Vasholmarna utanför Lysekil, dels för att han under flera år tränats av människor längs norska kusten.

Organisationen Onewhale har följt valen Hvaldimir länge och kan bekräfta att han är väldigt social.

Går det dock att vara säker på att det handlar om en och samma val som synts till på Västkusten?

Ja, enligt Simon Strand som arbetar på organisationen Onewhale, finns den närmaste populationen med Belugavalar utanför Svalbard. Ser man en vit Belugaval på den svenska Västkusten kan man därför vara säker på att det är just Hvaldimir.

LÄS MER:Här följer den vita valen efter båten i Göteborgs skärgård

LÄS MER:Vitvalen i Hunnebostrand kan vara den ryska spionvalen

LÄS MER:Val fast i Hunnebostrand

ANNONS