Vitvalen i Hunnebostrand kan vara den ryska spionvalen

Den vitval som upptäcktes under söndagen i Hunnebostrand kan vara Hvaldimir – en rysk "spionval" som rymt från ett uppdrag. Det skriver organisationen Onewhale som följt vitvalen i flera år på deras sociala medier.

ANNONS
|

Det var under söndagen som en vitval upptäcktes i gästhamnen i Hunnebostrand. Valen kämpade för att undvika drunkning och ett hundratal personer stod på sidan av och såg på då valen irrat in sig bland båtarna.

Nu uppger organisationen Onewhale att valen i själva verket kan vara Hvaldimir som gjort sig känd som den ryska spionvalen, något som P4 Väst var först med att berätta. Onewhale har följt valen i flera år och tog snabbt kontakt med svenska myndigheter.

– Ryssarna har inte officiellt bekräftat ägarskap till honom men det vi ser, som han troligtvis blivit upptränad till, pekar starkt mot militärt träningsprogram, säger Sebastian Strand från organisationen Onewhale, till radiokanalen.

ANNONS

Redan 2019 rapporterade Göteborgs-Posten om Hvaldimir som då setts till i norska Finnmark. Valen var orädd och hade en kamerasele på sig och Onewhale trodde då att valen rymt från ett uppdrag.

Under söndagskvällen lyckades valen ta sig loss på egen hand.

ANNONS