Tusentals samlades för bön i Slottsskogen: ”Historiskt”

För första gången någonsin samlades tusentals människor i Slottsskogen för att be eid-bönen tillsammans. Träffen arrangerades av Göteborgs moské och Frölunda multikulturella förening vid stora dammen.
– Den här dagen kunde vi visa upp kulturskillnader i Göteborg för hela världen, säger Mohammad Aurangojeb, ordförande för Frölunda multikulturella förening.

ANNONS

Nationaldagen, midsommar och valborg. Slottsskogen är en plats för traditionsenliga firanden och nu kan eventuellt en ny tradition läggas till i listan.

Under onsdagen samlades tusentals människor vid stora dammen för att be eidbönen tillsammans. Bönen är en del av den islamska högtiden eid al-adha och traditionsenligt ska den genomföras utomhus.

– Det gick jättebra. Det var fint väder och folk var glada. Det var historiskt och det kom tusentals människor, säger Faraj Semmo, vd på Göteborgs moské.

Långt förarbete

Träffen arrangerades av Göteborgs moské och Frölunda multikulturella förening och har planerats sedan april och eid al-fitr, högtiden som avslutar ramadan.

ANNONS

– Efter eid al-fitr kontaktade jag Göteborgs stad för att ta reda på vilket tillstånd vi behövde för att be i Slottsskogen. Vi skickade in en ansökan och vi fyllde i blanketter. Vi fick tillstånd så vi är mycket tacksamma mot Göteborgs stad och polisen som gav oss den här möjligheten då tusentals människor fick be på samma plats, säger Mohammad Aurangojeb, ordförande på Frölunda multikulturella förening.

Enligt traditionen ska ett djur slaktas under eid al-adha. Högtiden firas till minne av Ibrahim, koranens motsvarighet till bibelns Abraham, då han beordrades att offra sin son. Men något djur offrades inte i Slottsskogen.

– Haha nej nej, det är olagligt. Var skulle vi hämtat det? Uppe i slottsskogen? säger Faraj Semmo och skrattar.

– Traditionen är att man slaktar själv och delar ut till grannar och vänner. Vi får köpa i affären istället.

Stor samhörighet

Både Mohammad Aurangojeb och Faraj Semmo understryker vikten av att fira i Slottsskogen.

– Jag skulle vilja säga att den här utomhusbiten betyder mycket för både muslimer och icke-muslimer som samlades tillsammans. Den här dagen kunde vi visa upp kulturskillnader i Göteborg för hela världen, säger Mohammad Aurangojeb.

– Det är i hjärtat av Göteborg. Vi var där förra veckan och då var det folk som firade midsommar. Slottsskogen är en plats där folk firar och träffas.

ANNONS

Vid förra eid-firandet i april besökte upp mot 15 000 personer Göteborgs moské. De fick då besöka moskén i fem omgångar för att få plats. Hur många som besökte Slottsskogen är svårt att räkna men både Mohammad Aurangojeb och Faraj Semmo uppskattar att det var flera tusen personer på plats i Slottsskogen.

– Det var en väldigt fin stämning, dubbelfin stämning, säger Faraj Semmo.

– Vi vill gärna fortsätta att vara utomhus varje år och visa hela världen vilken stor frihet vi har i Göteborg, säger Mohammad Aurangojeb.

LÄS MER:Stor besvikelse vid moskén: "Folk är sårade"

LÄS MER:Turkiets utrikesminister: Koranbränningen ”avskyvärd”

LÄS MER:"Koranbrännaren är välkommen till moskén"

ANNONS