Tre nyanlända får förtur - pekas ut som orsak till skolvalskaoset

Debatten om att nyanlända knuffar ut elever från populära skolor har blossat upp i Göteborg. Förturen för nyanlända beskylls för kaoset som uppstått efter skolvalet. Men när GP kollar hur många fall av nyanlända som fått förtur så meddelar grundskoleförvaltningen att det rör sig om 3 barn – av 12 000.

ANNONS
|

Efter GP:s publicering förra veckan om hur elever prioriteras i skolvalet har debatten gått het.

Den högerpopulistiska tidningen Fria Tider snappade upp nyheten, arbetade om GP:s text och kopplade ihop skolvalskaoset med förturen för nyanlända och att detta gjort att svenska elever skickas till invandrartäta skolor långt från hemmet.

I en debattartikel i GP skriver Staffan Gunnarson, Medborgerlig samling, att det är oförsvarligt att ge nyanlända förtur till stadens populära skolor.

I sociala medier sprider andra budskapet att nyanlända, på bekostnad av svenskar, alltid får sitt förstahandsval:

"Det är sanslöst att svenskar nedprioriteras i skolvalet i Göteborg. Elever tvingas resa kors och tvärs genom hela Göteborg för att hitta sin skola. Är du däremot nyanländ då får du alltid ditt förstaval."

ANNONS

"Har detta vansinniga förslag gått igenom och antagits av KF i Gbg? Vilka partier har föreslagit detta vansinniga förslag? Vilka partier i Gbg står bakom förslaget vilket förstör för ALLA SVENSKA SKOLBARN?"

"Tyvärr så är du Svenskfödd med Svenska föräldrar så får du böja dig för nyanlända muslimska bidragsmigranter i detta sosse-Sverige. Du får offra allt och de tar allt och tackar dig med att våldta, råna, förnedra dig. Protesterar du så är du rasist"

"Ännu ett fruktansvärt svek mot svensken!"

Samtidigt ramlar mejlen in till GP:s reportrar från läsare som ifrågasätter varför nyanlända prioriteras framför andra elever och Sverigedemokraterna har återuppväckt den fråga de länge drivit om att avveckla "nyanlända" som grund för prioritering i skolvalet. Även Demokraterna har lyft frågan om en ny prioriteringsordning i skolvalet, där "nyanlända" försvinner.

Elever på tre skolor berörs

Men hur ser egentligen ut? Är det prioriteringen av nyanlända som har gjort att runt 1500 barn inte får något av sina fem skolval?

Runt 12 000 barn omfattas av höstens skolval. 6170 av dessa är elever till förskoleklass. I den kategorin gäller inte prioritering av nyanlända ens i teorin.

Av resterande cirka 6000 barn mellan årskurs 1 och årskurs 9 finns det tre fall där en elev har prioriterats för att barnet är nyanlänt, enligt en sammanställning av grundskoleförvaltningen.

ANNONS

Det rör sig om tre olika skolor. En skola i Västra Göteborg, en i Östra Göteborg och en i Örgryte-Härlanda.

– Om en nyanlända elev söker till en skola där det finns lediga plats, så kommer eleven in där, det hade eleven gjort även om hen inte är nyanländ. I de fallen blir eleven inte antagen på grund av urvalsprioritering nyanländ, säger Nils Kaiser, tillförordnad avdelningschef på grundskoleförvaltningen.

Kan ha knuffat ut andra nyanlända

Det är enbart när det står mellan elever som har lika stor rätt till en skolplats, och skolan är full, som det spelar roll om personen är nyanländ. Samma sak gäller exempelvis syskonförtur.

Hur kommer det sig att det inte är fler fall än så? I era regler står det att det är den viktigaste faktorn när elever prioriteras mot varandra?

– De fick plats på skolorna för att det fanns plats, eller för att de bodde nära, säger Nils Kaiser.

LÄS MER:Protestlistor mot skolvalet: "Barnen gråter sig till sömns"

SD väcker åter frågan om nyanlända

I flera år har SD drivit på för att slopa kriteriet om nyanlända i skolvalet. Den 11 maj 2020 lade partiet åter fram ett yrkande i frågan. Det lyder: "Stryk nyanländas förtur över svenska elever vid skolval i Göteborgs Stad."

Varför lyfter ni detta igen nu? Ni har väl alltid tyckt såhär?

ANNONS

– Vi yrkade redan när vi fick höra om detta 2015. Det är helt galet att nyanlända ska få förtur, säger SD:s gruppledare Jörgen Fogelklou.

Han påpekar att Göteborg har fått kritik från Skolväsendets överklagandenämnd för urvalet, och att nämnden menar att nyanländ elev inte är en saklig urvalsgrund.

– Då trodde jag att det var klart. Sedan kom det nya aktiva skolvalet. För oss är det självklart att det ska bort.

Men det rör sig bara om tre fall, är det inte mest symbolpolitik att ni lyfter detta nu?

– Det är tre för många. Det är tre stycken elever som inte har fått plats för att nyanlända har fått deras plats. Försvara det för deras föräldrar, att det bara är tre stycken så det är inte så jätteviktigt.

Fotnot: Texten har förtydligats, då det inte är Staffan Gunnarson eller Medborgerlig samling som står bakom citaten från sociala medier.

Skolvalet

Antal elever som omfattades av skolvalet för hösten 2020: Ungefär 12 000

Andel som gjorde ett skolval: 89 % (ifjol var det 88 %)

Andel som har fått sitt förstahandsval: 78 % (i fjol var det 88 %)

Andel som har fått något av sina val: 87 % (ifjol var det 96 %). Siffrorna är dock svåra att jämföra eftersom vårdnadshavare kunde önska 3 skolenheter förra året, i år kunde de önska 5.

Andel som inte har fått något av sina val: 13 % (ifjol var det 4 %)

Källa: Grundskoleförvaltningen

Antagningsreglerna

Enligt skollagen ska en elev placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå, såvida den önskade placeringen inte medför att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts. Detta är den så kallade ”närhetsprincipen”.

Alla elever i förskoleklass och grundskola har rätt till en skolplacering på en skolplacering enligt närhetsprincipen. Det innebär inte en plats på den närmsta skolenheten utan:

Ungefär två kilometer från hemmet (barnets folkbokföringsadress) för årskurserna F-3.

Ungefär fyra kilometer från hemmet för årskurserna 4–6.

Ungefär åtta kilometer från hemmet för årskurserna 7–9.

Såhär ser prioriteringen ut om en skolenhet har fler sökande än platser:

Förskoleklass

Eleven har syskon på skolenheten (syskonförtur).

Absolut närhet (fågelvägen).

Om två elever bor på exakt samma avstånd till en skolenhet lottas det mellan dessa elever.

Grundskola

Nyanländ elev får företräde om den aktuella skolenheten har en låg andel nyanlända elever.

Eleven har syskon på skolenheten (syskonförtur).

Absolut närhet (fågelvägen).

Om två elever bor på exakt samma avstånd till en skolenhet lottas det mellan dessa elever.

Nyanlända

Till nyanlända i skolvalet räknas barn som är födda utanför Sverige och har bott här i maximalt fyra år.

Nyanlända är en grund för prioritering från årskurs 1 till 9, om det är fullt på en skola, och det finns maximalt 5 procent nyanlända på den skolan. Det gäller alltså inte för förskoleklass.

I fjol var dock "nyanlända" en grund för prioriteringar även i förskoleklass, och då var det 46 elever som prioriterades på grund av att de är nyanlända, varav en övervägande majoritet barn som började förskoleklass.

ANNONS