Socialdemokraterna lovar pengar till språklyft

Språktest vid anställning och 15 miljoner kronor för att lyfta svenskkunskaper hos befintlig personal – så lyder Socialdemokraternas första lokala vallöfte i Göteborg.
– Både högern och vänstern säger att vi redan ställer de krav som behövs, men så är det inte, säger Jonas Attenius (S).

ANNONS
|

Välfärdspersonalens språkkunskaper är en fråga som Socialdemokraterna driver hårt sedan ett par år tillbaka. I äldrenämnden fick partiet nyligen igenom att personal ska genomgå språktest vid anställning. I förskolenämnden röstades ett liknande förslag ned i förra veckan.

– Högerstyret har haft svårt att acceptera detta och från vänsterhåll har vi blivit anklagade för att vara ute på en ”brunfärgad ökenvandring”. Men vi har utgått från verkligheten, säger Jonas Attenius.

Viktigt för förskolepersonal

Tillsammans med Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin besökte han Hjällbo under tisdagen för att presentera vallöftet. Före mötet med medierna besökte de en förskola i området och Tobias Baudin säger att just förskolepersonalens språkkunskaper är extra viktiga.

ANNONS

– Språket är viktigt för att bryta segregationen. Barn som inte lär sig svenska i förskoleåldern riskerar att komma efter, säger han.

I sin tidigare roll, som ordförande i facket Kommunal, var han med och tog fram rapporter som visade att språkkunskaperna brister hos anställda inom äldreomsorgen, något som kan leda till farliga situationer. Men han konstaterar att det inte varit lätt att få arbetsgivarna att ta i frågan.

– Det finns en viss rädsla för att ta i det här, varför förstår jag inte.

Vill avsätta 15 miljoner

Det lokala vallöftet handlar om att all välfärdspersonal ska genomgå språktest vid anställning och att redan anställda som behöver ska kunna få språkundervisning på arbetstid.

För det sistnämnda vill partiet avsätta 15 miljoner kronor.

– Vi räknar med att det räcker till 1 000 medarbetare, säger Jonas Attenius.

Räcker det för att täcka behovet?

– Det är svårt att bedöma, men vi vill prioritera de grupper som möter brukarna längst ut i ledet.

Från den styrande alliansen har Socialdemokraternas fokus vid språktest fått kritik av flera skäl. Ett är att man menar att de anställda som talar för dålig svenska fick sin anställning under S-styret – då man under en tid talade om ”jobb först, språket sedan”.

ANNONS

Jonas Attenius tillbakavisar den kritiken och säger att de som fick chansen utan att tala perfekt svenska var praktikanter under en begränsad tid.

– Tanken var att de skulle skolas in och sedan lära sig språket efter hand. Sedan tappade vi makten, men oaktat det så har vi ett faktiskt problem som vi måste lösa här.

Vill styra personal till förorten

När det kommer till grundskolan talas det ofta om att de bästa pedagogerna borde jobba där behovet är som störst – men så ser det sällan ut. På samma sätt är det med förskolans personal: de största bristerna i personalens språk finns oftast där barnen har som störst behov av hjälp.

Jonas Attenius berättar att den frågan kom upp under besöket på förskolan i Hjällbo, där rektorn efterlyste ett sätt att styra språkligt kompetent personal till områden med många barn med utländsk bakgrund.

– Vi kom väl inte fram till någonting konkret, men en tanke är att styra praktiken under utbildningen till utsatta områden. Det skulle också kunna vara ett sätt att få upp intresset för att jobba här. Men det är någonting vi behöver jobba med.

LÄS MER:Avslag för språktest för förskolepersonal

LÄS MER:Göteborgs stad inför språktest i äldreomsorgen

LÄS MER:Gert, 81, lider av hemtjänstens bristande svenska: ”Bryter ned mig”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS