Smittskyddsläkarens oro i midsommar: Trängsel på kusten

Strålande väder och lite extra ledighet – smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg är rädd att midsommarhelgen ska leda till ökad smittspridning.
– Man får inte glömma att man har ett fortsatt ansvar, säger han.

ANNONS
|

De flesta tecknen i Västra Götalandsregionen visar att det sakta, men säker går åt rätt håll. Antalet inlagda på intensiven är 47 personer – mot 97 när det var som värst för några veckor sedan. Antalet avlidna per vecka är ungefär hälften mot de 102 som gick bort under vecka 19.

Samtidigt finns en oro för att midsommarhelgen ska bidra till en ny våg av smittspridning.

– Det är ju så att alla förändringar mot det normala kan påverka. Vi blir lediga, det blir fint väder, vi är vana vid att fira midsommar på ett speciellt sätt. Många träffas och det kan vara personer vi normalt inte träffar. Då kan man glömma bort de här ständigt upprepade sakerna om att hålla avstånd, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

ANNONS

Många på liten yta

Dessutom firar många av tradition midsommar på samma plats som de brukar. Inte sällan ett litet kustsamhälle, där det är många människor på en begränsad yta.

– Det är ett perfekt tillfälle att öka på smittspridningen i och med att man får fler nya kontakter. Det är vi rädda för.

Och får vården hade en ökad smittspridning, nu när vi går in i semestertider, varit allt annat än välkommen. Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström berättar att det varit en svår balansgång med att ge medarbetarna som jobbat hårt under månader den semester de behöver och att ha säkerställa att man har tillräckligt många vårdplatser öppna.

Har inga marginaler

Ett vanligt år brukar antalet IVA-platser i princip halveras under sommaren – det går inte i år, då man istället behöver ha öppet lika många som man har under en normal högsäsong.

– Så vi har inga stora marginaler.

Vad skulle hända om det blir en öka smittspridning under midsommar?

– Det kan bli så att vi måste ringa in mer personal. Men det hoppas vi att vi slipper.

Hon säger att den stora risken är att det blir en ökad spridning bland unga under helgen, och att den i sin tur leder till en spridning till sårbara grupper.

ANNONS

– Det kan ju vara så att vi får en spridning bland yngre under midsommar, och att de sedan hälsar på äldre släktingar. Så alla måste ta det här ansvaret även om man själv inte tror att man kommer att bli så sjuk. Man måste tänka på att man kan smitta någon annan.

Västtrafik förstärker

Sedan förra veckan gäller att man ska undvika att åka kollektivt, om det går att undvika. På Västtrafik försöker man ändå ta höjd för ett ökat resande. Bland annat har ett trettiotal linjer har förstärkts med extra avgångar.

– Vi kör allt vi kan och sätter in fler turer och jobbar med de färjelägen där det är mycket folk, för att göra resorna så trygga som möjligt. Men samtidigt uppmana till att undvika onödiga resor, för att visa en solidaritet gentemot dem som måste åka med oss, säger Lars Backström, vd.

Har ni märkt några skillnader sedan uppmaningen att undvika kollektivtrafikresor kom?

– Vi tyckte oss se en skillnad förra helgen. Fler valde att uppsöka bad och sol på fastlandet, än att åka ut till södra skärgården. Vi får se den här helgen om det haft någon inverkan.

Sedan förra lördagen gäller också något lättade reserestriktioner i övrigt, något som infördes med en viss farhåga för ökad smittspridning.

ANNONS

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg säger att det inte går att utvärdera hur det gått än.

– Det är för tidigt för att se om det påverkat. Men även om vi reser och rör oss, så gäller det att göra det säkert och bra. Att resa är i sig ingen fara, men det gäller att undvika trängsel och nära kontakter.

LÄS MER:Bunkring av coronamedicin oroar inköpare

LÄS MER:Över 5 000 döda i coronaviruset i Sverige

LÄS MER:Rusning efter Greklandsresor

ANNONS