Grekland ser ut att bli det mest populära resmålet sommaren 2020.
Grekland ser ut att bli det mest populära resmålet sommaren 2020. Bild: Nataliya Nazarova

Rusning efter Greklandsresor

UD hann knappt säga vilka länder vi får åka till efter 30 juni förrän bokningarna hos charterbolagen exploderade. Hos TUI och Apollo ökade bokningarna med upp till 400 procent – Grekland toppar.

ANNONS
|

Spanien brukar alltid vara svenskarnas mest populära resmål – i sommar ser det ut som att Grekland kommer hamna på första plats, när nu de svenska reserestriktionerna lättas för tio EU-länder.

Länderna är: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.

LÄS MER:Italiens turism riskerar bli ännu ett offer

LÄS MER:Drabbade resenärer får vänta på pengar

– Vi se att bokningarna ökat med 300 procent på ett dygn. Och av de bokningarna var ungefär 70 procent till Grekland. Spanien är normalt störst, men i år bokar väldigt många resor till Grekland och det är framför allt barnfamiljer som vill komma iväg, säger Adam Györki, presschef på TUI.

Tvåa på listan är Mallorca.

ANNONS

– Vi ser också att många väljer att boka lite senare och åka i början av augusti istället. Det kan vara så att man väljer att avvakta och se, säger han.

Även hos Apollo som har Grekland som en av sina största destinationer kunde man se en liknande utveckling. Hos Apollo ökade bokningarna med 400 procent.

– Vi fick en extremt ökad trafik och sökningar just på våra destinationer. Där såg vi en jätteeffekt. Grekland ligger i topp för oss också, och där är vi absolut störst, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo.

Grekland, Kroatien och Spanien i topp

Apollo började direkt att se över sitt flygprogram och skickar sin första charterresa till Kreta den 4 juli.

– Kreta verkar vara den absoluta favoriten och därefter Parga på fastlandet i Grekland.

Kroatien är det näst mest bokade landet just nu och därefter Spanien på tredje plats, säger Annica Smith.

När det gäller flygsäkerheten så måste resenärer framöver lägga till en sak som man inte får glömma ta med sig förutom biljett, pengar och pass – och det är ansiktsmask.

– Man behöver ha ansiktsmask från sex år och uppåt om man ska flyga. God hygien och ansiktsmask är det som gäller ombord, och det är enligt de säkerhetsregler som IATA tagit fram som inte bara omfattar passagerare utan också alla som arbetar ombord på flygplanen och befinner sig i en utsatt miljö, säger Adam Györki.

ANNONS

Inom resebranschen är det tillgång och efterfrågan som sätter priset, men eftersom både efterfrågan och utbudet är lägre än ett normalt år tror Adam Györki att priserna kommer att landa på samma nivå som i fjol.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS