Jaime Bouzaig, kock i Påvelundsköket, kryddar till maträtten i Påvelundsskolans matsal
Jaime Bouzaig, kock i Påvelundsköket, kryddar till maträtten i Påvelundsskolans matsal Bild: Robin Aron

Påvelundsköket minskar skolans matsvinn i pilotprojekt

Påvelundsköket är med i ett pilotprojekt för att minska matsvinn. Genom en digital plattform köper de in varor som annars faller bort, på grund av felmärkningar eller utgångsdatum.
– Alla vanliga regler vi har måste följas, säger Louise von Bagh Bäckström, köksmästare på Påvelundsköket.

ANNONS
|

Sedan april månad har Påvelundsköket haft ett pilotprojekt ihop med Meal Makers, en digital plattform, som för samman leverantörer och kök för att minska matsvinn.

De drygt 3 200 måltider som tillagas i Påvelundsköket varje dag har sedan dess haft inslag av oliver, kokosmjölk och fisk, varor som annars skulle fallit bort på grund av att de varit felmärkta eller närmat sig utgångsdatumet.

– Här är vi med att minska matsvinnet i samhället i stort, säger Philippa Jacobs, enhetschef för måltidsverksamheten i västra Göteborg, om projektet.

Anpassar inköp efter meny

Påvelundsköket ändrar vanligtvis inte sin meny på grund av vad som finns tillgängligt hos Meal Makers, utan istället anpassas inköpen efter den matsedel som redan satts. Men ibland görs undantag, exempelvis när ett parti lax om 360 kilo fanns tillgängligt och nu kommer att levereras till skolköket under nästa vecka.

ANNONS

– Det är inget fel på laxen, den är bara felmärkt och då vet de att det är en sån produkt som vi kan använda, berättar Louise von Bagh Bäckström, köksmästare i Påvelundsköket.

Christian Petterson, en av grundarna till det Uddevallabaserade företaget Meal Makers, tycker att det har skett en förändring i attityden kring matsvinn.

– Jag har varit med om problematiken att man ofta har fått slänga mat och att det inte har funnits något bra sätt att kommunicera ut det till dem som kan använda den, som kockar, skolor och restauranger. Det är de som har svart bälte i att rädda mat och kan hitta på kreativa rätter.

Köksmästare Louise von Bagh Bäckström med en beställning från Meal Makers
Köksmästare Louise von Bagh Bäckström med en beställning från Meal Makers Bild: Robin Aron

Går direkt från lager

Det är inte bara Påvelundsskolan som ingår i projektet, även de övriga 14 enheter i västra Göteborg som Påvelundsköket helt eller delvis förser med mat, är indirekt med och minskar matsvinn. Till dem hör bland annat Hagenskolan, Fiskebäckskolan och Nya varvets skola.

Förutom Påvelundsköket medverkar också Matlandet i Lundby i pilotprojektet. Tillsammans ska de ha räddat 2 414 kilo mat från att sluta upp som matsvinn sedan projektstarten, enligt Göteborgs Stad.

Men köken själva behöver inte hämta upp varorna de beställt från Meal Makers.

– Vi har något som heter en "drop shipping"-lösning och då går produkterna direkt från producenternas lager till den som ska använda det, vi hoppar över mellanledet, berättar Christian Pettersson.

ANNONS
Kocken Gary Long gör raita, en indisk yoghurt sås, i Påvelundsköket
Kocken Gary Long gör raita, en indisk yoghurt sås, i Påvelundsköket Bild: Robin Aron

"Plockar godbitarna"

Det är totalt tio kockar som arbetar i Påvelundsköket. Bland dem är mångfalden stor, en kock är från Indien, en annan från Nordirland och en tredje från Tanzania, något som köksmästare Louise von Bagh Bäckström menar ger möjlighet till att experimentera i köket.

– Det är ju en jättehärlig del i jobbet, vi plockar ju verkligen godbitarna från alla.

Rätter som friterad cassava, dal och österrikisk potatissallad är numera relativt vanliga inslag i Påvelundsköket.

– Det är roligt att testa nya produkter och ha lite fria händer, man blir väldigt kreativ, säger Gary Long, kock i köket.

Får inte gå emot andra direktiv

Kocken Gary Long har inte märkt av att kvalitén skulle vara avsevärt bättre på de produkter som köps in från Meal Makers, men däremot kan varornas oftast lägre pris göra att de kan lyxa till det mer emellanåt.

– Tror inte det blir en skillnad, mest datummässigt, men man kanske kan göra något två dagar i månaden istället för en dag, säger Gary Long.

Påvelundsköket får dock inte köpa in partier av varor hur som helst i pilotprojektet, utan det finns direktiv satta av Göteborgs stad som måste följas.

– Det jag har som krav i det här projektet är att jag måste gå in i vårt vanliga betalningssystem och se så att det inte blir dyrare och även att alla vanliga regler vi har måste följas, uppger Louise von Bagh Bäckström.

ANNONS

Än så länge är det en liten del av kökets totala varuinköp som görs via Meal Makers.

Mäter matsvinn varje dag

Påvelundsköket mäter varje dag upp hur mycket matsvinn de har haft under dagen, de produkter från kök eller matsal, som har blivit dåliga eller inte ätits upp.

– Man vill ha ner svinnet, för det betyder ju pengar och ju mer pengar jag har kvar i min budget, desto roligare mat kan jag satsa på, menar Louise von Bagh Bäckström.

Enligt Gary Long har kockarna en god dialog mellan sig och försöker ta tillvara på all mat de kan.

– Om man har potatis över, kan vi lägga lite extra grädde och riven på ost och göra den i ugnen.

LÄS MER: Så har Göteborg halverat matsvinnet – på bara två år

Kocken Mattias Gunnarsson skriver på Påvelundskökets matsvinnlista
Kocken Mattias Gunnarsson skriver på Påvelundskökets matsvinnlista Bild: Robin Aron

Pågår till årsskiftet

Pilotprojektet mellan Påvelundsköket, Matlandet i Lundby och Meal Makers är det första i sitt slag i Göteborg och pågår fram till årsskiftet. Sedan kommer det hela att utvärderas och eventuella upphandlingar att ses över.

– Vi vill gärna att det ska funka, därför tittar vi på vad som finns att köpa in och vad som passar för oss. Vi tycker att det känns som en väldigt bra insats för miljön, menar Philippa Jacobs.

ANNONS
ANNONS