Pandemin sätter stopp för Julklappsvagnen

På grund av coronapandemin ställer Stadsmissionen in årets populära Julklappsvagn och Julklappsbåt. Det innebär att 2 500 barn och vuxna riskerar att inte kunna fira jul. Och minst 800 barn blir utan julklappar. Men det finns sätt man kan hjälpa till på ändå, och behovet är omättligt.

ANNONS
|

Sedan 2015 har Göteborgs Stadsmission i samarbete med Spårvägssällskapet Ringlinien kört sin julklappsvagn genom stan för att samla in julklappar. Julklapparna som göteborgarna lämnar in – går till att hjälpa utsatta familjer som behöver stöd i jul.

Första gången vagnen kördes var redan 1914.

Genom åren har de generösa givarna fått möta lokala kändisar som Lasse Kronér, Glenn Hysén, Alexandra Zazzi, Claes Malmberg, Annika Sjöö och fotbollsprofilerna Kennet Andersson och Pontus Kåmark – sistnämnda var utklädd som snögubbe förra året.

LÄS MER:Nytt rekord för Julklappsvagnen

Planen var att både Julklappsvagnen och Julklappsbåten skulle samla in klappar i år med, men nu har coronapandemin satt stopp. Det blir ingen spårvagn eller båt i år.

ANNONS

– Vi lever i en pandemi och vill inte bidra till någon smittspridning, säger Åsa Vilu, områdeschef på Göteborgs Stadsmission.

Åsa Vilu, områdeschef på Göteborgs Stadsmission och berättar att flera hundra barn riskerar att bli utan julklappar i år.
Åsa Vilu, områdeschef på Göteborgs Stadsmission och berättar att flera hundra barn riskerar att bli utan julklappar i år. Bild: Frida Lundmark, Stadsmissionen.

Barn blir utan julklappar

Men behovet försvinner inte för det. Julklappsvagnen och julklappsbåten menar hon är så viktig för göteborgare som lever i utsatthet. Insamlingen gör att barn kan få en julklapp och familjer julmat.

– Det gäller också att inte ställas utanför det firande som de flesta andra har. När barnen kommer tillbaks till skolan efter lovet märks det ännu tydligare. Och pandemin gör det ännu värre för utsatta.

LÄS MER:Här rullar julklappsvagnen genom Göteborg

Förra året kunde Stadsmissionen hjälpa 800 familjer, och 1 500 barn. Barnen fick en julklapp och föräldrarna fick presentkort på mat.

– Vagnen och båten är den enskilt största insamlingstillfället vi gör, så i förlängningen innebär det att 2 500 personer i Göteborg, barn och vuxna riskerar att inte kunna fira jul.

Insamling och digital julklappsbutik

Även om Julklappsvagnen och båten inte kan samla in klappar, så finns det ändå fler möjligheter att stötta dessa familjer.

– Det är tack vare alla generösa göteborgare som familjer kunnat fira jul. Vi hoppas de kommer få möjlighet att göra det i år med. Så vi hoppas göteborgarna kan hjälpa till i år med då genom vår digitala julklappsbutik, för behovet är omättligt, så vi måste kraftsamla, säger Åsa Vilu.

ANNONS

När de samlar in klappar brukar de få mycket presentkort, leksaker, kläder, men även sportartiklar som till exempel fotbollar och uteleksaker. De vill Åsa Vilu slå ett slag för i år med, men tanke på att barn inte kan sporta och leka i idrottshallar på grund av pandemin.

Här kan man köpa digitala julklappar.

Förutom den digitala julklappsbutiken kommer det finnas två platser man kan lämna fysiska klappar på från och med den 20 november till den 15 december.

Platserna är Hotell Eggers på Drottningtorget, och inne i Femman på övre plan vid Synsam.

LÄS MER:Stadsmissionen öppnar livsmedelscentral

LÄS MER:Göteborgs stadsmission har fått en massa kläder

LÄS MER:Stadsmissionen behöver pengar till mensskydd

ANNONS