Det finns kvinnor som inte har råd att köpa mensskydd, därför söker Stadsmissionen mensfaddrar som vill hjälpa dessa kvinnor.
Det finns kvinnor som inte har råd att köpa mensskydd, därför söker Stadsmissionen mensfaddrar som vill hjälpa dessa kvinnor. Bild: Jessica Gow/TT

Stadsmissionen behöver pengar till mensskydd

Varje dag möter Göteborgs Stadsmission kvinnor som inte har råd med mensskydd. Därför har de startat en kampanj för att hitta mensfaddrar som vill stötta dessa kvinnor.
– De får använda toapapper, strumpor, servetter, tygtrasor, berättar Eva Barron på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS
|

Göteborgs Stadsmission möter dagligen människor som inte får pengarna att räcka till, personer som lever i fattigdom. De har inte pengar till kläder, mat, eller andra basala behov. Men det är mer än kläder, mat och räkningar det kan saknas pengar till.

I en kampanj vill Stadsmissionen nu uppmärksamma oss på att det finns kvinnor som inte ens har råd med mensskydd.

– De får använda toapapper, strumpor, servetter, tygtrasor för att skydda sig, vilket inte fungerar, berättar Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission.

Kvinnor söker sig till dem för att be om mensskydd, då de inte har råd att köpa själva. De berättar att de stannar hemma från aktiviteter av rädsla för att mensen ska rinna igenom kläderna, vilket skapar oro.

ANNONS

Rädda för att läcka

– Kvinnor går inte ens ut för att de är rädda att de ska läcka. De går inte på aktiviteter som gympa och fotboll. Tjejerna säger att det tar så mycket kraft och energi för att de är oroliga att de läcker, när de till exempel reser sig upp från stolen.

Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs stadsmission.
Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs stadsmission. Bild: Meli Petersson Ellafi

Hon menar att det ligger mycket skam kring ämnet, och är ett ämne många inte vill prata om.

– Man känner sig ofräsch när man inte har rätt skydd, och ingen vill känna sig ofräsch för det påverkar självkänslan, som man gör av att till exempel behöva använda samma mensskydd länge, då man inte har något att byta med.

Att inte ha råd med mensskydd gäller kvinnor i alla åldrar: det är kvinnor som levt länge i fattigdom, de som fått förändrad ekonomi genom en skilsmässa, lever i hemlöshet, i missbruk eller med psykisk ohälsa.

– Som en mamma med tre döttrar har till exempel hört av sig och bett om stöd. Mensen kan komma veckan innan man får sitt bidrag, och därför inte har råd att köpa skydd, säger Eva Barron.

Bli mensfadder

Men att ha mens innebär att kvinnorna behöver mer än skydd, en del behöver värktabletter, eller kanske nya kläder om de blött igenom och blivit fläckar. Vilket ger ytterligare utgifter.

ANNONS

– Vi märker att problem som de här ökar, då de utsattas disponibla inkomst minskar.

För att kunna hjälpa dessa kvinnor kan man bli mensfadder via mensfadder.se. Där skänker man 28 kronor i månaden, vilket är ungefär vad ett paket mensskydd kostar. Pengarna ger Göteborgs Stadsmission möjlighet att köpa in mensskydd, men också att hjälpa kvinnorna mer långsiktigt att komma ur fattigdomen.

ANNONS