Oldsberg vill rädda Ostindiefararen: "Orimligt att hon ska försvinna"

ANNONS
|

För många blev det en chock när det stod klart att StiftelsenOstindiefararen Götheborgintehar råd att behålla skeppet och därför kommer att sälja det.

– Detta är ett tungt beslut som vi tvingats ta, sa Lars G Malmer, ordförande i stiftelsen Ostindiefararen Götheborg när beskedet kom.

Kort därefter bildadesSällskapet Ostindiefararen Götheborg (SOIG) som samlademänniskor som har byggt och seglat med skeppet med syftet att se till att det stannar i staden.

Det tog inte lång tid innan de kontaktade den folkkäre programledaren Ingvar Oldsberg, som tidigare räddat kranarna i Göteborgs hamn,berättar GT.

"Påminner om en svunnen tid"

Han nappade direkt.

– Det är viktigt att rädda Ostindiefararen på samma grunder som det var viktigt att bevara kranarna – hon är en del av Göteborgs identitet. Det påminner om en svunnen tid, och om en storhetstid för Göteborg. Och att bara låta det arvet gå i graven, efter det oerhörda arbete som har lagts ned på att bygga skeppet, vore skamligt, säger han till tidningen.

ANNONS

Ostindiefararen har under sina expeditioner runt jorden gjort93 hamnstopp i 23 länder. Under de tio år som skeppet seglat har omkring en miljon besökare gästat skeppet - inklusivekung Carl XVI Gustaf,drottning Silvia samt Kinas president Hu Jintao.

Tog tio år att bygga

Götheborg tog 10 åratt bygga, och är uppförd enligt i material som användes till originalskeppen som byggdes på 1700-talet. Sedan 2008 har cirka 3 000 jungmän från 45 olika länder jobbat ombord.

Tidigare i år hade Ingvar Oldsberg lyckats etablera ett samarbete med Stena Line, Serneke och Volvo för att rädda tre av kranarna i Göteborgs hamn. De andra två kranarna såldes till Norra Älvstranden för en krona.

Ingvar Oldsberg var nöjd över resultatet av hans kampanj.

– Det betyder att de blir kvar.Det är ett arv från vår förgångna historia och en del av Göteborgs siluett. VI måste kunna blicka tillbaka och känna stolthet, sa han till GP.

Läs också: Kranarna såldes för 1 krona - Oldsberg: Inte bitter

Enligt GT ska Ingvar Oldsberg inte satsa egna pengar för att rädda Ostindiefararen utan fungera som en mellanhand i kontakten med viktiga aktörer i Göteborg.

ANNONS