Nu rivs Oceanas torn – se bilderna från det nedbrunna badpalatset

Tre månader har gått sedan branden på Lisebergs badpalats Oceana. Ändå står utbrunna byggnader och gapar tomma på området. Nu står det klart att stora delar av det höga svarta attraktionstornet behöver rivas.
– Som i allt sorgearbete får man ta sig vidare. Nu fokuserar vi på förutsättningar att bygga tillbaka Oceana, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs jubileumsprojekt.

ANNONS
|

När Lisebergs badpalats Oceana brann i början av februari gick enorma värden upp i rök. En första beräkning pekar på att skadorna uppgår till nästan 500 miljoner kronor, men det har också varit tungt att se de utbrunna byggnaderna månaderna efter branden, berättar Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs jubileumsprojekt.

– Det är en stor sorg och smärta framförallt i och med att en kollega miste livet. Jag har jobbat i 10 år med det här projektet och det känns jättetufft att se förödelsen.

När GP är på plats för att dokumentera vad som finns kvar av bygget står det 42 meter höga attraktionstornet kvar. Oceana-skylten är nedplockad, men det utbrunna huset med stora gapande hål där vattenrutschbanorna gått, är en påminnelse om det inträffade.

ANNONS

Arbetet med att röja undan det värst branddrabbade området har pågått sedan det blev säkert nog någon vecka efter branden. Sedan tidigare står det klart att delar som omklädningsrum och restaurangkök klarat sig i princip oskadat, men exakt vad som behöver bytas ut är inte klart ännu.

– I lågdelen vid entrén och omklädningsrum och restaurangkök är ganska lite skadat. Det finns en del undertaksplattor som behöver bytas ut eller tvättas. Och det finns lite IT-utrustning som kan behöva bytas eftersom den stått kall och fuktig. Källaren är också i stort sett intakt och där pågår en inventering.

Hur skadad är själva bassänghallen?

– Det vet vi inte exakt ännu eftersom det är för farligt att gå in där. Jag gick själv in strax efter branden, men har inte varit där sedan dess. Men mycket är såklart förstört.

Thomas Sjöstrand är vd för Lisebergs jubileumsprojekt och har i 10 år arbetat med Oceana-projektet.
Thomas Sjöstrand är vd för Lisebergs jubileumsprojekt och har i 10 år arbetat med Oceana-projektet. Bild: Jonas Lindstedt

Bilderna inifrån vittnar om att vissa saker inne i hallen klarat sig. Thomas Sjöstrand förklarar att de nu håller på att säkra upp de gigantiska limbalkarna för att området ska vara säkert nog att arbeta i. Om det beslutas att bygga upp Oceana igen så kommer de att bytas ut.

– Vissa grejer har trillat ner och ligger på marken och man har kapat ena väggen mot hotellet. Men det går att se golvmaterialet och att här skulle det bli ett Oceana. Även om det inte är sanerat och klart.

ANNONS

Oceanas torn ska rivas

Det står också klart att det stora svarta torn, där en av Lisebergs medarbetare hittades död, ska rivas. Om allt går som det ska kommer nedmonteringen börja i juni.

– Det är platsbyggt upp till cirka tio meter, förhoppningsvis kan det bevaras. Tornet är på 42 meter totalt, och delen ovanför de tio meterna ska plockas ner. Det är så pass skadat att det inte går att ha kvar med tanke på hållfastheten i byggnaden.

Varför har det tagit sån tid?

– Eftersom det skett en olycka vill vi inte få några legala utmaningar i framtiden kring till exempel garantier, så vi har tagit det med lugn och ro. Nu har vi fått bort allt stål från rutschkanedelen, vilket tog tid eftersom vi bland annat behövt undersöka om det gått att återanvända.

Vid området närmast det svarta attraktionstornet är marken belamrad med bråte från material som röjts bort.
Vid området närmast det svarta attraktionstornet är marken belamrad med bråte från material som röjts bort. Bild: Paul Wennerholm

När det gäller att bygga upp Oceana igen är inget beslut taget. Där väntar Liseberg på resultatet från brandorsaksrapporten.

– Vår målbild är att lägga fram till styrelsen när vi har all fakta på bordet. Vi har ännu ingen brandorsak vilket behövs för försäkringsärendet. Men vi tittar nu på förutsättningarna och har kontakt med leverantörer om leveranstider.

LÄS MER:Polisen: Svetsning låg bakom branden på Oceana

LÄS MER:Skadorna efter Oceana uppgår till nästan 500 miljoner

LÄS MER:Nu försvinner den stora Oceana-skylten

ANNONS