Nu har älgkalvarna i Slottsskogen fått sina namn

De två nyfödda älgkalvarna i Slottsskogen fyller snart en månad och börjar bli fulla av spring. Men vad ska de heta, undrade Slottsskogen på Instagram. In kom hundratals namnförslag och till slut var det två som vann – båda med koppling till Göteborg.

ANNONS
|

I slutet av april föddes Slottsskogens senaste älgar, det var Henrietta och Moses som blev föräldrar till en pojke och flicka. För Henrietta var det fjärde gången hon blev mamma, men Moses, parkens avelstjur, har blivit pappa många fler gånger.

Innan parken ville namnge kalvarna vill de vara säkra på att de mådde och åt bra sa Anna Schönström till GP strax efter födseln.

De nyfödda har börjat så smått att rör sig allt mer i hägnet i Slottsskogen.
De nyfödda har börjat så smått att rör sig allt mer i hägnet i Slottsskogen. Bild: Mike Lima

Sedan dess har kalvarna växt och börjat springa runt, så i mitten av maj bad Slottsskogen sina följare på Instagram om hjälp att namnge de nyfödda. Något som fick spridning i P4, i GP och i sociala medier berättar Anna Schönström, djuransvarig i parken.

ANNONS

– Det gjorde att vi fick in hundratals namnförslag, vilket var jätteroligt. Folk hade lagt sånt engagemang i sina namnförslag – det var både högt och lågt.

Anna Schönström,  djuransvarig i parken, berättar att det kom in hundratals namnförslag på vad älgkalvarna skulle heta.
Anna Schönström, djuransvarig i parken, berättar att det kom in hundratals namnförslag på vad älgkalvarna skulle heta.

In kom namn som Kålle & Ada, Bonnie & Clyde, Romeo & Julia, Piff & Puff och de mer kungliga namnen Charles & Camilla, och Victoria & Daniel. Men av alla dessa namn kom det in flest förslag av Göte och Göta, och Hälge och Hälga. Då startade en ny omröstning och till slut stod det klart vad kalvarna skulle heta.

– Flest röster fick Göte och Göta, men det var väldigt jämnt, de vann bara med 52 procent, säger Anna Schönström.

Hon säger att det var flera i sociala medier som tyckte att Göte och Göta var bra, för de kopplas ihop med att Göteborg firar sitt 400-årsjubileum i år.

Dock kommer det inte bli någon dopcermoni, utan nu tilltalas de bara med sina nya namn.

Anna Schönström berättar att kalvarna mår bra och rör på sig allt mer i hägnet, fast alltid nära sin mamma Henrietta. Men att de imorse fick ett busryck, vilket syns på en film på Slottsskogens Instagram.

LÄS MER:Slottsskogen vill ha hjälp med att ge namn åt älgkalvarna

LÄS MER:Nya älgkalvar födda i Slottsskogen

ANNONS