Nya älgkalvar födda i Slottsskogen

Älgarna Henrietta och Moses har blivit föräldrar igen. I slutet av april fick Slottsskogen två nya älgkalvar, vilka än så länge är namnlösa. Men de är inte de enda nytillskotten i parken, och fler djurungar kommer längre fram.
– Vi är mitt upp i lamningen nu, så vi har mycket lamm som springer runt i fårhagarna, säger Anna Schönström, djuransvarig.

ANNONS
|

I slutet av april fick Slottsskogen tillökning i form av två nya älgkalvar. Det var älgarna Henrietta och Moses som blev föräldrar igen efter en åtta månader lång väntan. Enligt Anna Schönström, djuransvarig i parken verkar de ha fått en kille och en tjej, men de vet inte säkert. Att det blev två på en gång är inte ovanligt, tvärtom händer det oftast berättar hon.

För Henrietta var det fjärde gången hon blev mamma, men Moses har fått många fler kalvar än så, då han är parkens avelstjur och har varit i Slottsskogen sedan 2010.

Att det var älgkalvar på gång dagen för födseln visste personalen.

ANNONS

– Jag misstänkte att den var på gång den morgonen genom ett förändrat beteende hos henne. När man är med djuren hela tiden ser man det, säger Anna Schönström.

När nya älgkalvar föds i Slottsskogen omplaceras de till andra djurparker strax innan de fyllt ett år säger Anna Schönström, djuransvarig i parken.
När nya älgkalvar föds i Slottsskogen omplaceras de till andra djurparker strax innan de fyllt ett år säger Anna Schönström, djuransvarig i parken. Bild: Lo Birgersson

Än så länge har kalvarna inte fått några namn, men det kommer de att få. Just nu har djurvårdarna ett annat fokus.

– Den första tiden fokuserar vi på att de ska äta och må bra, sen ska de få några fina namn.

I Slottsskogen har de alltid tre vuxna älgar som bor där, nu är det Henrietta, Älsa och Moses. När de får kalvar, flyttar sen kalvarna till andra djurparker strax innan de fyllt ett år. Så blir det även för de nyfödda. De vilda djuren i parken omplaceras, och säljs inte.

– De här är redan bokade om allt går som det ska. Det är inga problem att bli av med kalvarna, säger Anna Schönström.

Fler djurungar på gång i Slottsskogen

Som besökare kan man se Henrietta och hennes två kalvar redan nu, om man har tur och tålamod.

– Ja det kan man när mamma bestämmer det – ibland visar hon upp dem, ibland inte. Det är helt på hennes villkor. Vill hon ligga ifred gör hon det. Den här älgen gillar att ligga inne i stallet, men ibland kommer hon ut med sina kalvar.

ANNONS

Gillar man djurungar är det bra tider att besöka Slottsskogen nu och framöver, för det har fötts och kommer att födas en hel del ungar.

– Vi är mitt upp i lamningen nu, så vi har mycket lamm som springer runt i fårhagarna. Vi är nu uppe i 22 stycken.

De har också fått åtta nya pingviner, men de kan man inte se ännu, för de håller till i ett bebisrum med sina föräldrar än så länge. Och det finns ett skäl till det.

– När de tappat sin fjäderdräkt av dun, kan de vara i vatten och man kan se dem.

Längre fram i sommar kommer de få killingar, kronhjortskalvar och dovhjortskalvar.

LÄS MER:På safari hos älgen – Sveriges starkaste symbol

LÄS MER:Här är vägarna där flest viltolyckor sker i Göteborg

LÄS MER:Larmet: Älgarna försvinner i Västra Götaland

LÄS MER:Tips på elva unika semesterboenden att hyra i sommar

ANNONS