Här är vägarna där flest viltolyckor sker i Göteborg

På hösten rör sig älgar, rådjur och vildsvin mer på sig och riskerar att bli påkörda. Nu vill Trafik Göteborg att trafikanter är extra uppmärksamma. Och det finns några vägar som är extra drabbade av viltolyckor i Göteborg.

ANNONS
|

Nu när det är höst ökar antalet viltolyckor på grund av att djuren rör sig mer på vägarna. Detta är för att det är jakt, men också för att det är parningstid. Enligt Nationella Viltolycksrådet inträffar i genomsnitt en viltolycka på väg var åttonde minut i Sverige.

I Göteborgstrakten sker flest olyckor med rådjur, men även älg och vildsvin blir påkörda.

Nu går Trafik Göteborg ut och varnar för olycksrisken, då många hör av sig och rapporterar om vilt på vägarna.

Enligt Magnus Vennersten, verksamhetsledare och biträdande verksamhetschef på Trafik Göteborg, får de ofta in larm om vilt runt bland annat Kallebäck, Delsjöområdet och Torrekullamotet.

ANNONS

Ofta har djuren hamnat på fel sida om viltstängslet.

– Vid på- och avfarter blir det lättare luckor där djuren kan hamna på fel sida viltstängslet. Då är det svårare för dem att ta sig därifrån, och lätt att hamna i trafiken.

Magnus Vennersten, på Trafik Göteborg uppmanar till försiktighet i trafiken nu och en tid framöver, då mycket vilt rör sig på vägarna.
Magnus Vennersten, på Trafik Göteborg uppmanar till försiktighet i trafiken nu och en tid framöver, då mycket vilt rör sig på vägarna. Bild: Trafik Göteborg

Här sker många viltolyckor i Göteborgsområdet

Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet är det ovanligt hög risk för viltolyckor på Björlandavägen, Ellesbovägen, Sörredsvägen, Torslandavägen, Angeredsvägen, Gråbovägen, Norrleden, Hisingsleden, Bergsjövägen och Hjällbovägen.

Men finns ett par vägar som sticker ut ännu mer, som Tuvevägen och Kongahällavägen, där rekordmånga rådjur och älgar har körts på de senaste åren.

Så hur undviker man som trafikant att hamna i viltolycksstatistiken?

Magnus Vennersten menar att det är viktigt att vara extra uppmärksam och anpassa hastigheten när det dyker upp en viltvarningsskylt.

– De sitter där av en anledning – för där är stråk där djuren ofta rör sig, vid och på vägen.

När en varningsskylt för vilt står vid vägen, ska man man ta den på allvar och vara extra uppmärksam, för där rör sig vilt ofta på och runt vägen. Arkivbild.
När en varningsskylt för vilt står vid vägen, ska man man ta den på allvar och vara extra uppmärksam, för där rör sig vilt ofta på och runt vägen. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Flest olyckor sker i gryningen och skymningen, då djuren är mest aktiva. Då ska man som trafikant också vara mer uppmärksam.

Magnus Vennersten säger att det just nu är främst älgarna som är mest rörliga på grund av att det är brunsttid. Han påminner om deras storlek, som vid en krock riskerar att orsaka personskador och stora skador på bilarna.

ANNONS

När trafikredaktionen på P4 Göteborg får in samtal om till exempel älg på vägen, går de ut med det i radion, något Magnus Vennersten menar är bra att lyssna på.

Så agerar du vid en viltolycka

Vid en olycka med vilt ska man larma 112.

Om en viltolycka sker med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår eller örn, är man skyldig att anmäla olyckan till polisen och att märka ut platsen.

Man ska placera ut en varningstriangel, och markera var olyckan skett, så att eftersöksjägare kan hitta platsen.

Viltolycksremsa ska hängas på den sida av vägen där djuret försvann eller ligger dött. Han man ingen viltolycksremsa, ska man märka ut platsen med något annat som är väl synligt, som en påse eller halsduk.

Källa: Trafik Göteborg

Dessa fem vägar är mest viltolycksdrabbade i Västra Götaland

E6 mellan Kungälv och Kode

Väg 180 mellan Alingsås och Borås

Väg 172 mellan Uddevalla och Bengtsfors

Väg 189 och väg 42 mellan Alingsås och Sollebrunn

Väg 26 mellan Tidaholm och Skövde

Källa: Nationella Viltolycksrådet

LÄS MER:Så tog sig älgen in på Liseberg

LÄS MER:Älg attackerade Sven på kvällspromenaden

LÄS MER:Larmet: Älgarna försvinner i Västra Götaland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS