Nu när det är höst ökar antalet viltolyckor på grund av att djuren rör sig mer på vägarna. Detta är för att det är jakt, men också för att det är parningstid. Enligt Nationella Viltolycksrådet inträffar i genomsnitt en viltolycka på väg var åttonde minut i Sverige.
I Göteborgstrakten sker flest olyckor med rådjur, men även älg och vildsvin blir påkörda.
Nu går Trafik Göteborg ut och varnar för olycksrisken, då många hör av sig och rapporterar om vilt på vägarna.
Enligt Magnus Vennersten, verksamhetsledare och biträdande verksamhetschef på Trafik Göteborg, får de ofta in larm om vilt runt bland annat Kallebäck, Delsjöområdet och Torrekullamotet.
Ofta har djuren hamnat på fel sida om viltstängslet.
– Vid på- och avfarter blir det lättare luckor där djuren kan hamna på fel sida viltstängslet. Då är det svårare för dem att ta sig därifrån, och lätt att hamna i trafiken.
Här sker många viltolyckor i Göteborgsområdet
Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet är det ovanligt hög risk för viltolyckor på Björlandavägen, Ellesbovägen, Sörredsvägen, Torslandavägen, Angeredsvägen, Gråbovägen, Norrleden, Hisingsleden, Bergsjövägen och Hjällbovägen.
Men finns ett par vägar som sticker ut ännu mer, som Tuvevägen och Kongahällavägen, där rekordmånga rådjur och älgar har körts på de senaste åren.
Så hur undviker man som trafikant att hamna i viltolycksstatistiken?
Magnus Vennersten menar att det är viktigt att vara extra uppmärksam och anpassa hastigheten när det dyker upp en viltvarningsskylt.
– De sitter där av en anledning – för där är stråk där djuren ofta rör sig, vid och på vägen.
Flest olyckor sker i gryningen och skymningen, då djuren är mest aktiva. Då ska man som trafikant också vara mer uppmärksam.
Magnus Vennersten säger att det just nu är främst älgarna som är mest rörliga på grund av att det är brunsttid. Han påminner om deras storlek, som vid en krock riskerar att orsaka personskador och stora skador på bilarna.
När trafikredaktionen på P4 Göteborg får in samtal om till exempel älg på vägen, går de ut med det i radion, något Magnus Vennersten menar är bra att lyssna på.
Så agerar du vid en viltolycka
Vid en olycka med vilt ska man larma 112.
Om en viltolycka sker med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår eller örn, är man skyldig att anmäla olyckan till polisen och att märka ut platsen.
Man ska placera ut en varningstriangel, och markera var olyckan skett, så att eftersöksjägare kan hitta platsen.
Viltolycksremsa ska hängas på den sida av vägen där djuret försvann eller ligger dött. Han man ingen viltolycksremsa, ska man märka ut platsen med något annat som är väl synligt, som en påse eller halsduk.
Källa: Trafik Göteborg
Dessa fem vägar är mest viltolycksdrabbade i Västra Götaland
E6 mellan Kungälv och Kode
Väg 180 mellan Alingsås och Borås
Väg 172 mellan Uddevalla och Bengtsfors
Väg 189 och väg 42 mellan Alingsås och Sollebrunn
Väg 26 mellan Tidaholm och Skövde
Källa: Nationella Viltolycksrådet
LÄS MER:Så tog sig älgen in på Liseberg