Nu är årets valaffischer uppe – hård konkurrens om platserna

En månad före valet får partierna börja sätta upp sina valaffischer i Göteborg. Tusentals valaffischer ska upp och arbetet börjar så fort det är tillåtet – klockan 22.00 en fredagskväll.
– Det handlar ju om att få de bästa platserna, säger Karin Pleijel, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg.

ANNONS
|

Från och med klockan 22.00 fredagen den 12 augusti får de partier som deltar i riksdags- region- och kommunalval i Västra Götaland sätta upp sina valaffischer. I Göteborg går inte en enda minut till spillo.

Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och Marie-Louise Hänel Sandström, riksdagsledamot från Moderaterna är på plats i god tid. Klockan 21.40 står de redo över tunneln mellan Centralstationen och Nordstan. De har sikte på ett, i deras tycke, väldigt bra staket.

– Det handlar om att välja platser där många människor rör sig och att vi får synlighet över hela stan. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi som partier finns representerade över hela stan, säger Axel Josefson.

ANNONS

Att det är en attraktiv plats blir tydligt tio minuter senare. Då kommer representanter från Miljöpartiet cyklande med en lådcykel full av affischer. Nu hettar det till.

Axel Josefson och Marie-Louise Hänel Sandström rör sig med snabba steg mot staketet och börjar ställa ut sina affischer för att ”paxa” en så stor yta som möjligt. Samtidigt springer Karin Pleijel, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg, mot staketet med några affischer under armen.

– Det handlar ju om att få de bästa platserna. Annars tänker vi också på vilka väljare vi har, till exempel så brukar många i Majorna rösta på oss så det är ett viktigt område. Och i trakterna kring Järntorget, säger Karin Pleijel.

"Jag är helt svettig”

Järntorget är en plats som Socialdemokraterna siktat in sig på. Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare, har blivit beordrad att sätta upp sextio stycken innan han är färdig för kvällen.

– Det är en rejäl fart, jag är helt svettig, säger han och drar handen genom håret.

När Tobias Baudin och ett gäng representanter från SSU klev ut från partilokalen på Järntorget var det första de såg två-tre ungdomsförbund som sprang runt och paxade lyktstolpar. Baudin satte fart mot lyktstolpen närmast partilokalen där han senare, när klockan slagit 22.00 fick upp en affisch med honom själv, Magdalena Andersson och Jonas Attenius, oppositionsråd och gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg.

ANNONS

– Jag skickade direkt ett sms till Jonas med en bild och skrev att jag hade tagit den bästa platsen på Järntorget. Så han var nöjd. Jag har gjort mitt jobb som partisekreterare nu tror jag, skrattar Tobias Baudin.

Korta budskap

Föga överraskande är Moderaternas, Miljöpartiets och Socialdemokraternas valaffischer komponerade på liknande sätt. En partiledares eller annan högt uppsatt politikers ansikte och ett kort och tydligt budskap i text. Partirepresentanterna är överens om valaffischernas betydelse.

– De är viktiga för att mobilisera medvetandet och för att skapa engagemang, ”nu är det dags att ta ställning”, säger Axel Josefson och fortsätter:

– Det är ju viktigt att man blir medveten och får tid att sätta sig in i olika frågor. Det här handlar ju om Sveriges och Göteborgs framtid.

Karin Pleijel håller med, men tror inte att exakt vad som står på valaffischerna är det viktigaste, utan att vikt snarare ligger på att väcka känslan hos den som ser affischen att vilja ta reda på mer. Under fredagskvällen tar Pleijel även tillfället till akt att byta några ord med en förstagångsväljare som går förbi och tittar nyfiket.

– Ni är för Miljöpartiet?

– Det är vi. Känner du igen hon som är där eller?, säger Karin och pekar på affischen med sitt eget ansikte på.

ANNONS

– Nej tyvärr.

– Nähä, titta framför dig då.

– Vänta va, jaha det är du!

Sopkvast viktigt verktyg

Det är tusentals valaffischer som kommer att sättas upp under kvällen och de som är ute tar uppgiften att tapetsera stan med politiska budskap på stor allvar. Och det gäller att vara kreativ. Gänget som är ute tillsammans med Tobias Baudin använder en nagelsax för att klippa av buntband och en sopkvast för att trycka upp affischerna så långt upp på lyktstolparna som de når – för att ingen ska klottra eller riva ner dem.

– Med den konkurrens som är här ikväll känns det som att man kommer använda affischerna under en väldigt lång tid framöver. Och det är ju en viktigt signal och påminnelse om att nu är det valrörelse, nu ska du gå och rösta på det parti som du tycker är bäst, säger Tobias Baudin.

Det är länsstyrelsen som tar beslut om under vilken period affischerna får sitta uppe. I samband med årets val gäller tillståndet från den 12 augusti klockan 22.00 fram till 18 september.

LÄS MER:Centerpartiet vill bygga tusentals lägenheter på Heden

LÄS MER:Liberalerna: Kommunanställda ska samla in bevis mot gängen

LÄS MER:Andersson tveksam till V i regering: Viftat med PKK-flaggor

Regler om att sätta upp valaffischer

•Valaffischer får inte sättas upp utmed motorvägar, motortrafikleder och mötesfria landsvägar (”2+1-väg”) och inte heller på broar över sådana vägar.

•Valaffischer får inte placeras i kurvor, i cirkulationsplatser eller i övrigt så att sikten skyms för fordonsförare och bör placeras minst 75 meter från vägkorsningar och cirkulationsplatser, minst 50 meter från vägmärken och trafiksignaler samt minst 5 meter från vägkanten, dock inte inom vägområdet.

•Valaffischer får inte ges sådan utformning att de kan förväxlas med vägmärken eller trafikanordningar.

•Valaffischers storlek får inte överskrida 4 m2 (kvadratmeter).

•Valaffischer ska tas ned senast den 18 september 2022.

•I de fall kommunen är väghållare ska samråd ske med aktuell kommun (den kommunala nämnd som enligt väglagen fungerar som väghållningsmyndighet).

(Länsstyrelsen Västra Götaland)

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS