Andersson tveksam till V i regering: Viftat med PKK-flaggor

Vänsterpartiet kräver ministerposter i en S-regering efter valet. Men Magdalena Andersson (S) är tveksam.
– Vänsterpartiet har riksdagsledamöter som har stått och viftat med PKK-flaggor. Det är inte så man bygger regeringsduglighet, säger hon till GP.

ANNONS
|

Under politikerveckan på Gotland i somras publicerade Aftonbladet en bild som visade tre riksdagsledamöter från Vänsterpartiet, Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas, som viftade med de kurdiska organisationerna PKK:s, YPG:s och YPJ:s flaggor.

LÄS MER:V-toppar håller upp PKK-flagga

Detta väckte stor uppmärksamhet då gerillaorganisationen PKK är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU – och därmed även i Sverige.

– Vi står alla bakom det här, sa Lorena Delgado Varas till Aftonbladet.

Delgado Varas framhöll också att handlingen inte hade godkänts av partiledningen på förhand, men att man antog att den var godkänd eftersom V tidigare fattat kongressbeslut om att PKK inte ska vara en terroriststämplad organisation.

ANNONS

”Inte så man bygger regeringsduglighet”

Nu kan GP avslöja att agerandet kan få konsekvenser efter valet, om det blir Magdalena Andersson som får väljarnas förtroende att bilda regering.

På frågan om hon kan tänka sig att ta in V i regeringen, vilket partiet kräver för att stötta henne, säger Andersson först att hon inte vill dra upp några andra röda linjer än emot Sverigedemokraterna för att inte bidra till ytterligare låsningar som kan försvåra en eventuell kommande process.

Därefter gör hon klart att hon är tveksam.

– Jag kan säga så här, Vänsterpartiet har riksdagsledamöter som har stått och viftat med PKK-flaggor. Det är inte så man bygger regeringsduglighet, säger Andersson.

Samtidigt påpekar statsministern att Socialdemokraterna har samarbetat bra med V i många år, till exempel under åren 2014-2018.

– Och vi har också i vår genomfört en fantastisk reform med bland annat V så att de sämst ställda pensionärerna kan få mer i plånboken och klara vardagsekonomin. Det har gått bra utan att V har suttit i regeringen, säger Andersson.

V: Oredan kan inte fortsätta

Vänsterpartiets tf partisekreterare Hanna Gedin undviker att bemöta Anderssons uttalande direkt. I en skriftlig kommentar säger hon bara:

– Den oreda som varit i svensk politik den senaste mandatperioden har varit dålig för Sverige. Så kan Magdalena Andersson inte fortsätta ha det. För att få stabilitet behövs nu en majoritetsregering och då ingår Vänsterpartiet. Det behövs för att kunna leda landet och lösa de stora samhällsproblemen.

ANNONS

LÄS MER:Dadgostar kräver vinststopp för att stötta regeringen

LÄS MER:Statsministern vill ha miljonärsskatt till försvaret

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS