Dadgostar kräver vinststopp för att stötta regeringen

Nu skruvar Nooshi Dadgostar (V) upp tonläget mot sina tänkta samarbetspartners. Den som vill ha partiets stöd måste gå med på att stoppa vinstjakten i den svenska skolan – redan före en statsministeromröstning.
– Det är kompromissande som gäller, även för Centerpartiet, säger hon.

ANNONS
|

När Vänsterpartiet drog i gång sin halvdag i Almedalen var det skolan som stod högst upp på agendan. Liksom statsminister Magdalena Andersson (S) vill partiet sätta stopp för ”marknadsskolan” där bolag kan göra stora vinster på skattefinansierad verksamhet.

Men det räcker inte bara med ett vinstförbud, slog partiledaren Nooshi Dadgostar fast. Det behövs även en ”klasspeng” som viktas efter lokala förutsättningar, för att göra den svenska skolan mer jämlik.

– Skolpengssystemet skapar problem och bidrar till ojämlikheten mellan skolor, säger hon.

Vänsterpartiets förslag är att kommunerna bara ska ge en viss peng till skolorna. Resten ska skötas av staten som får ett större ansvar över skolans finansiering.

ANNONS

Kräver en plan för stöd

Den så kallade ”klasspengen” är en del av en större satsning på skolan. Vänsterpartiet vill även se ett totalförbud mot vinster i skolan och göra det förbjudet att sälja skollokaler.

– Vi har tidigare haft världens bästa och mest jämlika skolsystem. Det är där vi ska vara. Det finns inte bra och dåliga barn, det finns bara barn, säger hon.

Nooshi Dadgostar konstaterade att hon ”noterade” att också Socialdemokraterna nu vill se ett vinststopp.

– Det är positivt, men det som avgör är vad som händer efter valet, säger hon.

Enligt V måste en plan för hur ett genomförande av ett vinstförbud ska ske vara spikad redan före en statsministeromröstning i höst, om Andersson ska kunna bilda regering med V:s stöd och häromdagen sa hon i Expressen att V kräver ministerposter för att ge sitt stöd.

– Det här får inte bli en fråga som bara används i valrörelsen och sedan begravs i utredningar.

Sätter press på C

Dadgostar framhåller att ”ungefär 90 procent” av partierna i det tänka samarbetet på vänsterkanten redan är inne på liknande spår. Hon räknar då in S, V och MP. Centerpartiet, vars röster också lär krävas för en majoritet, är dock emot ett vinstförbud.

ANNONS

Därmed väntar tuffa förhandlingar vid en valseger i höst.

Med sitt uttalande sätter Dadgostar ytterligare press på C, som hon menar kommer tvingas att kompromissa i höst.

– De kommer också behöva vara en del i en helhet som vi är överens om, vi andra, säger hon.

Men tror du att C skulle kunna ställa upp bakom ett vinststopp?

– Resten av underlaget är i nån mån överens om detta och då är det kompromissande som gäller. Även för Centerpartiet.

Annie Lööf upprepade nyligen i DN att C kan samarbeta brett om politiken lutar åt mitten, men att man inte kommer att ”medverka i någon regering som driver vänsterpolitik”.

– Vi kommer till exempel inte att sitta i en regering med Vänsterpartiet, sa hon bland annat.

LÄS MER:Statsministern till friskolorna: ”Festen är över”

LÄS MER:Kristersson: "Dubbla straffen för gängkriminella"

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS