Statsministern till friskolorna: ”Festen är över”

Elever och föräldrar har blivit till kunder. Det menar statsminister Magdalena Andersson (S) som vill se ett totalförbud mot vinster i skolan. Under söndagskvällen talar hon från Almedalens stora scen och riktar sig mot svenska vinstdrivande friskolor:
– Nu får festen vara över.

ANNONS

Magdalena Andersson lockade tusentals personer till Almedalsparken i centrala Visby. I publiken trängdes politiska kollegor med motståndare, journalister, näringslivsprofiler och en hel del semesterfirare.

Hon börjar med att måla upp en bild av hur underbart Sverige är, särskilt den här årstiden. Sedan skiftade hon fokus till det ekonomiska krisläget:

– Det är dyrt att vara svensk nu. Och det bistra är att ingen ekonomisk bedömare kan säga hur länge det ska vara såhär.

Sedan gick hon till hård attack mot friskoleföretag som gör stora vinster på svenska skolelever. Hon pratade om skolor som satsar på marknadsföring snarare än skolgårdar.

ANNONS

– Dina skattepengar ska gå till skolan – inte till bolagens vinster, säger hon från scenen.

S: Förbjud skolvinster

Hon var inne på samma spår vid en pressträff tidigare under dagen, då hon fokuserade på förändringar inom skolområdet.

Statsministern pratade om glädjebetyg och stök, och kopplade det till att ”miljarder” svenska skattepengar blir till vinster för privata skolkoncerner.

– Jag är stolt över alla Sveriges bra skolor och alla fantastiska lärare runtom i landet, som tar ett stort ansvar för våra barns lärare. Men elever och föräldrar har blivit till kunder, sa hon på presskonferensen.

Därför går Socialdemokraterna till val på ett totalförbud mot vinster inom skolan. Hur det kan gå till rent tekniskt ska en utredning svara på.

– Pengar som går till skolan ska stanna i skolan, säger hon.

Socialdemokraterna vill dessutom se ett nationellt skolval, för att elever och föräldrar inte ska kunna ”paxa” platser. Partiet föreslår även ett stopp för nya religiösa friskolor.

LÄS MER:Därför väljer Göteborg bort Almedalen

LÄS MER:Statsministern: ”Vi utvisar inte svenska medborgare”

GP:s Anette Holmqvist, Sanna Arbman Hansing, Arne Larsson och Anders Ylander på plats i Almedalen.
GP:s Anette Holmqvist, Sanna Arbman Hansing, Arne Larsson och Anders Ylander på plats i Almedalen. Bild: Anders Ylander

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS