Liberalerna: Kommunanställda ska samla in bevis mot gängen

Liberalerna vill införa en ny befattning inom socialtjänsten som tjänar mer, jobba med färre fall och med särskild inriktning på tuffa ärenden med koppling till gängkriminalitet. Dessutom vill partiet att kommunställda börjar samla in bevis mot gängkriminella åt polisen.
– Det ska vara ett strukturerat utbyte med polisen som gör det svårt för gängen att bedriva sin verksamhet, säger Axel Darvik, gruppledare för Liberalerna i Göteborg.

ANNONS
|

På fredagen presenterade Liberalerna i Göteborg sitt lokala valmanifest inför kommunvalet den 11 september.

Huvuddragen handlar om integration. Bland annat går partiet till val på att införa en helt ny typ av roll inom socialtjänsten som Liberalerna kallar för högintensiva team, som bland annat ska inrikta sig på gängkriminella.

– Det blir en ny typ av befattning för att jobba med de tuffa fallen. Det innebär både högre lön och minskad arbetsbelastning, säger Liberalernas gruppledare Axel Darvik.

Han fortsätter:

– Det är viktigt att göra den här punktinsatsen, för nu har det blivit att fler i stället har sökt sig till lite enklare arbetsuppgifter, kanske jobbar med försörjningsstöd i stället för det här tuffa med barn- och ungdomsärenden.

ANNONS

Tanken är att detta ska få bukt med problemet med att Göteborgs fyra olika socialförvaltningar tävlar om att rekrytera erfarna socialsekreterare.

Nära samarbete med skolan

Liberalerna vill också att skolan ska bli bättre på att koppla in socialtjänsten när någon misstänker att en elev far illa. Axel Darvik menar att det finns en tystnadskultur bland skolpersonal som man behöver få ett slut på.

Finns det en tystnadskultur på skolorna?

– Vi såg detta i en utredning som gjordes på förskolan, att många inte vågar höra av sig till socialtjänsten eller att det tystas ned för att man vill ha en vacker fasad och sopa problemen under mattan. Så kan vi inte ha det. Personal i skolan måste ta sitt ansvar och höra av sig till socialtjänsten när man känner oro för eleverna.

Liberalernas tre toppkandidater i kommunvalet i Göteborg: Axel Darvik, Eva Flyborg och Simona Mohamsson.
Liberalernas tre toppkandidater i kommunvalet i Göteborg: Axel Darvik, Eva Flyborg och Simona Mohamsson. Bild: AnnaCarin Isaksson

Enligt socialtjänstlagen ska en utredning vara slutförd inom fyra månader, men Liberalerna vill att det ska ske betydligt snabbare så att inte åtgärden kommer för sent. Därtill vill Liberalerna också ha mer informationsdelning mellan socialtjänsten och skolorna.

– Det finns ju gränser för vad lagstiftningen tillåter, men det kan vara viktigt att man får signalen tillbaka till skolan, utan att gå in på detaljer, att det lett till åtgärder i socialtjänsten. I den mån man kan dela med sig så är det viktigt. Det ökar också benägenheten att utbyta information med socialtjänsten.

ANNONS

Ska samla in bevis

En annan punkt handlar om att kommunen i högre utsträckning ska samla in bevis åt polisen. Det kan handla om att sätta upp fler trygghetskameror, men också att kommunens fastighetsvärdar, trygghetsvärdar och inspektörer ska stötta polisen med bevisföring.

– Det ska bli svårt att sälja knark, att lagerhålla knark, vapen och andra grejer. Får vi bort det blir det svårt att förvara de här grejerna. Då tjänar de mindre pengar och då blir det svårare att upprätthålla den här kriminella livsstilen, säger Axel Darvik.

Totalt vill Liberalerna att kommunen lägger 200 miljoner kronor om året för dessa satsningar.

LÄS MER:Liberalerna vill införa språkbedömning för tvååringar

LÄS MER:Liberalerna vill införa ordningskontrakt på skolor

LÄS MER:Martin Ådahl: Jag är besviken på Liberalerna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS