Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av journalister i riksdagshuset efter riksmötets öppnande.
Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av journalister i riksdagshuset efter riksmötets öppnande. Bild: Anders Wiklund/TT

Mardrömmen för Löfven – samarbetspartierna i krisläge

Stefan Löfvens regering vilar på stödet av Miljöpartiet och Liberalerna – två partier som ligger farligt nära att åka ut riksdagen vid nästa val, visar GP/Sifos senaste väljarbarometer.
– Det skulle i allra högsta grad ändra maktbalansen, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Regeringspartiet Miljöpartiet och Liberalerna ligger på fortsatta krissiffror, visar den senaste GP/Sifos senaste väljarbarometer. Bägge hänger nämligen löst kring fyra procentspärren och skulle det stå sig till nästa val riskerar bägge att åka ut ur riksdagen.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, understryker dock att det är två år kvar till nästa val och mycket kan hinna hända tills dess.

– Det är svårt att säga om det kommer att ske – men de kommer att ligga illa till vid nästa val, säger han.

LÄS MER:POL: sifoanalys sept

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund (MP) i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund (MP) i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande. Bild: Henrik Montgomery/TT

MP:s språkrör Isabella Lövin aviserade i dagarna sin avgång. Det beskedet kommer efter en sommar där en stor del av den politiska rapporteringen just handlat om sprickan mellan MP och S i regeringen, inte minst i migrationsfrågorna.

ANNONS

– MP har velat vara i regeringsställning för att kunna påverka politiken. Det har de gjort tills viss del. Samtidigt är det uppenbart att man gång på gång får stå tillbaka och – om man inte blir överkörd – så ses man i alla fall som en junior i regeringen. Det i sig kan ha skapat en osäkerhet hos både väljare och aktivister, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Lövin avgår – men grundproblemet finns kvar

LÄS MER:Janine Alm Ericson utmanar om språkrörsposten

Motigt år för Sabuni

Nyamko Sabuni har i princip sedan hon tog över som ny partiledare fått kämpa med lika usla siffror som hennes föregångare Jan Björklund tampades med. Något trendbrott har inte syns överhuvudtaget.

– Partiledaren säger ofta att hon sover dåligt och oroar sig för opinionen, att januariavtalet inte är bra, men samtidigt får man igenom mycket politik och är kvar i samarbetet. Det finns en viss ambivalens, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Partiet är i grunden splittrat, vilket nästan illustreras genom vad hon säger och vad hon gör. Här saknas enigheten, vad är det för slags parti som L ska vara? Vet man inte det så blir man inte särskilt effektiv i opinionsbildning och olika väljargrupper går i otakt med varandra. Löser de inte detta så kommer spärren vara hotande nära.

ANNONS

Svår sits för S

De två partiernas krissiffror skapar en minst sagt bekymmersam situation för statsminister Stefan Löfven. Om Socialdemokraterna vill behålla makten efter 2022 så pekar allt mot att de måste samarbeta i breda koalitioner. Och då kommer det inte minst vara att viktigt att hålla sig på Miljöpartiets och Liberalernas goda sida.

– En högermajoritet där SD har inflytande är det värsta scenariot för Socialdemokraterna, men även för Centerpartiet och Vänsterpartiet. Då kan det vara viktigt för S att vara följsamma gentemot MP och L på de politiska områden som kan ge dem framgång, säger Jonas Hinnfors.

Det kan vara läge för Socialdemokraterna att börja tänka i banorna att inte köra över sin regeringspartner så väl som samarbetspartiet L allt för mycket, enligt Hinnfors.

– Kan man göra eftergifter till MP? Det här jobbiga Preem-beslutet närmar sig och samtidigt kan man behöva göra vissa kompromisser på migrationsområdet.

LÄS MER:Sabuni (L): Klimatmiljard för elektriska transporter och fordon

Liberalernas Nyamko Sabuni presenterat en budgetnyhet inför statsbudgeten för 2021.
Liberalernas Nyamko Sabuni presenterat en budgetnyhet inför statsbudgeten för 2021. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Gällande L är det viktigt att de får genomslag i sina sakfrågor – något som partiet också fått de senaste veckorna igenom en rad olika budgetutspel inför nästa års statsbudget.

– Gällande L är det möjligt att det är ännu svårare. Kör man över L är risken att den falang som vill regera med Kristersson, och indirekt med SD, stärks. Då har man förlorat L som ett stödparti.

ANNONS
ANNONS